Tilastokeskus

Nuorille aiempaa enemmän vankeusrangaistuksia

Jaa

Alaikäisiä tuomittiin aiempaa useammin ehdolliseen vankeuteen vuonna 2022. Ehdollisten vankeusrangaistuksien määrä kasvoi 15–17-vuotialla 18 % verrattuna vuosien 2018–2021 keskiarvoon. Viime vuonna ehdollisia vankeustuomioita annettiin alaikäisille 478, kun taas vuosina 2018–2021 ehdolliseen vankeuteen tuomittiin alaikäisiä keskimäärin 394 kertaa vuodessa. Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin nuorille vuonna 2022 kaikkiaan 30.

”Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomitaan nuorille yleisesti ottaen melko vähän, mutta myös niiden määrä on noussut 57 prosenttia verrattuna vuoteen 2018”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Laura Lipasti kertoo.

Ehdollisia vankeustuomioita määrättiin viime vuonna eniten ryöstöistä ja pahoinpitelyistä. Ryöstö oli syynä 19 %:ssa tuomioista ja pahoinpitely 18 %:ssa. Yli puolet ehdollisista vankeuksista tuomittiin henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista tai ryöstö- ja kiristysrikoksista. Poikien osuus alaikäisenä rangaistuksiin tuomituista oli 83 %. 

Annetussa tuomiossa voi olla useita syyksiluettuja rikoksia, ja tilastoissa päärikos on niistä mahdolliselta rangaistukseltaan vakavin. Ryöstö oli alaikäisen tuomitun päärikoksena 100 kertaa ja syyksiluettuna rikoksena 131 kertaa.

”Ryöstöstä tuomittujen määrä on ollut kasvusuunnassa viimeisen viiden vuoden aikana. Vuosina 2018–2021 ryöstö oli alaikäisen syyksiluettuna rikoksena keskimäärin 101 kertaa vuodessa ja viime vuonna 131 kertaa. Myös muista ryöstörikoksista annettujen tuomioiden määrä on noussut”, Lipasti sanoo.

Seksuaalirikoksista annetut tuomiot kasvoivat 5 % päärikoksissa ja 14 % syyksiluetuissa rikoksissa

Seksuaalirikosten määrä tuomion päärikoksena kasvoi viime vuonna 5 %:lla edeltävästä vuodesta. Seksuaalirikos oli vakavimpana rikoksena 630 tuomiossa. Syyksiluettuna rikoksena seksuaalirikos oli 1 171 tuomiossa. Määrä kasvoi 14 % vuodesta 2021.

”Seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden määrä on vuosien 2021 ja 2022 aikana ollut edeltäviä vuosia suurempi. Viime vuonna suhteellisesti eniten lisääntyivät seksuaalipalvelujen ostamiset nuorelta sekä saman teon yritykset. Näiden määrä kasvoi 73 % vuodesta 2021”, Lipasti kertoo.

Myös lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden määrä nousi verrattuna vuoteen 2021: törkeissä lapsenraiskauksissa lisäystä oli 68 %, törkeissä lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä 49 % ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksissä 42 %.

Edellä mainittuja yleisemmästä rikoksesta, raiskauksesta, annetut tuomiot kasvoivat 5 % edellisvuodesta. Raiskauksesta annettiin viime vuonna kaikkiaan 196 tuomiota. Raiskauksen yrityksistä annettujen tuomioiden määrä sen sijaan laski 36 %.

”Erityisesti harvinaisemmilla rikoksilla vuosien välinen vaihtelu voi olla suurta tapausten vähäisen määrän vuoksi”, Lipasti muistuttaa.

Seksuaalirikoslainsäädäntö uudistui merkittävästi kuluvan vuoden alussa. Lainsäädäntömuutokset näkyvät vuonna 2024 julkaistavissa tilastotiedoissa.

Hovioikeuden tuomioissa kasvavaa eroa käräjäoikeuden tuomioihin

Ensimmäisessä oikeusasteessa annettiin viime vuonna 51 186 rikostuomiota. Tuomioiden määrä väheni 6 % vuodesta 2021. Eniten laski liikennerikostuomioiden määrä: niistä annettiin 13 % vähemmän tuomioita kuin vuotta aiemmin. Suurinta kasvu oli rikoksissa viranomaisia ja yleistä järjestystä vastaan. Näistä rikoksista annettujen tuomioiden määrä kasvoi 13 % edeltävästä vuodesta. Ehdottomien vankeusrangaistusten määrä laski 3 % ja ehdollisten määrä 7 % vuodesta 2021.

Hovioikeuksissa ratkaistaan vuosittain noin 4 500–5 500 rikosasiaa. Vuodesta 2016 vuoteen 2022 aiempaa suuremmassa osassa tapauksista hovioikeuden käsittely on johtanut eri lopputulokseen kuin käräjäoikeuden käsittely.

”Vuonna 2016 hovioikeuden antamista päätöksistä 78 % oli samoja kuin käräjäoikeudessa. Viime vuonna samojen päätösten osuus oli enää 72 %. Kehitys on ollut tasaisen laskevaa vuodesta 2016 saakka”, Lipasti sanoo.

Hovioikeuksissa rangaistuksia lievennettiin 14 %:ssa tapauksista ja kovennettiin 8 %:ssa. Neljässä prosentissa käsitellyistä jutuista hovioikeus päätyi hylkäämään syytteet. Lievennettyjen rangaistusten osuus on noussut neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2016. Hovioikeuksissa kovennettujen rangaistusten ja hylättyjen syytteiden osuudet ovat vaihdelleet vuosien 2016 ja 2022 välillä melko vähän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye