Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

Teme vastustaa hallituksen leikkauksia – ulosmarssi kaikissa Suomen teattereissa

Jaa
Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mielestä leikkausten vaikutuksista taiteeseen ja kulttuuriin ei ole keskusteltu riittävästi.
Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mielestä leikkausten vaikutuksista taiteeseen ja kulttuuriin ei ole keskusteltu riittävästi.

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme järjestää ulosmarssin kaikissa Suomen teattereissa torstaina 5. lokakuuta kello 13. Ulosmarssilla vastustetaan hallituksen leikkauspolitiikkaa. 

Teme vaatii hallitusta luopumaan työntekijöiden, työttömien sekä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kurittamisesta ja arvioimaan uudelleen leikkausten suoria ja välillisiä vaikutuksia Suomen kulttuuriin ja ihmisten hyvinvointiin.

Julkisuudessa on toistaiseksi keskusteltu melko vähän leikkausten vaikutuksista taide- ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentuloon ja koko alan elinvoimaan. Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mukaan kuitenkin juuri taide- ja kulttuuriala ovat leikkauksissa tulilinjalla.

”Taide- ja kulttuurialalla tehdään paljon pätkätöitä, joten esimerkiksi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikkaaminen aiheuttaa taiteilijoille suoria tulonmenetyksiä”, Huovila sanoo.

Lehtien kulttuuripalstoilla hallituksen toimiin ei ole otettu kantaa muutamaa kommenttia lukuun ottamatta. Huovila arvelee tämän johtuvan siitä, ettei hallitusohjelmaan ole eksplisiittisesti kirjattu kulttuurin määrärahojen leikkaamista.

”Sen sijaan ohjelmaan on kirjattu muun muassa OKM:n valtionavustusten leikkaaminen, minkä voi suoraan tulkita kulttuurista leikkaamiseksi. Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät avustukset ovat peräisin OKM:n kassasta”, Huovila selittää.

Kulttuuri mittaa hyvinvointia

Teattereiden työntekijöiden ulosmarssin tarkoitus on Huovilan mukaan paitsi vastustaa hallituksen sanelupolitiikkaa myös herätellä ihmisiä siitä, mihin kaikkeen leikkaukset välillisesti vaikuttavat.

”Kulttuurin elinvoima mittaa kansakunnan hyvinvointia. Jos kulttuurilla menee huonosti, kansalla menee huonosti”, Huovila kiteyttää.

Ensi torstain ulosmarssin iskulause on “Jättäkää poliittinen teatteri alan ammattilaisille”. Hallituksen toimet ovat herättäneet huolta myös muiden taide- ja kulttuurialan toimijoiden sekä esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa.

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt
Matti Tuomela
matti.tuomela@mellakka.fi
+358 405137220

Kuvat

Linkit

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto. Teme edustaa esittävien taiteiden, elokuva- ja tv-alan työntekijöitä, taiteilijoita ja itsensätyöllistäjiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye