Vihreät - De Gröna

Hallitus työntää ihmisiä pois työn syrjästä

Jaa

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Riina Lumme kritisoivat hallituksen työllistämispolitiikkaa. Hallitus sanoo haluavansa kannustaa työn vastaanottamiseen ja työllistää enemmän osa- ja täsmätyökykyisiä henkilöitä. Sen politiikkatoimet sen sijaan tekevät työllistymisestä vaikeampaa. Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi työvoimapoliittisen avauksen kokouksessaan 24.9.2023. 

Fatim Diarra ja Riina Lumme
Fatim Diarra ja Riina Lumme

Palkansaajista 17,5 % on osa-aikatöissä. Hallitus heikentää osa-aikatyön vastaanottamisen mahdollisuuksia poistamalla työttömyysturvasta ja asumistuesta ansiotulovähennykset eli niin sanotun suojaosan, jonka turvin tähän asti on voinut ottaa vastaan pieniä määriä työtä menettämättä tukia. 

– Vihreiden mielestä työmarkkinoita ei pidä jakaa pelkästään työttömyyteen ja kokopäivätyöhön. Kaiken työn vastaanottamisen pitäisi olla kannattavaa ja osa-aikatyö voi olla paras vaihtoehto työllistyä erilaisissa elämäntilanteissa. Osa-aikatyön tekomahdollisuuksien heikentäminen osuisi esimerkiksi naisiin, jotka tekevät miehiä enemmän osa-aikatöitä ja usein matalapalkka-aloilla, ja opiskelijoihin joiden on pakko käydä osa-aikatöissä täydentääkseen pientä toimeentuloaan, sanoo Diarra. 

– Hallituksen toimet ajavat ihmiset hullunkuriseen tilanteeseen: suojaosien poistuessa ei ole enää kannattavaa tehdä vähänkään töitä. Tämä jos mikä passivoi ihmistä. Erilaisten tukimuotojen, yrittämisen ja työnteon yhdistämisen tulisi olla nykyistä joustavampaa. Perustulo mahdollistaisi työskentelyn omien voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan ilman kannustinloukkuja, sanoo Lumme. 

Hallitus sanoo haluavansa luoda lisää työpaikkoja helpottamalla työntekijöiden palkkaamista. Tämä kuitenkin tehdään pääasiassa heikentämällä työsuhteen ehtoja, kuten helpottamalla työntekijöiden irtisanomista ja määräaikaisten työsuhteiden käyttöä. Samaan aikaan myös heikennetään työttömyysturvaa esimerkiksi lisäämällä omavastuuta ja poistamalla työttömyystuen lapsikorotukset.

– Hallitus puhuu työmarkkinoiden Ruotsin mallista, mutta ei ota huomioon sitä, että Ruotsissa myös sosiaaliturva on paljon reilumpi. Nyt meillä on tiedossa niin suuret leikkaukset sosiaaliturvaan, että jopa työssä olevien pienituloisten pitäisi tätä menoa ottaa toinen työ. Ei vastuullinen työllisyyspolitiikka ole sellaista, että se aiheuttaa pelkoa työssäkäyvälle omasta toimeentulosta, Lumme ihmettelee. 

– Jos hallitus oikeasti haluaisi saattaa ihmisiä kiinni työn syrjään, sen tulisi keskittyä työtä hakevien toimeentulon kiristämisen sijaan parantamaan työllisyyttä helpottamalla itsensä työllistämistä, uudelleenkouluttautumista ja parantamalla työperäisen maahanmuuton edellytyksiä. Näin hallitus ei kuitenkaan nyt toimi, sanoo Diarra. 

Koko työpoliittinen avaus on luettavissa Vihreiden nettisivuilla: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/vihreat-haluaa-tyoelaman-joka-seka-kannustaa-etta-kannattelee/Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vapaus ja tasavertaisuus kuuluu kaikille - Vihreiden uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma julkaistu30.11.2023 13:53:41 EET | Tiedote

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat vakaan, kestävän yhteiskunnan tae. Ne muodostavat omat politiikkalohkonsa, mutta myös läpileikkaavat kaikkea päätöksentekoa ja koko yhteiskuntaa. Vihreille tasa-arvo ja yhdenvertaisuus muodostavat politiikan kovan ytimen, josta ei tingitä tiukoissakaan paikoissa. Näin linjaa Vihreiden uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma, joka hyväksyttiin Tampereella puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 26.11.

Vihreiden Hyrkkö: Reilusti uudistuva Suomi kantaa vastuuta luonnosta, ihmisistä ja taloudesta.29.11.2023 14:41:00 EET | Tiedote

Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkön mukaan Vihreät erottaa tästä hallituksesta ja muista puolueista se, että Vihreät on valmis tositoimiin ympäristökriisien ratkomiseksi ja talouden vahvistamiseksi, mutta ei tiukassakaan paikassa leikkaisi lapsilta ja nuorilta. Hyrkkö piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron opposition vaihtoehtobudjetteja koskevassa keskustelussa keskiviikkona. EMBARGO KUNNES PUHE ON PIDETTY.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme