Oulun yliopisto

Yökyöpelit voivat tienata vähemmän kuin aamuvirkut – tutkimus paljastaa yhteyksiä sisäisen vuorokausirytmin ja tulojen välillä

Jaa

Oulun yliopiston tutkijat ovat löytäneet yhteyden sisäisen vuorokausirytmin ja palkkatulojen välillä. Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että iltaisin aktiivisten ihmisten tulotaso jää aamuvirkkuja matalammaksi. Taustalla vaikuttaa muun muassa se, että iltaisin aktiivisilla on enemmän huonoja elintapoja kuin aamuvirkuilla. Havainnot ovat tärkeitä sekä taloudellisesti että sosiaalisesti, sillä iltavirkut muodostavat merkittävän osan väestöstä.

Oulun yliopistossa tehty tutkimus käsittelee tärkeää, mutta vähän tutkittua ihmisen kronotyypin vaikutusta tuottavuuteen ja sen myötä tulotasoon. Kronotyyppi viittaa ihmisen sisäiseen vuorokausirytmiin, joka vaikuttaa unirytmiin ja luontaisiin aktiivisuusaikoihin päivän aikana.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat käyttivät tutkimusaineistonaan laajaa Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966:tta ja Suomen verohallinnon rekistereitä. Aineistossa tutkijat tarkastelivat erityisesti koulutusta, työkokemusta, elämäntapavalintoja ja yleisesti terveyttä.

Tutkimuksen mukaan iltakronotyypillä näyttää olevan enemmän huonoja elintapoja kuin aamukronotyypillä. Elintapoihin kuuluvia riskitekijöitä ovat epäterveellinen ruokavalio, liiallinen alkoholinkäyttö, tupakointi, vähäinen liikunta tai liikunnan puute, korkea painoindeksi ja runsas ruutuaika vapaa-ajalla. Tutkijat huomauttavat, että kronotyypin vaikutus tulotasoon on epäsuora.

Yhteys kronotyypin ja tulotason välillä havaittiin pääasiassa keski-ikäisillä miehillä, joilla vaikutus näkyi jopa 4 % alhaisempina keskimääräisinä vuosituloina. Tutkimustulos saatiin seitsemän vuoden seurannassa.

"Iltakronotyypit keräävät keskimäärin vähemmän inhimillistä, sosiaalista ja terveydellistä pääomaa. Vähäisempi työkokemus ja huonommat terveysvalinnat liittyvät keskimäärin matalampiin tuloihin keski-iässä”, tutkijatohtori Andrew Conlin Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta kertoo.

Tutkijat korostavat iltavirkkujen tunnistamisen ja huomioimisen tärkeyttä työpaikoilla, sillä iltavirkkuja on väestössä 11 % eli merkittävä osa. Perinteinen klo 8:sta 16:een kestävä työpäivä saattaa olla huonosti sopusoinnussa iltaihmisten aktiivisuustason kanssa. Heillä saattaa olla unihäiriöitä, eikä perinteinen ns. toimistoaika ole välttämättä heille päivän tuottavinta aikaa.

"Ratkaisujen löytäminen myös iltaihmisten terveellisten elämäntapavalintojen tukemiseksi vaikuttaa tutkimuksemme perusteella tärkeältä”, professori Leena Ala-Mursula Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan Väestöterveyden tutkimusyksiköstä sanoo.

Tutkimus: Andrew Conlin, Iiro Nerg, Leena Ala-Mursula, Tapio Räihä, Marko Korhonen: The association between chronotype and wages at mid-age Economics & Human Biology (50) 2023.

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Andrew Conlin, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 050 4714696, andrew.conlin@oulu.fi
Professori Leena Ala-Mursula, lääketieteellinen tiedekunta, Väestöterveyden tutkimusyksikkö, p. 040 6724189, leena.ala-mursula@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye