Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla – Torjunta vaatii viranomaisilta yhteistyötä ja rajanylittäjiltä huolellisuutta
Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Virossa sekä nyt myös Ruotsissa. Afrikkalainen sikarutto leviää maasta toiseen lihatuotteissa, joita ihmiset tuovat mukanaan. Tauti onkin monesti levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa.

Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:n ulkopuolelta on hyvin rajoitettua eläintautien leviämisen vaaran takia. Tulli valvoo liha- ja maitotuotteiden yksityistuonnin kieltoa EU:n ulkorajoilla. Lisäksi Tulli valvoo eläinterveysviranomaisten ohella eläintautivaatimusten noudattamista EU:n sisärajoilla.
Eväille ja itse metsästetyille riistaeläimille on suosituksia, rajoituksia ja kieltoja – selvitä!
Afrikkalainen sikarutto leviää muun muassa sikojen ja villisikojen, raakojen ja riittämättömästi kuumennettujen lihatuotteiden ja ASF-viruksella saastuneiden tavaroiden välityksellä, joita ihmiset tuovat maasta toiseen. EU-maissa, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, on rajoitusalueita, joilta saa tuoda Suomeen sian- tai villisian lihaa tai niitä sisältäviä tuotteita vain hyvin rajoitetusti. Tautitilanne ja afrikkalaisesta sikarutosta johtuvat rajoitukset on aina selvitettävä, jos aikoo tuoda villisian lihaa sisältäviä elintarvikkeita Suomeen. Ruokaviraston suositus on, että sian- tai villisian lihaa sisältäviä lihatuotteita ei tuotaisi Suomeen lainkaan, eväinä tai tuliaisina EU-maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa.
Itse metsästettyjen riistaeläinten ja niiden lihan tuontiin toisesta EU-maasta Suomeen liittyy myös rajoituksia. Afrikkalaisen sikaruton rajoitusvyöhykkeiltä ei saa lainkaan tuoda Suomeen itse metsästettyä villisikaa eikä sen tuoretta lihaa. Tällä hetkellä afrikkalaista sikaruttoa esiintyy EU:n alueella Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Slovakiassa, Italiassa, Saksassa, Tšekissä, Kreikassa ja Kroatiassa.
- Viimeisin huolestuttava uutinen afrikkalaisen sikaruton leviämisestä Suomen lähialueille tuli Fagerstan alueelta Keski-Ruotsista, kun kuolleesta villisiasta löydettiin syyskuun alussa afrikkalaista sikaruttoa. Alueelta on löydetty lisää tartunnan saaneita villisikoja, joten taudin löytöpaikan ympärille on perustettu tartuntavyöhyke. Tämä tarkoittaa sitä, että itse metsästettyä villisikaa ei saa tuoda Suomeen tuolta Fagerstan tartuntavyöhykkeeltä, painottaa Tullin rajoitusasiantuntija Tiia Sulander-Seppänen. Seuraamme Tullissa tiiviisti nyt Ruotsin tilannetta ja olemme valmiita reagoimaan nopeastikin, jos tarve vaatii.
Afrikkalaista sikaruttoa torjutaan viranomaisyhteistyöllä
Afrikkalaista sikaruttoa ehkäistään ja torjutaan viranomaisyhteistyöllä ja rajoittamalla villisikakantaa. Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto, Tulli ja Rajavartiolaitos ovat jo useamman vuoden ajan panostaneet torjuntatoimiin, viestineet taudista ja kehittäneet yhteistoimintaansa.
- Yksin yksikään viranomainen ei tautia pysty Suomesta poissa pitämään. Meille kaikille on selvää, että afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle muun muassa eläinten hävittämisen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi. Jo useamman vuoden ajan olemme saaneet huomata, että yhdessä tekemällä ja kehittämällä toimintaa päästää parhaaseen lopputulokseen. Koska virus leviää helposti myös ihmisten mukana, niin jokaisen pitää kantaa oma vastuunsa, ettei tauti pääse leviämään Suomeen, kertoo Sulander-Seppänen.
Tullin ruokakoirat tärkeässä roolissa sikaruton leviämisen estämisessä
Tullin ruokakoirat Aino ja Rico ovat tärkeässä roolissa eläintautien, kuten afrikkalaisen sikaruton torjunnassa. Ruokakoirat tunnistavat liha- ja maitotuotteet niiden kaikissa muodoissa.
Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa. Näistä yli 1 600 kiloa oli Ricon ja Ainon löytämiä.
Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta Tullin verkkosivuilla
Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen, mikro- ja minisikojen tappava verenvuotokuumetauti. Tauti on sioille tappava, mutta se ei tartu ihmiseen. Vaikka ihmiseen se ei tartu, niin ihmiset levittävät sitä muun muassa tuomalla maahan lihaa sisältäviä elintarvikkeita. Virus voi kantautua myös esimerkiksi kenkien, autonrenkaiden ja autonpohjien tai metsästysvarusteiden mukana. Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus on erittäin kestävä. Se säilyy kuumentamattomassa lihassa, esimerkiksi savulihassa, yli vuoden.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Lasten leluihin kätkettyjä huumeita – vuoden tullikoirana palkittava Pepi paljasti piilot27.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Vuoden tullikoirana palkitaan Turussa työskentelevä huumekoira Pepi, jonka tarkka kuono paljasti tänä vuonna muun muassa rahtilähetyksenä Hollannista saapuneisiin leluihin kätkettyjä huumausaineita. Palkinto luovutetaan Koiramessuilla joulukuussa.
Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle16.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.
Tulli takavarikoi yksityisasunnosta 26 kg ekstaasia – katukauppa-arvo yli miljoona euroa6.11.2023 08:15:00 EET | Tiedote
Tulli takavarikoi heinäkuussa 2023 yksityisasuntoon suoritetun kotietsinnän yhteydessä noin 52 000 MDMA-tablettia ja kolme kiloa hasista. Esitutkinnan aikana paljastui myös rikosepäily kymmenien tuhansien Ksalol-tablettien ja kokaiinin levittämisestä ja myynnistä.
Venäjän pakotteiden valvonnassa havaittu yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta – esitutkintaan päätynyt yli 66024.10.2023 12:27:29 EEST | Tiedote
Yhteneväinen pakotevalvonta EU-tasolla, tietopohjaiseen analyysiin perustuva pakotetarkastusten kohdentaminen sekä etupainotteinen toiminta pakotteiden kiertämisen estämisessä ovat pakotevalvonnan kulmakiviä. Tulli on havainnut yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta ja aloittanut yli 660 esitutkintaa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomiseen liittyen.
Syyslomalla Ruotsiin tai Viroon? Tarkista rajoitukset etukäteen16.10.2023 08:57:58 EEST | Tiedote
Matkailijan on hyvä huomioida, että vaikka Ruotsi ja Viro kuuluvat EU:hun, ei näistäkään maista voi tuoda Suomeen mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Esimerkiksi villisian lihan tuontia on rajoitettu. Etenkin lemmikkien kanssa matkustavien kannattaa selvittää rajoitukset jo ennen matkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme