ELY-keskukset

Poikkeusluvat valkoposkihanhien karkottamiseen syysmuuttokaudella 2023

Jaa

Syksyllä 2023 yhteensä 404 tilalla on poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta. Tänä vuonna ei ole myönnetty poikkeuslupia valkoposkihanhien kuoliaaksi ampumiseen, mutta aiemmin myönnetyillä luvilla saa ampua yhteensä 5455 valkoposkihanhea. Poikkeusluvat on myönnetty vakavien viljelyvahinkojen torjumiseen.

Valkoposkihanhia lennossa.
Valkoposkihanhia. Ilkka Elo

Valkoposkihanhi on rauhoitettu laji, joten sen häirintä on luonnonsuojelulain 70 §:n mukaisesti kielletty erityisesti lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla. Rauhoitettujen lintujen häirintää koskevat poikkeusluvat myöntää Varsinais-Suomen ELY-keskus. Tänä syksynä ei ole haettu poikkeuslupia valkoposkihanhien karkottamiseen, mutta 404 tilalla on voimassa aiemmin myönnetty lupa.

Poikkeusluvilla valkoposkihanhien karkottaminen on sallittu syysmuuttokaudella aikavälillä 20.8.–31.10. Syksyllä karkotuksessa voi käyttää kovaäänisiä äänipelotteita ja viime vuonna myönnetyillä luvilla myös valkoposkihanhien kuoliaaksi ampumista. Tällaisia lupia on voimassa 170 tilalla. Viljelijöille on myönnetty tilakohtainen ampumiskiintiö, joka on 20–40 valkoposkihanhea tilan peltopintalasta riippuen (yhteensä 5455 valkoposkihanhea). Ammutut linnut tulee hävittää. Viime vuonna poikkeusluvilla ammuttiin vajaa 800 valkoposkihanhea, kun luvilla oli sallittu 12 515 valkoposkihanhen ampuminen.

Tänä vuonna poikkeuslupia valkoposkihanhien kuoliaaksi ampumiseen ei ole enää myönnetty, sillä Luonnonvarakeskuksen (Luke) alustavien tutkimustulosten mukaan paukkupatruunan käyttäminen on toimiva karkotuskeino. Kaikkia poikkeuslupia koskee raportointivelvollisuus, ja poikkeuslupapäätös tulee olla mukana toimenpiteitä tehtäessä ja se tulee näyttää pyydettäessä.

Lupa-alueita voi tarkastella karttapalvelussa: 

Valkoposkihanhien karkottamiseen viljelyksiltä myönnettyjen poikkeuslupien lupa-alueet 2023 / Beviljade undantagstillstånds tillståndområden för fördrivning av vitkindad gås från odlingar 2023. (arcgis.com)

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen tiistaina 26.9.2023 antaman muuttotiedotteen (Valkoposkihanhien muutto vilkastuu | ELY-keskukset (sttinfo.fi)) mukaan valkoposkihanhien syysmuutto jatkuu vastatuulesta huolimatta ja on vilkastumassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Neoen Renewables Finland Oy:n Kankaanpäähän suunnitteleman Marjakeitaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutukset arvioitu - hanke on osittain toteuttamiskelpoinen (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.12.2023 14:37:44 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut perustellun päätelmän Neoen Renewables Finland Oy:n Kankaanpäähän suunnittelemasta Marjakeitaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta. YVA-selostuksesta annettiin kuulemisvaiheessa yhteysviranomaiselle 20 lausuntoa ja kahdeksan yksityishenkilöiden mielipidettä.

L&T Teollisuuspalvelut Oy:n Porin Peittoossa sijaitsevan Kipsikorven materiaalinkäsittelyalueen laajennushankkeen ympäristövaikutukset arvioitu - hanke on toteuttamiskelpoinen (Satakunta, Varsinais-Suomi)30.11.2023 08:28:12 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut 29.11.2023 perustellun päätelmän L&T Teollisuuspalvelut Oy:n Porin Peittoossa sijaitsevan materiaalinkäsittely- ja loppusijoitusaluetta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme