Vertaistukea nuorille ja läheisille Rovaniemellä
Mielenhyvinvoinnin vaikeudet haastavat yhä enemmän nuoria ja heidän lähiyhteisöjään. Raskaisiin elämäntilanteisiin tarvitaan kipeästi voimavaroja vahvistavia ja uskoa tulevaisuuteen tuovia tuen malleja. Usein nuoret jäävät yksin, kun lähiyhteisöllä ei ole keinoja ja voimavaroja nuoren tukemiseen. Kun nuori ei puolestaan halua huolestuttaa lähiyhteisöä, tilanteet voivat edetä nopeasti akuuteiksi.
Vertaistuella vahvemmaksi -hanke (1.8.2023 – 31.12.2025) lähtee nyt vastamaan tähän haasteeseen tarjoamalla vahvaa tukea myös nuoren läheisille. Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin mielenterveysomaisten – FinFami ry:n kanssa. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää, pilotoida ja juurruttaa uudenlainen vahvasti lähiyhteisöt osallistava vertaistuellinen valmennusmalli heikoimmassa asemassa oleville nuorille ja heidän lähiyhteisöilleen. Uusi valmennusmalli tulee vahvistamaan sekä nuoren että lähiyhteisön toimintakykyä ja kantaa heidät yhdessä läpi vaikean elämäntilanteen. Hankkeen antaman tuen avulla nuoret jaksavat odottaa hoitoon, palveluihin ja kuntoutukseen pääsyä.
Hankkeessa ylläpidetään ja vahvistetaan nuorten toimintakykyä ja tarjotaan tietoa, jotta nuorilla olisi riittävästi voimavaroja oman hyvinvoinnin parantamiseen ja ymmärrystä myös lähiyhteisön elämäntilanteeseen. Lähiyhteisöllä tarkoitetaan nuorelle tärkeää läheistä, esimerkiksi ystävää, puolisoa, perheenjäsentä, omaista.
”Kun lähdetään kehittämään uutta palvelumallia, on ensisijaisen tärkeää kuulla asiantuntijoiden eli nuorten ja läheisten toiveita ja tarpeita. Hankkeessa kehitettävän valmennusmallin avulla nuorelle rakentuu omasta läheisestä vahva tukipilari elämän varrelle”, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen palveluyksikön johtaja Minna Kestilä-Suopajärvi.
”Läheiset tulevat saamaan valineitä oman nuoren tukemiseen, vuorovaikutukseen ja voimavaroja oman hyvinvoinnin vahvistamiseen. Lähiyhteisöjen merkityksellisyyden nostaminen alan koulutuksessa ja palveluissa tulee nousemaan hankkeessa vahvasti keskiöön”.
Läheisten ja nuorten vertaistuki-illat käynnistyvät Vamos Rovaniemen tiloissa marraskuussa 2023 yhteistyössä FinFamin kanssa.
Vaikenemisen kulttuurilla syvät haavat
”Nuoren raskas elämäntilanne on aina raskasta myös läheisille. Läheisten huoli nuoresta kasvaa usein kohtuuttomaksi ja aiheuttaa samalla riskin läheisten hyvinvoinnille. Hyvin usein läheiset jäävät ilman kaipaamaansa tukea. Häpeän ja kieltämisen tunteet voivat myös pitkittää avun saamista. Puheeksi ottamisen vaikeus voi olla molemminpuolista ja yhteys nuoreen voi helposti katketa. Vaikenemisen kulttuuri vie nuoret pitämään asiat sisällään, jotka voivat pahimmillaan estää elämässä eteenpäin pääsyn. Juuri tähän ilmiöön Vertaistuella Vahvemmaksi -hanke lähtee vastaamaan”, tiivistää Kestilä-Suopajärvi.
Hanke edistää yhdenvertaisuutta tukemalla kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asumista, hyvinvointia ja osallisuutta huomioiden erityisryhmät ja vähemmistöt. Hankkeessa hyödynnetään sukupuolisensitiivisen valmennuksen työotetta, kokemusasiantuntijoita, vertaistukea sekä kohderyhmää edustavien tahojen asiantuntijuutta. Lähiyhteisön puuttuessa rakennetaan vahva verkosto ja tarpeenmukaiset palvelut nuoren tueksi haastaviin elämäntilanteisiin. Hankkeessa haetaan myös mahdollisuuksia uusille lähiyhteisöille vapaaehtoistoiminnan avulla.
Vertaistuella vahvemmaksi hankkeen kohderyhmänä ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat 16-29-vuotiaat rovaniemeläiset nuoret, joiden toimintakyky on huomattavasti alentunut. Toisena kohderyhmänä ovat lähiyhteisöt, joka otetaan mukaan tiiviimmin osaksi nuoren aikuistumisen polkua ja elämäntilannetta.
Tervetuloa kuulemaan lisää hankkeesta Vamos Rovaniemen avoimiin oviin maanantaina 6.11.2023 klo 12-14, Lapinkatu 1, Rovaniemi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Kestilä-SuopajärviPalveluyksikön johtajaVamos Rovaniemi
Puh:050 502 2321minna.kestila-suopajarvi@hdl.fiDiakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme