Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

TVK ennuste: Tänä vuonna sattuu 111 000 työtapaturmaa

Jaa

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2023 sattuu 111 000 työtapaturmaa, joista 21 000 on työmatkatapaturmia. Työpaikkatapaturmien sattumistaajuuden ennustetaan olevan 25,5 tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti.

Palkansaajien työtapaturmia sattuu vuonna 2023 ennusteen mukaan 111 000
Palkansaajien työtapaturmat 2013-2022 sekä ennuste vuodelle 2023

Ennusteen mukaan työtapaturmia sattuu tänä vuonna noin 1,5 % vähemmän kuin vuonna 2022, jolloin työtapaturmia sattui 112 666.

”Viime vuosien yleinen turbulenssi on näkynyt myös työtapaturmien määrissä.  Koronapandemia ja sitä seuranneet pandemian hallintatoimet sekä materiaali- ja komponenttipula ovat vaikuttaneet tehdyn työn määrään ja työn tekemisen tapoihin, mikä on näkynyt etenkin työpaikkatapaturmien lukumäärän tason selvänä laskuna,” toteaa tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho. 

Tapaturmaturmataajuus, joka kuvaa työpaikkatapaturmien sattumistiheyttä, pysyy ennusteen mukaan tänä vuonna viime vuoden tasolla: 25,5 tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti. 

”Tapaturmataajuus laskee tyypillisesti talouden laskusuhdanteessa. Alkuvuoden työtapaturmatilastoissa ei näy työtapaturmien määrässä laskua. Työtapaturmaennusteessamme lähdemme siitä, että tuoreissa talousennusteissa näkyvä, tuleva talouden laskusuunta ei näy vielä loppuvuodenkaan työtapaturmien lukumäärässä. Talouden laskusuhdanteen vaikutukset näkyvät mahdollisesti vasta ensi vuoden työtapaturmaluvuissa”, Sysi-Aho jatkaa. 

Työmatkatapaturmien määrä vähenee ennusteen mukaan 5,8 % viime vuodesta.  
Työmatkatapaturmien sattumismäärään vaikuttaa keliolosuhteet ja jalankulkusäät mutta myös etätöinä tehtävä työmäärä. 

Työtapaturmaennusteessa yhdistyy alkuvuoden vahinkoilmoitusmäärät ja loppuvuoden estimaatti 

Tapaturmavakuutuskeskus julkaisi ensimmäisen meneillään olevan vuoden työtapaturmakehitystä kuvaavan ennusteen syksyllä 2020. Vuosittain syksyllä julkaistavan ennusteen laskenta perustuu työnantajien vakuutuslaitoksille tekemiin vahinkoilmoituksiin palkansaajille sattuneista työtapaturmista.  

Ennustetoiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisimman luotettava arvio kulloinkin kuluvan vuoden työtapaturmamäärän kehityksestä.  

Tulevat tilastojulkaisut 

Tapaturmavakuutuskeskus julkaisee vuoden 2023 lopulliset työtapaturmamäärät ja taajuuden helmikuussa 2024.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Palkansaajien työpaikkatapaturmataajuus pysyy tänä vuonna viime vuotisella tasolla: 25,5 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden.
Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus 2013-2022 sekä ennuste taajuudesta vuodelle 2023
Lataa

Linkit

Tapaturmavakuutuskeskus

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tapaturmavakuutuskeskuksen sininen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye