Tutkijoiden yö Tampereella 29.–30.9. tarjoaa ohjelmaa koko perheelle

Jaa

Eri puolilla Eurooppaa järjestettävä Tutkijoiden yö saapuu jälleen myös Tampereelle syyskuun lopussa 29.–30.9. Ohjelmaa on tarjolla monipuolisesti kaikenikäisille.

Ohjelman aloittaa perjantain 29.9. Nuorten päivä, joka on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Päivän ytimenä ovat Nokia Arenan Paidiassa järjestetyt Tiedekahvilat, joissa yliopiston tutkijat kertovat ajankohtaisista aiheista nuoria kiinnostavista näkökulmista. Ohjelma Paidiassa alkaa kello 9.00. Ohjelma myös striimataan Yle Areenaan. Tiedekahviloiden lisäksi Nuorten päivänä järjestetään kampuskierroksia Tampereen yliopiston keskustan ja Hervannan kampuksilla.

Perjantai-iltana 29.9. Tutkijoiden yö valtaa The Old Irish Pubin Hämeenkadulla, kun tieteentekijät heittäytyvät ja esittelevät tutkimustaan Science Slam -kisan merkeissä stand up -komiikkaa ja tiedettä yhdistelevissä puheenvuoroissa. Esitykset pidetään englanniksi. Tapahtuma alkaa klo 19.00, ovet aukeavat klo 18.30.

Lauantain 30.9. ohjelmassa on Lasten akatemia Kulttuuritalo Laikussa klo 11–12. Maapallon pelastamista käsittelevä ohjelma sopii parhaiten 7–10-vuotiaille lapsille. Tutkija Anette Mansikka-aho kertoo puheenvuorossaan siitä, mitä lapsikin voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja miksi kannattaa yrittää, vaikka se joskus tuntuu toivottomalta.

Lue lisää Tutkijoiden yön ohjelmasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kyösti Koskela
tapahtumasuunnittelun asiantuntija
Tampereen yliopisto
puh. 050 318 6621

Kristiina Tattari
tapahtumasuunnittelun asiantuntija
Tampereen yliopisto
puh. 050 301 1464

Kuvat

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yhteiskuntaan kuulumisen kokemus on keskeinen osa itsenäistyvien nuorten hyvinvointia7.12.2023 14:17:59 EET | Tiedote

Itsenäistyvät nuoret haluavat kuulua ja osallistua yhteiskuntaan. YTM Jenni Kallion väitöstutkimuksen mukaan osa nuorista jää kuitenkin vaille kokemusta siitä, että he ovat yhteiskunnan arvokkaita jäseniä. Yhteiskunta arvostaa heitä usein vasta tulevina kansalaisina ja ohjaa heitä ensisijaisesti löytämään paikkansa työelämässä. Kallion tutkimus korostaa, että nuoret ovat monin tavoin aktiivisia yhteisöissään ja yhteiskunnassa. Kokemus yhteiskunnan jäsenyydestä on keskeinen osa heidän hyvinvointiaan.

Väitös: Apraksia voi paljastaa etenevän aivosairauden7.12.2023 10:12:08 EET | Tiedote

Moni etenevä aivosairaus alkaa muulla häiriöllä kuin muistin rappeutumisella. Väitöstutkimuksessaan psykologian lisensiaatti Aino Yliranta selvitti, miten apraksioita eli tahdonalaisten liikkeiden häiriöitä tutkimalla voidaan aiempaa täsmällisemmin tunnistaa alkava Alzheimerin tauti työikäisillä potilailla. Apraksia-testi osoittautui taudin tunnistukseen tarkemmaksi työkaluksi kuin perinteiset muistitestit.

Väitös: Ammatilliset verkostoitumissovellukset tuottavat hedelmällisempiä kontakteja, kun suosittelussa annetaan sijaa sattumalle ja monimuotoisuudelle7.12.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Erilaiset ammatillista verkostoitumista edistävät sovellukset perustuvat kontaktien suositteluun erityisesti ihmisten samankaltaisuuden perusteella. Väitöskirjassaan Ekaterina Karjalainen esittää, että myös erilaisten ihmisten yhteen saattaminen voi tuottaa kannattavia kumppanuuksia. Siksi verkostoitumissovellusten suosittelustrategioissa tulisi hyödyntää enemmän moninaisuuden ja onnekkaiden sattumien voimaa.

Demokratiatutkimusverkoston ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyöllä pureudutaan demokratiaa uhkaaviin vaaroihin1.12.2023 13:22:05 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkosto ja Tampereen elokuvajuhlat (Tampere Film Festival) aloittavat yhteistyön vuoden 2024 elokuvajuhlilla. Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuus avaa näkökulmia demokratiaan tutkimuksen ja elokuvan keinoin. Demokratiatutkijoiden ja elokuvajuhlien yhteistyössä käydään keskusteluja demokratiasta näytösten lomassa. Tutkijat ovat huolissaan demokratiaa uhkaavista vaaroista, mutta haluavat näyttää myös, miten demokratiaa voidaan edistää arjessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme