Kutsu 10.10. ja 24.10.23: Suomen Akatemian Ilmasto, tiede ja tulevaisuus -webinaarisarja jatkuu
Suomen Akatemia jatkaa viime vuonna aloitettua Ilmasto, tiede ja tulevaisuus -webinaarisarjaa. Tämän vuoden kahdessa jaksossa aiheina ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset kaupunkeihin ja arktiselle alueelle. Webinaarissa Suomen Akatemian ja strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien hankkeiden tutkijat kertovat tutkimuksestaan.
Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan webinaareja!
Aika: tiistait 10.10. ja 24.10. klo 14–15
Paikka: webinaari
Tiistaina 10.10.2023 klo 14–15 suorassa lähetyksessä aiheena on Muuttuva ilmasto ja tulevaisuuden kaupungit. Haastateltavina ovat professori Jukka Käyhkö Turun yliopistosta, erikoistutkija Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitokselta ja kehittämispäällikkö Juha Peltomaa SYKEstä. He pohtivat, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen kaupungeissa ja millaisia olisivat ilmastonkestävät kaupungit.
Tiistaina 24.10.2023 klo 14–15 aiheena on Ilmastonmuutos arktisella alueella. Lähetys on nauhoitettu. Haastateltavina ovat professori Minna Palmroth ja yliopistotutkija Maija Heikkilä Helsingin yliopistosta sekä akatemiatutkija Antti Eloranta Jyväskylän yliopistosta. He keskustelevat siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa arktisen alueen eri elementtien yhteistoimintaan. Näitä ovat esimerkiksi revontulihiukkaset tai vesistöjen ravintoverkot.
Tutkijoita haastattelee ilmastojournalisti, Long Play -julkaisun perustajajäsen ja tietokirjailija Hanna Nikkanen. Keskustelujen kieli on suomi.
Saadaksesi osallistumislinkin, ilmoittaudu webinaariin tästä linkistä. Linkki on ilmoittautumisen vahvistuksessa, joten vahvistus kannattaa säästää. Linkki tulee myös tapahtuman sivulle.
Lisää Suomen Akatemian rahoittamasta ilmastotutkimuksesta
Jukka Käyhkö kertoo kaupunkien muutoksista Tietysti.fi-sivuston jutussa
Katso video Minna Palmrothin vetämästä Kestävän avaruustieteen huippuyksiköstä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena VähäkyläSuomen Akatemia
Puh:+358295335139leena.vahakyla@aka.fiSuomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote
Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.
Suomen Akatemia valmistelee yliopistoille hakua ulkomaisten tutkijoiden kutsumiseksi Suomeen27.3.2025 15:20:44 EET | Tiedote
Suomen Akatemia suunnittelee uutta rahoitushakua, joka vahvistaisi yliopistojen mahdollisuuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia Suomeen.
RCF preparing call for universities to invite foreign researchers to Finland27.3.2025 15:20:44 EET | Press release
The Research Council of Finland (RCF) is planning a new funding call to help universities recruit international experts to Finland.
Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote
Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.
Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote
Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme