Museokeskus TaikaMuseokeskus Taika

Hillitöntä valoa Hyvinkäällä

Jaa

Mitä näemme ja koemme, kun aistimme valoa? Miltä näyttää viherkasvin kontrolloima valoshow tai virtuaalinen valo? Voiko 1800-luvun merimaalauksen tai tähtienvälisen avaruusmatkan tunnelman tavoittaa valon avulla?

Yksityiskohta Pasi Rauhalan teoksesta Part of the Game, 2022.
Yksityiskohta Pasi Rauhalan teoksesta Part of the Game, 2022.

Valotaide on mediataiteisiin kuuluva visuaalisen taiteen muoto, jossa valo on määräävässä roolissa materiaalina tai teemana. Valotaidetta on tehty läpi 1900-luvun ja aikaisempiakin esimerkkejä löytyy. Erityisen nousun valotaide koki 1960-luvulla, ja nykyisin erilaiset valotaiteen näyttelyt ja tapahtumat ovat suosittuja.

- Valotaide ilmiönä on suosittu maailmanlaajuisesti, mutta silti taidemuseoissa järjestettävät erityiset valotaidenäyttelyt ovat melko harvinaisia. Hillittömän hienoa, että näyttely toteutui yhteistyönä täällä Hyvinkäällä, näyttelyn kuraattoreina toimivat Mia Erlin ja Raisa Kilpeläinen valotaiteen seura FLASHistä kertovat.

Hyvinkään taidemuseon ja Suomen valotaiteen seura FLASHin yhdessä järjestämässä näyttelyssä esitellään valotaiteen hillitöntä, leikkisää ja kokeilevaa puolta. Teokset heijastelevat maailmaa sekä aikamme ilmiöitä ja esittelevät valotaiteen tekijöiden monimuotoisuutta.

Näyttelyn teokset on valittu sekä avoimen haun kautta että kutsumenettelyllä. Eri tyylein ja tekniikoin toteutetut teokset heijastelevaa maailmaa ja aikamme ilmiöitä, esittelevät valotaiteen tekijöiden monimuotoisuutta sekä suuntaavat aistejamme tulevaan. 

- Vaikka osa teoksista käsittelee hyvinkin syvällisiä aiheita, toivoisimme että museokävijät löytäisivät näyttelystä ja sen teoksista myös iloa, huumoria ja hillittömyyttä, näyttelyn kolmantena kuraattorina toimiva intendentti Aura Dufva Hyvinkään taidemuseolta toteaa.

Näyttelyssä valoteoksensa syystalven pimeyteen tuovat taiteilijat Janne Ahola, Meri Ekola, Fern Orchestra, Jukka Hautamäki, Kimmo Karjunen, Juan Kasari, Annikki Luukela, Ainu Palmu, Ilkka Paloniemi, Pasi Rauhala, Tomasz Sekular, Jere Suontausta ja Antti Tolvi.

Hillitön valo - Boisterous Light
Hyvinkään taidemuseo
Museokeskus Taika
2.11.2023-7.1.2024
Avajaiset 1.11. klo 18

Näyttelyn ohjelmaan kuuluu myös kaikille avoin ja maksuton valotaiteen seminaari, joka järjestetään museokeskus Taikassa 11.11.2023 klo 12–16.

Lisätietoja näyttelystä sekä haastattelupyynnöt:
intendentti Aura Dufva
aura.dufva@hyvinkaa.fi

Lisätietoja Suomen valotaiteen seurasta:
toiminnanjohtaja Virve Leikola
virve.leikola@valotaiteenseura.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juan KasarI: Absence III, 2023.
Juan KasarI: Absence III, 2023.
Lataa
Meri Ekola: Kuvakaappaus teoksesta Kesyttämätön - Untamed, 2023.
Meri Ekola: Kuvakaappaus teoksesta Kesyttämätön - Untamed, 2023.
Lataa
Yksityiskohta Pasi Rauhalan teoksesta Part of the Game, 2022.
Yksityiskohta Pasi Rauhalan teoksesta Part of the Game, 2022.
Lataa
Museokeskus Taikan logo
Museokeskus Taikan logo
Lataa
Suomen valotaiteen seura FLASHin logo
Suomen valotaiteen seura FLASHin logo
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uusi näyttely esittelee taiteilijatalo Solbon, jonka vaikutus perinteikkään kuvataidekaupungin elämään on aina ollut merkittävä25.5.2023 11:44:59 EEST | Tiedote

Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.

Hyvinkään museokeskus Taikan tulevissa näyttelyissä tutustutaan 1900-luvun alun paremman väen suosimaan lepopaikkaan ja sukelletaan käsitteelliselle torille kuvataiteilija Anu Tuomisen matkassa26.1.2023 14:55:48 EET | Tiedote

Museokeskus Taikan näyttelykevään avaa Hyvinkään taidemuseon puolella Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saaneen kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola 1896–1939 kertoo puolestaan Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye