Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Metallilevypino putosi työntekijän jalan päälle – varatoimitusjohtajalle ja valmistuspäällikölle tuomiot työturvallisuusrikoksesta ja yhtiölle yhteisösakko

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Pirkanmaalla toimivan yrityksen varatoimitusjohtajalle ja valmistuspäällikölle 10 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 10 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.9.2023.

Syyte liittyi heinäkuussa 2021 jätteenkierrätysjärjestelmän kokoonpanotyöpisteellä työskennelleelle työntekijälle sattuneeseen työtapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli lähtenyt poistumaan työpisteeltä samaan aikaan, kun hänen työtoverinsa oli ollut nostamassa pinoamisvaunulla kuormalavaa työtason vieressä olleeseen kuormalavahyllyyn. Kuormalavalla oli yhteensä 949 kg verran kokoonpanotyössä tarvittavia metallilevyjä. Kuormalava oli ilmeisesti tökännyt kuormalavahyllyn taaempaan vaakapalkkiin ja levypino oli pudonnut noin 100 cm korkeudelta kuormalavahyllyn takana olevalla työtasolla olleen työntekijän oikean jalan päälle.

Puutteita kokoonpanotyöpisteen vaarojen arvioinnissa

Syytteen mukaan yhtiön varatoimitusjohtajan ja valmistuspäällikön laiminlyönnit koskivat sitä, ettei kokoonpanotyöpisteelle ollut tehty vaarojen arviointia riittävän järjestelmällisesti, mistä syystä työpisteen vieressä olevista kuormalavahyllyköistä mahdollisesti putoavien esineiden aiheuttamaa vaaraa ei oltu tunnistettu. Syytteen mukaan myöskään työpaikan työskentelypisteiden ja kulkuväylien turvallisuudesta ei oltu huolehdittu, koska työnantaja ei ollut laatinut ohjeistusta, jonka avulla kuormalavahyllyköistä työpisteelle mahdollisesti putoavien esineiden aiheuttaman vaaran olisi voitu välttää. 

Vaarojen arvioinnin puutteiden vuoksi työnantaja laiminlöi laatia ohjeistuksen nostotyöhön

Käräjäoikeudessa annetun selvityksen mukaan kokoonpanopiste oli uusi ja se oli ollut käytössä vain muutamia kuukausia. Työpiste oli tarkoitettu yhden henkilön työpisteeksi. Työpisteellä työskentelevän henkilön tehtäviin kuului kokoonpanotyön lisäksi työssä tarvittavien komponenttien kuljettamien työpisteelle. Komponenttien kuljettaminen oli aluksi järjestetty manuaalisesti siten, että työntekijä kantoi tarvittavat osat työpisteelle. Tätä työvaihetta keventämään oli työpisteelle rakennettu läpivirtaushylly.

Kokoonpanotyöpisteen rakentamisvaiheessa työpisteelle oli tehty vaarojen arviointia.  Tällöin vaarojen arvioinnissa oli tunnistettu vaara, joka aiheutuu kuormalavahyllyjen väliin mahdollisesti putoavista kuormalavoista, ja työnantaja oli ryhtynyt toimenpiteisiin tämän vaaran poistamiseksi. Työnantaja ei kuitenkaan ollut tunnistanut läpivirtaushyllyköstä mahdollisesti hyllyköiden sivulle putoavien esineiden aiheuttamaa vaaraa.

Käräjäoikeus katsoi vaarojen arvioinnin olleen ilmeisen puutteellinen. Käräjäoikeus totesi, että läpivirtaushyllyssä ja erityisesti siihen liittyvässä nostotyössä on komponenttien putoamisvaara. Tämä putoamisvaara on tyypillinen tämän toiminnan luonteelle. Kyseinen vaaratekijä olisi pitänyt havaita asianmukaisessa selvityksessä.

Koska vaarojen arviointi oli ollut puutteellinen, ei työnantaja ollut antanut työntekijöille nostotyön suorittamiseen liittyviä ohjeistuksia, joilla esineiden putoamisesta aiheutuva vaara olisi voitu estää tai ainakin riskiä pienentää. Näin ollen työnantaja oli laiminlyönyt velvollisuuttaan huolehtia myös työpaikan työskentelypisteiden ja kulkuväylien turvallisuudesta. Nostotyön ohjeistamisen osalta käräjäoikeus totesi, ettei työntekijöille ollut annettu tekoaikana riittävää ohjeistusta kokoonpanotyöpisteeseen liittyvistä nostotöistä tai edes siitä, kuka mainitun nostotyön voi suorittaa ja millä koneella. Tapaturman jälkeen nostotyöhön oli annettu ohjeistus.

Työturvallisuuden perusta on kattavassa vaarojen arvioinnissa

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että vaarojen arvioinnin tarkoitus on, että kaikki potentiaaliset vaara- ja haittatekijät tulevat läpikäydyiksi työpaikalla. Vaarojen arvioinnin yhteydessä on siten kiinnitettävä huomiota myös niihin työtehtäviin, jotka eivät välttämättä kuulu aivan tuotantotyön ytimeen, mutta joita kuitenkin on toisinaan suoritettava tuotannon jatkuvuuden vuoksi. Lisäksi sillä, että jokin työvaihe toistuu vain harvoin, ei ole merkitystä sen suhteen, pitääkö siihen liittyvät vaarat arvioida. Työnantajan on arvioitava ja poistettava myös harvoin toistuviin ja jopa kertaluontoisiin työtehtäviin liittyvät vaarat.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio 26.9.2023, asianumero R 23/3074. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, sari-anne.salminen@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tiivistynyt kansallinen turvallisuustilanne vaikuttaa elintarvike- ja ruokahuoltoon, elinkeinoelämään ja huoltovarmuuteen1.12.2023 14:00:35 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koordinoima alueellisen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui tänään 1.12.2023 vuoden kuudenteen tapaamiseensa. Verkoston ajankohtaiskatsauksessa korostuivat talouden matalasuhdanne, kansallinen turvallisuustilanne sekä näiden vaikutukset elintarvike- ja ruokahuoltoon, työllisyyteen, elinkeinoelämään sekä huoltovarmuuteen.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde en beredskapsövning gällande energiförsörjningen1.12.2023 10:12:56 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde beredskapsövningen LOUNAIS24 för kommunerna och välfärdsområdena i sitt område. Temat för övningen är en långvarig störning i eldistributionen. Målet är att testa existerande beredskapsplaner och att utveckla deltagarorganisationernas och landskapens beredskap och samarbete i störnings- och undantagssituationer.

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme