Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus jäi työnantajilta ottamatta tiedonpuutteesta

Jaa

Viime vuonna Tapaturmavakuutuskeskuksen valvonta totesi reilun 3 000 työnantajan jättäneen ottamatta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen kaikista valvotuista työnantajista. Yleisin syy velvollisuuden laiminlyöntiin oli se, ettei työnantaja ollut tiennyt vakuuttamisvelvollisuudestaan.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ottamisen laiminlyöneiden työnantajien jakautuminen vuonna 2023: Osakeyhtiöt 45 %, Kotitaloustyönantajat 20 %, Elinkeinonharjoittajat 15 %, Yhdistykset 10 %, Muut 5 %, Ulkomainen työnantaja 3 %, Avoimet ja kommandiittiyhtiöt 2 %, Säätiöt 0 %
Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyöneiden työnantajien osuudet ja jakaantuminen 2023

Vuonna 2023 Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) suorittamassa valvonnassa tutkittiin 6 415 työnantajaa, joista 3 196 todettiin laiminlyöneen työtapaturma- ja ammattitautivakuuttamisvelvollisuutensa.

Valvonnan tutkintaan ottamien työnantajien sekä todettujen laiminlyöntien määrä laski vuodesta 2022, jolloin TVK:n valvonta tutki yli 9 000 työnantajaa, joista noin 4 500 oli laiminlyönyt vakuuttamisvelvollisuutensa.

Vaikka laiminlyöntejä todettiin nyt vähemmän, oli niitä kuitenkin enemmän kuin vuotta 2022 edeltäneinä vuosina.

Koska laiminlyöntejä todettiin vähemmän ja laiminlyöntiajat ovat ajantasaisen käsitellyn ansiosta lyhyitä, laski vakuuttamattomien töiden palkkojen määrä 33,7 miljoonaan euroon vuoden 2022 yli 50 miljoonasta eurosta.

Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyöneet työnantajat maksoivat viime vuonna TVK:lle laiminlyöntimaksuja yhteensä 1,22 miljoonaa euroa.

Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyöneiden työnantajien toimialojen välinen jakauma säilyi edeltävien vuosien kaltaisena. Muu palvelutoiminta, ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta sekä rakentamisen toimiala olivat vuonna 2023 edellisen vuoden tapaan toimialat, joissa laiminlyöntejä esiintyi eniten. Erot toimialojen välillä ovat kuitenkin pieniä.

”Valvonnan tulos ei ollut yllättävä. Vaikka lukumäärät laskivat edellisen poikkeuksellisen mittavan valvontavuoden jälkeen, ovat tulokset edellisiä vuosia vastaavat ja valvontamme on vakiintunutta ja tehokasta ”, toteaa TVK:n valvonnan päällikkö Niina Laakso.

TVK:lla lakisääteinen valvontatehtävä

TVK:n lakisääteisenä tehtävänä on valvoa työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden täyttymistä. Tehtävä on säädetty TVK:lle työtapaturma- ja ammattitautilaissa.

TVK on tehnyt vakuuttamisvelvollisuuden valvontaa työtapaturma- ja ammattitautilain voimaan tulosta, vuodesta 2016 lähtien. Valvonnan kohteena ovat kaikki Suomessa palkkaa maksaneet työnantajat.

Pääasiallinen valvonnan toteuttamistapa on jälkikäteinen massavalvonta, missä TVK:n valvonta poimii tiedot palkkojen maksuista tulorekisteristä ja vertaa niitä vakuutusrekisterin tietoihin.

Jos työnantaja on ilmoittanut tulorekisteriin maksaneensa palkkoja, mutta vakuutusrekisteristä ei löydy tietoa työnantajan ottamasta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta, TVK:n valvonta poimii tapauksen tarkempaan tarkasteluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tapaturmavakuutuskeskus TVK

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye