Museokeskus Taikan kevät tarjoaa seikkailunhaluiselle katsojalle Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja

Jaa

Yllätyksellinen ja inspiroiva näyttely tuo maailman museosaliin. Vanhat kartat 1500–1600-luvuilta yhdistyvät siinä tuoreeseen nykytaiteeseen. Kartoista, löytöretkistä sekä maailman kuvaamisen ja järjestämisen tavoista ammentavat nykytaideteokset vievät museokävijän matkalle maailman merille ja kartoittamattomiin maisemiin.

Mikael Pohjola: Suunta kohti aamua, 2016.
Mikael Pohjola: Suunta kohti aamua, 2016.

Hyvinkääläisen museokeskus Taikan uudessa näyttelyssä esillä olevat kartat 1500–1600-luvuilta kertovat ajasta, jolloin kuvamme maailmasta alkoi tarkentua. Ne tarjoavat museokävijälle kiehtovaa tietoa ja vievät ajatukset toisiin aikoihin ja paikkoihin. Näyttelyn kartat ovat lainassa paikallisista yksityiskokoelmista. 

Karttojen lisäksi esillä on Petri Ala-Maunuksen, Pilvi Ojalan ja Mikael Pohjolan taideteoksia, jotka on valittu tukemaan kartoista nousevia teemoja. Maailmassa, jossa kaikki mitataan atomikelloin ja satelliittipaikantimin, voikin taiteilijoita ajatella nykyajan tutkimusmatkailijoina, joilla on mahdollisuus kuvitella toisenlaisia todellisuuksia.

Petri Ala-Maunus on taidemaalari, joka maalaa maagisia maisemia. Ne ovat kuin karttakirjasta repäistyjä sivuja, kuvia koskemattomasta maailmasta. Kuvanveistäjä Mikael Pohjolan puiset, yksityiskohtia täynnä olevat veistokset vievät ajatukset maailman merille ja seikkailulle kohti tuntematonta. Myös kuvataiteilija Pilvi Ojalan taide liittyy muistojen keräilyyn. Näyttelyssä esillä oleva teoskokonaisuus on kunnianosoitus kokoelmille ja kuriositeettikabineteille, joihin kerättiin maailman ihmeitä.

- Kartat ja niiden ympärille kuratoidut taideteokset on valittu niin, että kutittelisivat sopivasti katsojan mielikuvitusta ja seikkailunhalua. Haluaisin, että näyttelykin tuntuisi museokävijästä pieneltä tutkimusretkeltä, museokeskus Taikan intendentti Aura Dufva kertoo

Ajatusta tutkimusretkestä tukee myös  Johanna Kesälän suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri, joka kuljettaa katsojaa ympäri tilaa yllätyksellisellä tavalla. 

Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja
Museokeskus Taika
4.2.–19.5.2024

Lisätietoja näyttelystä sekä haastattelupyynnöt:
intendentti Aura Dufva
aura.dufva@hyvinkaa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikael Pohjola: Shortcuts over the Ocean, 2018.
Mikael Pohjola: Shortcuts over the Ocean, 2018.
Lataa
Pilvi Ojala: Eksemplaarit, 2019.
Pilvi Ojala: Eksemplaarit, 2019.
Lataa
Petri Ala-Maunus: Free Waters, 2023.
Petri Ala-Maunus: Free Waters, 2023.
Lataa
Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja näyttelyn mainoskuva verkkoon
Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja näyttelyn mainoskuva verkkoon
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uusi näyttely esittelee taiteilijatalo Solbon, jonka vaikutus perinteikkään kuvataidekaupungin elämään on aina ollut merkittävä25.5.2023 11:44:59 EEST | Tiedote

Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.

Hyvinkään museokeskus Taikan tulevissa näyttelyissä tutustutaan 1900-luvun alun paremman väen suosimaan lepopaikkaan ja sukelletaan käsitteelliselle torille kuvataiteilija Anu Tuomisen matkassa26.1.2023 14:55:48 EET | Tiedote

Museokeskus Taikan näyttelykevään avaa Hyvinkään taidemuseon puolella Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saaneen kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola 1896–1939 kertoo puolestaan Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye