Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Rahoituskatsaus: ELY-keskuksen rahoittamat hankkeet touko-elokuussa Kainuussa

Jaa

ELY-keskus myönsi rahoitusta Kainuuseen yhteensä 39 hankkeelle noin 3,3 miljoonaa euroa. Rahoitusta on myönnetty yritysten kehittymiseen ja kasvuun, kehittämishankkeiden osaamista, yhdenvertaisuutta ja työllisyyttä edistäviin hankkeisiin sekä rakennusperinnön hoitoon, ympäristön hoitoon ja kunnostukseen sekä maatalouden investointeihin ja kehittämiseen.

Puitu syyspelto, puolipilvinen taivas, pellolla mustalla muovilla peitettyjä pyöröpaaleja.
Maaseuturahoituksella voidaan tukea muun muassa eläinten hyvinvointia sekä ympäristön ja ilmaston kannalta suotuisia investointeja. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Kimmo Rauatmaa.

Suurin rahoitus myönnettiin Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+) Edukai Oy:lle Next Level – Uudelle tasolle uusien kainuulaisten työllistämisessä -hankkeeseen (740 118 euroa). Hankkeen tavoitteena on nostaa ulkomaalaistaustaisten työvoimareservin käyttöä Kainuussa määrällisesti ja laadullisesti entistä paremmalle tasolle. Hankkeessa tuetaan työnantajia ja työyhteisöjä vieraskielisten työllistämisessä.  

Uusiutuviin vähähiilisiin energiaratkaisuihin liittyvää osaamista on tuettu rahoittamalla Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen (KAO) Tuulivoima- ja aurinkoenergiaosaamista Kainuuseen –hanketta. Hankkeen tavoite on lisätä uusiutuviin vähähiilisiin energiaratkaisuihin liittyvää osaamista kehittämällä tuulivoima- ja aurinkoenergiaratkaisujen asennus-, huolto- ja kunnossapitokoulutusta Kainuussa.  

ESR-rahoitettujen hankkeiden yhteissumma Kainuussa oli noin 1,85 miljoonaa euroa. Rahoitusta kohdennetaan työllisyyttä, osaamista ja osallisuutta tukeviin kehittämishankkeisiin. 

Yrityksen kehittämisavustuksia myönnettiin yhteensä yli 700 000 euroa. Rahoitettavissa hankkeissa oli muun muassa tuotannon tehostamiseen ja kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä ympäristöystävällisemmän tuotteen kehittämiseen liittyviä hankkeita. Suurin rahoituksista myönnettiin Arctic Nest Oy:lle Arctic Nest Paljakan investointihankkeeseen ja kehittämishankkeeseen (516 935 euroa). Yritys tuottaa koulutuksellisia matkailu- ja aktiviteettipalveluja.

Ympäristön hoitoa ja kunnostusta

Ympäristön hoitoon ja kunnostamiseen jaettiin rahoitusta yhteensä lähes 80 000 euroa. Rakennusperinnön hoitoavustuksiin myönnettiin 12 hankkeelle yhteensä 36 517 euroa ja vesienhoitoon ja kunnostushankkeisiin 45 450 euroa kahdelle eri hankkeelle Sotkamon ja Suomussalmen kunnissa.

ELY-keskuksen myöntämällä rakennusperinnön hoitoavustuksilla tuetaan korjaustoimenpiteitä, jotka säilyttävät suomalaista rakennusperintöä ja kulttuuriympäristöä jälkipolville. Tavoite on myös vahvistaa rakennusalan kestävää kehitystä korjausrakentamisen ja hiilineutraalien ratkaisujen osalta. Vesienhoitoon suunnatuilla avustuksilla pyritään edistämään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää tilaa sekä turvataan muun muassa luonnon monimuotoisuutta ja vahvistetaan uhanalaisten kalakantojen elinvoimaisuutta. 

Maaseuturahoituksen uusi kausi

EU:n maaseutupolitiikan uuden rahoituskauden 2023-2027 haut ja rahoitukset ovat avautuneet kuluneena vuonna vaiheittain. Rahoitusta jaettiin nuoren viljelijän aloitustukena tilanpidon aloittamiseen kolmelle eri tilalle. Maatalouden kehittämistä rahoitettiin muun muassa eläinten hyvinvointia parantavilla hankkeilla sekä investoinneilla aurinkoenergiaan. Maaseuturahastosta myönnetty rahoitus oli yhteensä 642 103 euroa, josta suurimmat rahoitukset kohdistuivat lypsykarjatalouden sekä konevarastojen rakennushankkeisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

EAKR-hankkeet ja yritysten kehittämisavustukset:
Pasi Loukasmäki, p. 0295 023 568, pasi.loukasmaki@ely-keskus.fi

ESR-hankkeet:
Riitta Ilola, p. 0295 038 224, riitta.ilola@ely-keskus.fi

Maaseutuhankkeet:
Pekka Knuutinen, p. 0295 023 554, pekka.knuutinen@ely-keskus.fi

Ympäristöhankkeet:
Timo Regina, p. 0295 023 887, timo.regina@ely-keskus.fi

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye