Valkoposkihanhien päämuutto tapahtui maanantaina
Valkoposkihanhien päämuutto tapahtui viivästyksien jälkeen maanantaina 2.10.2023. Muuttoa oli viivästyttänyt pitkään jatkuneet vastatuulet sekä sadealueet. Voidaan arvioida, että muuttoon osallistui yli 500 000 valkoposkihanhea.

Pitkään jatkuneet vastatuulet ja sateet viivästyttivät valkoposkihanhien muuttoa. Päämuutto tapahtui maanantaina 2.10.2023 kun sääolosuhteet muuttuivat sopivimmiksi, jolloin valkoposkihanhien muuttonäytelmä valtasi Itä-Suomen taivaan.
Kauempaa lähteneiden hanhien matkaan tempaantuivat myös Pohjois-Karjalan alueelle pysähtyneet kymmenet tuhannet paikalliset valkoposkihanhet. Mukana muutti myös tuhansia sepelhanhia. Yli 200 000 hanhen paikkakohtaiset päiväsummat havaittiin Rääkkylän Oravilahdella sekä Savonlinnan Puruvedellä, joissa molemmissa havaittiin arviolta 208 000 valkoposki- ja määrittämätöntä hanhea. Havaituista hanhista enemmistö oli valkoposkihanhia.
Suuria määriä muuttavia hanhia havaittiin myös Kiteen Kyyrönniemessä, jossa havaittiin n. 174 000 hanhea. Myös Kontiolahdella sekä Tohmajärven Nikunvaarassa laskettiin n. 53 000 muuttavaa hanhea.
Yhteensä voidaan arvioida muuttoon osallistuneen yli puoli miljoonaa valkoposkihanhea, joista osa tuli kauempaa arktisilta pesimäalueilta ja osa lähti Pohjois-Karjalasta.
Ennen muuton purkautumista paikalliskerääntymät olivat suurimmillaan Pohjois-Karjalan keski- ja pohjoisosissa totutun kaakkoisrajaseudun sijaan. BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan suurin kerääntymä Pohjois-Karjalassa oli n. 30 000 hanhea Liperin Siikakoskella 30.9.2023. Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Itä-Uudenmaan peltoalueiden suurimmat kerääntymät olivat n. 40 000 hanhea Kouvolan Muhjärvellä 28.9.2023 sekä n. 30 000 hanhea Iitin Sääskjärvellä 1.10.2023. Kaikkiaan Suomessa lepäili arviolta 250 000–300 000 valkoposkihanhea eli noin viidesosa arktisesta pesimäkannasta.
GPS-lähettimillä varustettuja valkoposkihanhia oli myös liikkeellä. Suomessa oli 3.10.2023 aamulla kuusi GPS-lähettimellä varustettua hanhea, joista viisi Pohjois-Karjalassa Liperistä Nurmekseen ulottuvalla alueella sekä yksi Joroisissa Pohjois-Savossa. Venäjällä mobiiliverkon alueella oli yhdeksän hanhea, joista osa saattaa olla jo siirtynyt Suomen puolelle. Nopein hanhista on jo talvehtimisalueellaan Saksassa. Arviolta yli puolet GPS-lähettimellä varustetuista hanhista on jo mobiiliverkon ulottuvissa, sillä toimiviksi lähettimiksi arvioidaan enää 20–30 lähetintä alkuperäisestä 70:stä.
Ilmatieteen laitoksen tutkijan Jarmo Koistisen ennuste viikolle:
"Suursäätila muuttui viime viikonloppuna niin, että lämmin lounaisvirtaus Suomessa loppui, ja matalapaineiden reitti siirtyi Jäämereltä etelämmäksi. Kun pitkäaikainen vastatuuli loppui, hanhimuutto käynnistyi toden teolla. Kuluvalla viikolla ja ensi viikonloppuna on tiedossa lisää pohjoisenpuoleisia viileitä ilmavirtauksia tai heikkotuulisia ja kuulaita päiviä Suomeen ja Vienaan, joten nyt on hanhien päämuuton aika. Hyvän muuttosään vuoksi muuttajat myös jatkavat helposti matkaansa saman tien etelämmäksi pysähtymättä ruokailemaan Itä- ja Kaakkois-Suomen pelloille. Tämä viikko näyttää, jääkö Suomeen enää suuria määriä valkoposkihanhia."
Paljonko valkoposkihanhia muutti Suomen ohitse ja paljonko valkoposkihanhia jäi paikalliseksi ja minne? Tämä selviää loppuviikon havainnoinnissa. Voidaan kuitenkin arvioida, että yli puolet yli miljoonaisesta valkoposkihanhikannasta on jo liikkeellä.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa
Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.
Lähteet ja linkkejä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 214
Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 050 312 8596
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme