Jyväskylän yliopisto

Jyväskylään yhteiskäyttöinen infrastruktuuriympäristö kvanttiteknologioiden kehittämistä varten

Jaa

Merkittävä uusi Business Finland rahoitus vauhdittaa suomalaisen kvanttiteknologian edistymistä. Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskukseen rakennetaan infrastruktuuriympäristö kvanttiteknologia-alustojen tutkimista ja kehittämistä varten. Infrastruktuuri tulee olemaan avoin sekä julkiselle että yksityiselle tutkimukselle, ja käyttäjät tulevat olemaan niin yliopistotutkijoita kuin start-up yrityksiä. Kyseessä on Suomen ainoa avoimesti käytettävissä oleva infrastruktuuri, joka keskittyy erityisesti puolijohde-pohjaisiin kvanttiteknologioihin. Kansainvälisestikin yhteiskäyttöiset infrastruktuurit ovat vielä harvinaisuuksia.

Juha Muhonen Jyväskylän yliopistolta (keskellä) ja SemiQon Oy:ltä Himadri Majumdar ja Janne Lehtinen odottavat innolla yhteistyön tiivistymistä.
Juha Muhonen Jyväskylän yliopistolta (keskellä) ja SemiQon Oy:ltä Himadri Majumdar ja Janne Lehtinen odottavat innolla yhteistyön tiivistymistä.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen professori Juha Muhosen vetämä hakemus sai merkittävän rahoituksen Business Finlandilta. Rahoitushaku on osa Euroopan unionin RRF-rahoitusta, jonka tarkoituksena vauhdittaa kvanttilaskentateknologioiden kehitystä tukevien testi-, kokeilu-, tutkimus- ja innovaatioympäristöjen rakentamista.  

- Rahoitus on ainutlaatuinen monessakin mielessä. Uusi infrastruktuuri tulee olemaan ainut laatuaan Suomessa, ja tuo yhteen suomalaisen teollisuuden ja tutkimusorganisaatioiden asiantuntemuksen uusien kvanttiteknologian ratkaisujen löytämiseksi, iloitsee Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen.

Kvanttitietokoneiden kehittäminen

Teollisuudessa on levinnyt laaja kiinnostus kvanttiteknologioihin, koska kvantti-ilmiöitä hyödyntämällä voidaan ratkaista ihmiskunnan haasteita, sillä tulevaisuudessa kvantit löytävät tiensä antureihin, tietokoneisiin, tietoliikenteeseen ja tiedon siirtoon. Nyt Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa rakennetaan avoin yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen infrastruktuuriympäristö, joka sopii esimerkiksi kvanttitietokoneiden mittaamiseen sekä niihin tarvittavan ohjaus- ja mittauselektroniikan kehittämiseen. Tämän avulla voidaan luoda esimerkiksi tehokkaampia pieniä kvanttitietokoneita.

- Kvanttitietokoneita voi tehdä monella eri tavalla. Esimerkiksi omalla tutkimuksellani pyrin selvittämään, miten kvanttisensoreita ja kvanttitietokoneen komponentteja voitaisiin valmistaa käyttäen hyväksi piitä (Si). Kyseinen mittausinfrastruktuuri auttaa meitä pääsemään lähemmäs tavoitetta, kertoo Muhonen.

Infrastruktuuri keskittyy kvanttibittien eli kubittien karakterisointiin ja kehittämiseen. Painopiste on erityisesti puolijohdeperustaisissa kubiteissa, joiden osalta infrastruktuuri on Suomessa vielä kehittymätön.

- Infrastruktuuria voidaan kuitenkin käyttää myös muunlaisten kubittitoteutusten kehittämiseen. Käytännössä tarjoamme mahdollisuuden karakterisoida kvanttilaitteita. Tähän tarvitaan matalia lämpötiloja (mittauslämpötila on noin 0.01 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella), korkeataajuuselektroniikkaa, sekä puolijohdeperustaisten kubittien tapauksessa yleensä korkeaa magneettikenttää, selventää Muhonen. Lisäksi tarjoamme kokeiluympäristön kvanttitietokoneen käyttämiseen tarvittavalle ohjauselektroniikalle, jatkaa Muhonen.

Yritysyhteistyön tiivistyminen

Hankkeesta tekee ainutlaatuisen se, että se on avoimesti käytettävissä sekä julkisella että yksityisellä puolella. Laitteiston käyttöajasta 66% on suunnattu julkiseen tutkimukseen ja 34% yksityisen puolen käyttöön. Hanketta rahoittaa myös VTT-lähtöinen start-up yritys SemiQon Oy, joka rakentaa puolijohteisiin perustuvaa skaalattavaa kvanttiteknologiaa. Lisäksi monet kvanttiteknologiaan keskittyneet yritykset ovat osoittaneet projektille tukikirjeet.

- Olemme pieni yritys ja ulkopuolinen infrastruktuuri helpottaa työtämme, sillä meidän ei tarvitse investoida omaan infrastruktuuriin. Haluamme myös tehdä enemmän yhteistyötä yliopistojen kanssa, sillä tiiviimpi yhteistyö avaa uusia mahdollisuuksia ja avauksia. Tutkimusyhteistyö on kriittistä, sillä tällä alalla riittää opittavaa ja tutkittavaa. Tietoa eikä taitoa ole vielä tarpeeksi, selventää Chief Science Officer Janne Lehtinen SemiQon Oy:ltä.

Infrastruktuurin rakentaminen Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tiloihin alkaa mahdollisimman pian, ja sen täytyy rahoitusehtojen mukaan olla täysin valmis viimeistään vuoden 2025 lopussa.

Yhteyshenkilöt

Professor Juha Muhonen, juha.t.muhonen@jyu.fi, +358401905352
Chief Science Officer Janne Lehtinen, janne@semiqon.tech

Kuvat

Juha Muhonen Jyväskylän yliopistolta (keskellä) ja SemiQon Oy:ltä Himadri Majumdar ja Janne Lehtinen odottavat innolla yhteistyön tiivistymistä.
Juha Muhonen Jyväskylän yliopistolta (keskellä) ja SemiQon Oy:ltä Himadri Majumdar ja Janne Lehtinen odottavat innolla yhteistyön tiivistymistä.
Lataa
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye