Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n tutkimus: Yritysten innovaatioiden ja kasvun takana on luottamus

Jaa

SAK:laisten alojen työpaikkojen menestysreseptissä korostuvat konkreettiset keinot, joilla työntekijät ja työnantajat rakentavat kasvuun tarvittavaa keskinäistä luottamusta.

SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätänen pitää outona, että hallitus haluaa auttaa yritysten innovaatioita ja kasvua parantamalla mahdollisuuksia päästä työntekijöistä eroon.  

- Tutkimuksessa nousi esille, että ne SAK:laisilla aloilla toimivat yritykset, jotka ovat viimeisen kahden vuoden aikana tehneet uusia innovaatioita ja/tai kasvaneet, ovat tehneet täysin päinvastaisia henkilöstöpoliittisia ratkaisuja.  

Erityisesti luottamuksen ja työpaikan menestyksen välinen side nousi esille. Jos luottamusta löytyy, työntekijät kokevat olevansa osa kokonaisuutta ja he antavat työpanoksensa lisäksi yrityksen käyttöön kykynsä havainnoida ja luoda uutta. 

Tutkimuksesta on löydettävissä kolme konkreettista asiaa, jotka ovat tyypillisiä niille työpaikoille, joilla kehitetään muita enemmän tuotteita ja palveluita. Ensimmäinen on työntekijöiden kouluttaminen työajalla.  

- Kouluttaminen viestii työntekijälle, että hänen osaamistaan arvostetaan. Osaaminen tehostaa toimintaa, mutta satsaaminen työntekijään synnyttää myös rohkeutta tuoda esille omia näkemyksiä työn tai yrityksen kehittämiseksi. 

Toinen tyyppipiirre on, että innovoivilla ja kasvavilla yrityksillä on henkilöstön valitsema luottamusmies.  

- Tämä korostuu varsinkin duunarialoilla, joissa usein tarvitaan joku, joka sanoittaa työntekijän huomaamia kehityskohteita tai ideoita johdolle. Luottamusmiehellä on hyvä keskusteluyhteys kumpaankin suuntaan.   

Kolmanneksi johdon kannustava asenne työtapojen kehittämiseen lisää selvästi tuotteiden ja palveluiden kehittämistä. Jos johto ei huomioi työntekijöiden ehdotuksia työtapojen parantamiseksi, tulosta uusien tuotteiden ja palveluiden muodossa ei tule. 

- Yrityksissä on monenlaisia tapoja kerätä kehitysideoita ja palkita niistä. Tärkeintä on, että työntekijällä on tunne, että hänen halunsa ideoida on jo itsessään arvokasta, vaikka itse idea ei juuri siinä hetkessä lähde eteenpäin. Seuraava idea voi olla se, millä yritys vie toimintansa uudelle tasolle. 

Näätänen on huolissaan, että vastausten perusteella SAK:n alojen työntekijöistä noin 200 000 on työssä, jossa työnantajat eivät luota heihin ollenkaan tai heihin luotetaan vain vähän.  

- Hallituksen haluamat muutokset korjaavat seurausta eivät syytä. Olisi tärkeämpää kehittää työpaikan työkaluja ongelmien ratkaisemiseksi. 

Tutkimus perustuu SAK:n Työelämätutkimus2023-aineistoon, joka kerättiin 12.3.-18.5.2023. Aineisto edustaa SAK:n alojen työssäkäyviä jäseniä iän, sukupuolen ja ammattiliiton mukaan. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

På största delen av arbetsplatserna inom FFC:s branscher vidtar man redan åtgärder för att begränsa klimatförändringen – men man satsar inte på arbetstagarnas kompetens29.11.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Två tredjedelar (67 procent) av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC berättar att man på deras arbetsplats har vidtagit åtgärder för att begränsa klimatförändringen under de senaste två åren. Andelen arbetsplatser inom FFC:s branscher som vidtar klimatåtgärder har ökat snabbt, för år 2019 var motsvarande andel 44 procent.

Var tionde FFC:are löper stor risk att drabbas av fattigdom – nedskärningspolitiken som regeringen Orpo-Purra driver förvärrar utkomsten för låginkomsttagare ytterligare28.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Fackcentralen FFC:s medlemsundersökning visar att elva procent av de arbetande medlemmarna i de FFC-anslutna fackförbunden löper stor risk att drabbas av fattigdom. Det är 52 000 personer och 73 procent av dem jobbar i kvinnodominerade branscher. Regeringens nedskärningar i den sociala tryggheten leder till att utkomsten för den här gruppen försämras ytterligare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme