If Vakuutus

Aika tehdä pihan syystarkastus: toimi näin pitääksesi rotat loitolla

Jaa

Ifin asiakkaille tehdyt rottatorjunnat ovat viimeisten neljän vuoden aikana yli kolminkertaistuneet. Nyt alkaa tyypillisesti marraskuuhun kestävä rottatorjuntojen huippusesonki, kun viilenevä sää ja ravinnon väheneminen luonnossa ajavat rotat asuinalueille. Siivoa piha ja varmista jäteastioiden ja -katoksen kunto, neuvoo If.

Rottien määrä on lisääntynyt viime vuosina varsinkin kaupungeissa voimakkaasti. Kehitys näkyy myös Ifin omakotitaloasiakkaille tehtävien rottatorjuntojen määrän nopeana kasvuna.

– Ilmastonmuutoksen myötä leudommaksi ja lyhyemmäksi muuttuvat talvet mahdollistavat isojen rottapopulaatioiden selviytymisen etenkin kaupungeissa, joista löytyy helposti ravintoa vuoden ympäri, kuvaa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä.

Rottien aiheuttamia vahinkoja voi ennaltaehkäistä omalla toiminnalla.

– Kannattaa huolehtia pihan siisteydestä sekä jäteastioiden ja -katoksen kunnosta. Rottia houkuttelevat esimerkiksi rikkinäiset tai liian täydet jäteastiat, puusta pudonneet omenat ja lintujen ruokintapaikat, kertoo Lindström.

Rotat aiheuttavat rakenteille isoja vaurioita

Löytäessään reitin pihalta sisälle rakennuksiin rotat aiheuttavat usein laajoja vaurioita. Ifin vahinkotilastojen mukaan jyrsijöiden omakotitalon rakenteille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet viime vuosina.

Tyypillisessä tapauksessa ongelmaa ei havaita heti, vaan jyrsijät pääsevät nakertamaan rauhassa talon rakenteita ja eristeitä sekä joskus myös höyrysulkuja, aluskatetta ja sähköjohtoja. Jos vaurioiden korjaamiseksi joudutaan purkamaan talon rakenteita, puhutaan usein yli 10 000 euron vahingoista, kuvaa Jussi Lindström.

Toisin kuin useimmat kotivakuutukset, Ifin omakotitalojen laajin, Laajaplus-tasoinen vakuutus kattaa myös jyrsijöiden ja muiden tuhoeläinten talon rakenteille aiheuttamien vaurioiden korjauksia.

Taloyhtiökin voi varautua tuhoeläinvakuutuksella

Rottahavainnon yhteydessä kannattaa turvautua heti ammattilaisen apuun, ennen kuin ongelma pääsee leviämään. Ifissä tuhoeläinten torjuntapalvelu sisältyy omakotitalon laajimpiin vakuutuksiin sekä Laajaplus-tasoiseen mökkivakuutukseen.

Uutena If on nyt vuoden ajan tarjonnut myös taloyhtiöasiakkailleen tuhoeläinvakuutusta, joka kattaa tuhoeläinten torjunnan. Tuhoeläintorjunnan toteuttaa Ifin yhteistyökumppani Anticimex. 

Syksyn muistilista: toimi näin pitääksesi rotat loitolla

  1. Varmista, että jäteastiat ovat ehjiä ja tiiviitä ja niiden kannet sulkeutuvat tiiviisti. Älä avokompostoi puutarha- tai muuta jätettä.
  2. Pursuavatko jäteastiat ennen tyhjentämistä? Huolehdi riittävistä tyhjennysväleistä.
  3. Pidä piha siistinä: Haravoi lehdet ja kerää maahan pudonneet omenat ja muut hedelmät. Myös hoitamattomat pensaikot tarjoavat piilopaikkoja rotille.
  4. Tarkasta ovien ja ikkunoiden reunukset sekä estä verkottamalla jyrsijöiden pääsy rakenteisiin.
  5. Älä ruoki omalla pihalla lintuja tai muita eläimiä.
  6. Muista, että ruoantähteet eivät kuulu viemäriin, jossa ne toimivat rottien ravintona.

Jos asut taloyhtiössä ja havaitset yllä olevia puutteita, ota yhteyttä isännöitsijään.

Jätelaki muuttui: muista tämä biojätteen keräämisestä

Uudessa, heinäkuussa 2021 voimaan astuneessa jätelaissa biojätteen keräys tai kompostointi tulee pakolliseksi myös omakotitaloasujille ja mökkeilijöille yli 10 000 asukkaan taajamissa vuoteen 2024 mennessä. Iso osa kunnista velvoittaa noudattamaan uutta lainsäädäntöä jo tämän vuoden aikana. Biojätteen kerääminen ja kompostointi kannattaa suunnitella huolellisesti.

– Biojäteastian tai kompostin kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Biojäte houkuttelee erityisen paljon jyrsijöitä ja esimerkiksi rotat voivat jyrsiä tiensä astioihin ja komposteihin helpon ravinnon äärelle, muistuttaa Jussi Lindström.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye