EU on Oulun yliopistolle tärkeä tutkimusrahoittaja
Oulun yliopiston menestys EU-rahoituksen saamisessa on jatkunut vahvana.

Oulun yliopisto saa tällä hetkellä hyvin tutkimus- ja innovaatiorahoitusta Euroopan unionilta. Monenkeskisissä Horisontti Eurooppa -yhteistyöhankkeissa Oulun yliopisto on jopa parhaassa vauhdissa Suomen yliopistoista. Rahoitusta niihin on saatu Horisontti-ohjelmakaudella jo 37 miljoonaa euroa, ja summa jakautuu ilahduttavan laajasti eri tiedekuntiin ja muihin yksiköihin.
Yksi rahoitusta saaneista on teknillisessä tiedekunnassa työskentelevä tutkijatohtori Henri Pauna. Miljoonarahoituksen saaneen hankkeen tavoitteena on kehittää vetyplasmateknologiaan perustuvaa vihreää teräksenvalmistusreittiä ja samalla edistää kiertotaloutta hyödyntämällä teollisuuden sivuvirtoja.
”Tavoitteemme on ottaa käyttöön lähes hiilidioksidipäästötön pelkistysprosessi pyrkiäksemme Pariisin sopimuksen tavoitteeseen eli terästuotannon hiili-intensiteetin vähentämiseen 90 prosentilla vuoteen 2050 mennessä”, Pauna sanoo.
Globaalin metallinjalostuksen hiilidioksidipäästöjä on mahdollista vähentää huomattavasti vetyplasmapelkistyksen avulla. Se voi olla ratkaisevassa roolissa terästehtaiden nykyaikaistamisessa ja päästöjen leikkaamisessa.
Oulun yliopistossa on tiivistetty tukea Henri Paunan kaltaisille nuorille tutkijoille, jotka pyrkivät saamaan koordinoitavakseen EU-hankkeen. Ensikertalaisille suunnattu tuki onkin poikinut onnistumisia. Yliopiston sisäiseen tukiprosessiin on mahdollista hakea kahdesti vuodessa.
Aiheita eri aloilta
Yliopistoa profiloiviin monitieteisiin teemoihin on viime vuosina rekrytoitu ihmisiä, jotka ovat onnistuneet saamaan rahoitusta hyvin. Esimerkiksi professori Thora Herrmann tutkii työssään ympäristönmuutoksen vaikutuksia eläin- ja kasvilajeihin sekä alkuperäiskansojen elintapoihin, kulttuureihin ja perinteisiin arktisilla alueilla. EU-rahoituksen saamisessa auttoivat todella laajat kansainväliset verkostot.
Professori Ali Mobasheri puolestaan tutkii nivelrikkoa. Hänen nykyinen tutkimuksensa keskittyy ruston biologiaan, erityisesti solujen aineenvaihduntaan, ionikanavien fysiologiaan ja nivelrikon biomarkkereihin.
Apulaisprofessori Marianne Kinnula ryhmineen pyrkii luomaan uuden oppimiskonseptin, jonka avulla lisätään nuorten ymmärrystä demokratiasta. Hanke muun muassa kartoittaa demokratiakasvatuksen trendejä Euroopan eri maissa.
Neljä MSCA Postdoctoral Fellowship -rahoitusta tuovat Oulun yliopistoon taitavia ulkomaalaisia tutkijatohtoreita, joiden alaa ovat muun muassa materiaalikehitys ja hydrologia.
Kumppanuudet tärkeitä
Horisontti Eurooppa -rahoitusohjelman nykyinen seitsenvuotinen kausi pyörähti käyntiin vuonna 2021. Hakuteemat ovat pitkälti samoja kuin aiemminkin, mutta myös ajan tuulet näkyvät painotuksissa: esimerkiksi mikrosirut, energiakriisi, kriittiset raaka-aineet ja komponenttipula.
”Yliopistona olemme oppineet rakentamaan parempia hankekonsortioita eli etsimään kumppaneita monipuolisesti”, sanoo tutkimusrahoitusasiantuntija Kirsi Ojutkangas.
”Tekniikan aloilla kumppaneita on löytynyt perinteisesti teollisuudesta, mutta nyt myös ihmistieteissä ja luonnontieteissä on löytynyt hyviä partnereita. Esimerkiksi professori Sylvain Sebertin uudessa hankkeessa on mukana sairaaloja sekä lihavuuteen keskittyvä European Association for the Study of Obesity.”
Yliopistolle EU-raha on entistä tärkeämpää, koska opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsee siitä rahoitusmallillaan vielä paremmin kuin Suomen Akatemian myöntämästä rahoituksesta. Rahoitusmalli tosin uudistuu vuoden 2025 alusta.
”Maan hallitusohjelmassakin asetetaan tavoitteeksi Suomeen ohjautuvan EU:n tutkimus- ja kehitysrahoituksen kaksinkertaistaminen. Olemme erittäin ylpeitä tutkijoistamme, jotka ovat käyneet läpi hakuprosessin ja pääsevät nyt tutkimaan mielenkiintoisia aiheitaan”, sanoo yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi.
”Menestys hauissa lisää uskottavuutta muissa EU-maissa. Tutkijat pääsevät entistä helpommin mukaan uusiin, laadukkaisiin konsortioihin ja Oulun yliopistoa pidetään arvokkaana partnerina”, iloitsee ylipiston tutkimus- ja projektipalveluiden johtaja Emma Pirilä.
Horisontti Eurooppa, EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma, tukee tutkimusta ja innovointia Euroopassa kaikkiaan 95 miljardilla eurolla vuosina 2021–2027. Ohjelmalla EU pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta, auttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa ja parantaa EU:n kilpailukykyä ja kasvua.
Lisätietoa:
Tutkimusrahoitusasiantuntija Kirsi Ojutkangas, kirsi.ojutkangas@oulu.fi, 040 169 6464
Tutkimus- ja projektipalveluiden johtaja Emma Pirilä, emma.pirila@oulu.fi, 050 342 6428
Tutkijatohtori Henri Pauna, henri.pauna@oulu.fi, 050 447 1053
Apulaisprofessori Marianne Kinnula, marianne.kinnula@oulu.fi, 0400 482 855
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäpäällikkö
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme