Uusi lääketieteen tekniikan koulutus alkaa Oulun yliopistossa syksyllä 2024
Oulun yliopistossa on pitkään tehty lääketieteen tekniikan alan tutkimusta, jonka tuloksena on myös syntynyt uusia terveysteknologian tuotteita markkinoille. Syntyneeseen osaamiseen perustuen alkaa yliopistossa uusi lääketieteen tekniikan koulutus syksyllä 2024.

Teknologiateollisuus on Suomen suurin vientiala, ja terveydenhuollon digitalisaation ja sote-uudistuksen arvioidaan lisäävän osaavien asiantuntijoiden tarvetta edelleen. Uudesta koulutuksesta valmistuvien diplomi-insinöörien arvioidaan sijoittuvan asiantuntijatehtäviin työelämään erityisesti teollisuuteen mutta myös tutkimus- ja terveydenhuoltosektoreille ja julkishallintoon.
”Lääketieteen tekniikka on perinteikäs ja monitieteinen ala, joka yhdistää tekniikkaa, lääketiedettä ja luonnontieteitä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Alan teollisuus käyttää usein käsitettä terveysteknologia. Terveysteknologisten tuotteiden kehittämiseksi ei riitä teknologisten työkalujen hallinta, vaan tulee ymmärtää myös ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa, jotta tuotteet voidaan kehittää mahdollisimman tarkoiksi ja luotettaviksi. Tätä varten tutkinto-ohjelmamme yhdistää tekniikan alan ja terveysalan opintoja painottuen teknologiaan ja sen soveltamiseen terveydentilan mittaamisessa sekä terveysteknologisiin järjestelmiin”, sanoo alalla pitkään työskennellyt professori Tapio Seppänen Oulun yliopistosta.
Uudessa lääketieteen tutkinto-ohjelmassa suoritetaan ensin kolmivuotiset kandidaatin opinnot ja jatketaan kaksivuotisiin maisterivaiheen opintoihin. Opinnoissa voi monipuolisesti yhdistää terveysteknologiassa sovellettavaa tieto-, mittaus-, ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikkaa, kuvantamismenetelmiä sekä biolääketiedettä ja luonnontieteitä.
Opintojen edetessä opiskelija voi valita kiinnostavimman opintosuunnan, joita ovat lääketieteellinen data-analyysi, biolääketieteelliset materiaalit ja kuvantaminen sekä terveysteknologisten esineiden internet.
”Lääketieteen tekniikan koulutusta on käynnistetty myös muissa suomalaisissa korkeakouluissa, sillä terveysteknologian alan yritysten määrä kasvaa vauhdilla ja teknologian vienti on suurimpien joukossa high-tech-viennissä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työpaikkoja on runsaasti start-up-yrityksistä aina globaaleihin markkinajohtajiin lukeutuviin yrityksiin. Tutkinto antaa valmiudet toimia niin Suomessa kuin ulkomailla voimakkaasti kasvavan teollisuuden palveluksessa”, kuvaa professori Seppänen.
Haku suomenkielisiin kandidaattivaiheen opintoihin on maaliskuussa 2024 ja haku englanninkieliseen maisteriohjelmaan tammikuussa 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Tapio Seppänen, Oulun yliopisto, puh. 040 7262 125, sähköposti: Tapio.Seppanen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme