Diakonissalaitos

Vertaistukea nuorille ja läheisille Rovaniemellä

Jaa

Mielenhyvinvoinnin vaikeudet haastavat yhä enemmän nuoria ja heidän lähiyhteisöjään. Raskaisiin elämäntilanteisiin tarvitaan kipeästi voimavaroja vahvistavia ja uskoa tulevaisuuteen tuovia tuen malleja. Usein nuoret jäävät yksin, kun lähiyhteisöllä ei ole keinoja ja voimavaroja nuoren tukemiseen. Kun nuori ei puolestaan halua huolestuttaa lähiyhteisöä, tilanteet voivat edetä nopeasti akuuteiksi.

Vertaistuella vahvemmaksi -hanke (1.8.2023 – 31.12.2025) lähtee nyt vastamaan tähän haasteeseen tarjoamalla vahvaa tukea myös nuoren läheisille. Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin mielenterveysomaisten – FinFami ry:n kanssa. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.

Kaksi nuorta katsoo älypuhelinta.
Vertaistuella vahvemmaksi -hanke tukee nuoria Rovaniemellä. Diakonissalaitos.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää, pilotoida ja juurruttaa uudenlainen vahvasti lähiyhteisöt osallistava vertaistuellinen valmennusmalli heikoimmassa asemassa oleville nuorille ja heidän lähiyhteisöilleen. Uusi valmennusmalli tulee vahvistamaan sekä nuoren että lähiyhteisön toimintakykyä ja kantaa heidät yhdessä läpi vaikean elämäntilanteen. Hankkeen antaman tuen avulla nuoret jaksavat odottaa hoitoon, palveluihin ja kuntoutukseen pääsyä.

Hankkeessa ylläpidetään ja vahvistetaan nuorten toimintakykyä ja tarjotaan tietoa, jotta nuorilla olisi riittävästi voimavaroja oman hyvinvoinnin parantamiseen ja ymmärrystä myös lähiyhteisön elämäntilanteeseen. Lähiyhteisöllä tarkoitetaan nuorelle tärkeää läheistä, esimerkiksi ystävää, puolisoa, perheenjäsentä, omaista.

”Kun lähdetään kehittämään uutta palvelumallia, on ensisijaisen tärkeää kuulla asiantuntijoiden eli nuorten ja läheisten toiveita ja tarpeita. Hankkeessa kehitettävän valmennusmallin avulla nuorelle rakentuu omasta läheisestä vahva tukipilari elämän varrelle”, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen palveluyksikön johtaja Minna Kestilä-Suopajärvi.

”Läheiset tulevat saamaan valineitä oman nuoren tukemiseen, vuorovaikutukseen ja voimavaroja oman hyvinvoinnin vahvistamiseen. Lähiyhteisöjen merkityksellisyyden nostaminen alan koulutuksessa ja palveluissa tulee nousemaan hankkeessa vahvasti keskiöön”.

Läheisten ja nuorten vertaistuki-illat käynnistyvät Vamos Rovaniemen tiloissa marraskuussa 2023 yhteistyössä FinFamin kanssa.

Vaikenemisen kulttuurilla syvät haavat

”Nuoren raskas elämäntilanne on aina raskasta myös läheisille. Läheisten huoli nuoresta kasvaa usein kohtuuttomaksi ja aiheuttaa samalla riskin läheisten hyvinvoinnille. Hyvin usein läheiset jäävät ilman kaipaamaansa tukea. Häpeän ja kieltämisen tunteet voivat myös pitkittää avun saamista. Puheeksi ottamisen vaikeus voi olla molemminpuolista ja yhteys nuoreen voi helposti katketa. Vaikenemisen kulttuuri vie nuoret pitämään asiat sisällään, jotka voivat pahimmillaan estää elämässä eteenpäin pääsyn. Juuri tähän ilmiöön Vertaistuella Vahvemmaksi -hanke lähtee vastaamaan”, tiivistää Kestilä-Suopajärvi.

Hanke edistää yhdenvertaisuutta tukemalla kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asumista, hyvinvointia ja osallisuutta huomioiden erityisryhmät ja vähemmistöt. Hankkeessa hyödynnetään sukupuolisensitiivisen valmennuksen työotetta, kokemusasiantuntijoita, vertaistukea sekä kohderyhmää edustavien tahojen asiantuntijuutta. Lähiyhteisön puuttuessa rakennetaan vahva verkosto ja tarpeenmukaiset palvelut nuoren tueksi haastaviin elämäntilanteisiin. Hankkeessa haetaan myös mahdollisuuksia uusille lähiyhteisöille vapaaehtoistoiminnan avulla.

Vertaistuella vahvemmaksi hankkeen kohderyhmänä ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat 16-29-vuotiaat rovaniemeläiset nuoret, joiden toimintakyky on huomattavasti alentunut. Toisena kohderyhmänä ovat lähiyhteisöt, joka otetaan mukaan tiiviimmin osaksi nuoren aikuistumisen polkua ja elämäntilannetta.

Tervetuloa kuulemaan lisää hankkeesta Vamos Rovaniemen avoimiin oviin maanantaina 6.11.2023 klo 12-14, Lapinkatu 1, Rovaniemi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Turvallisuus vai arvot - Onko meidän todella valittava vain toinen?29.11.2023 13:52:41 EET | Blogi

Olemme saaneet lukea jo useamman viikon ajan, miten naapurimaamme käyttää inhimillistä hätää ja ihmisten haurasta tilannetta politiikan pelinappulana. Nyt Suomen hallitus päätyi sulkemaan kaikki rajanylityspaikat Venäjän suunnasta. ”Kun tilanne on päällä omalla rajallamme, arvomme ovat todella puntarissa. Onko meistä tiukan paikan tullen seisomaan omien arvojemme ja ihanteidemme takana?”, kysyy Diakonissalaitoksen Maija Hyle.

Diakonissalaitoksen Jonotetaan yhdessä -joulukeräys kutsuu tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria20.11.2023 10:10:52 EET | Tiedote

Monen nuoren mieli on järkkynyt, ja hoitojonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkät – pahimmillaan jopa kaksi vuotta. Diakonissalaitoksen Vamos tarjoaa rinnalla kulkevaa intensiivistä tukea vuosittain yli 2000 nuorelle ympäri maata, ja mielenterveyden haasteet koskettavat jollain tapaa suurta osaa toiminnassa mukana olevista nuorista. Tänä vuonna Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme