Pohjois-Savon ELY-keskus

Nykyiset Pohjois-Savon ilmastotoimet eivät riitä

Jaa

Alueellista kiertotaloutta vauhditetaan hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä.

Pohjois-Savon kulkutapajakauma. Lähde: Itä-Suomen liikennejärjestelmätyö, Itä-Suomen seudulliset liikkumistutkimukset 2022.
Pohjois-Savon kulkutapajakauma. Lähde: Itä-Suomen liikennejärjestelmätyö, Itä-Suomen seudulliset liikkumistutkimukset 2022. Pohjois-Savon ELY-keskus / Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke

Pohjois-Savon maakunnan tavoite on olla hiilineutraali 2035 mennessä. Kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää 80 % ja jäljelle jäävät päästöt sitoa tai kompensoida kestävästi. Ilmastotyötä ohjaavassa Pohjois-Savon ilmastotiekartassa määritellään toimenpiteet päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Uusimmat seurantatiedot kertovat ilmastotyön etenevän tavoitteiden mukaisesti, mutta työtä riittää erityisesti liikenteen päästöjen vähentämisessä ja kiertotalouden edistämisessä.

Suomen kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii aktiivista alueellista ilmastotyötä. Vuonna 2021 hyväksytyn Pohjois-Savon ilmastotiekartan toteuttamisessa on mukana laaja joukko alueen toimijoita ja seurantaa toteutetaan vuosittain. Hiilineutraali Pohjois-Savo -verkkosivulle on koottu tietoa missä maakunnan ilmasto- ja kiertotaloustyössä mennään. Saavutammeko tavoitteet ja mihin pitää vielä panostaa?

- Asukkaat, kunnat, yritykset ja eri sidosryhmät ovat yhä kiinnostuneempia siitä, millaista ilmasto- ja kiertotaloustyötä maakunnassamme tehdään ja miten etenemme kohti hiilineutraalia maakuntaa. Pohjois-Savon ELY-keskus ja Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke haluavat tuottaa tietoa maakunnan tilanteesta kaikkien käyttöön ja aktivoida toimijoita mukaan ilmastotyöhön, projektipäällikkö Saara Karkulahti Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.

Liikenteen ilmastotavoitteita ei saavuteta vain sähköautoilla

Pohjois-Savossa halutaan luoda vahvaa ilmastokulttuuria, joka näkyy vaikuttavina ilmastotekoina. Ilmastotiekartan Vahva ilmastokulttuuri -painopistettä kuvaavilla indikaattoreilla seurataan, kuinka Pohjois-Savossa on onnistuttu ympäristön kannalta kestävien valintojen tekemisessä niin yritystoiminnassa kuin kuluttajien arjessa.

- On tärkeää tuoda tietoon eri sektoreiden seurantatietoja, jotta nähdään mihin tulee seuraavaksi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi tieliikenteen päästöt ovat vähentyneet hitaasti, vaikka liikenteen sähköistyminen onkin kovassa nousussa. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuus kulkumuodoista on kuitenkin edelleen pieni verrattuna henkilöautoiluun, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen toteaa.

- Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöistä noin neljännes aiheutuu tieliikenteestä. Liikenteen sähköistyminen ei näy vielä voimakkaasti päästöjen määrässä, koska liikennemäärät ovat edelleen kasvussa. Pelkästään liikennettä sähköistämällä ei saavuteta ilmastotavoitteita, Kettunen korostaa.

Kiertotalousosaamista vahvistetaan jo päiväkodeissa

Kiertotalous on talousmalli, jonka tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaali- ja energiavirrat kestävästi. Tuotteiden, materiaalien ja resurssien arvo säilytetään mahdollisimman kauan. Tämä edesauttaa myös elinkeinotoiminnan kilpailukyvyn sekä vastuullisuuden turvaamisessa ja parantamisessa.

Ympäristökasvatusta on tehty jo pitkään, mm. päiväkodeissa ja kouluissa. Myös kiertotalousosaamista voidaan vahvistaa varhaiskasvatuksesta alkaen. Pohjois-Savossa ympäristösertifioitujen oppilaitosten ja päiväkotien määrä on kuitenkin melko pieni (18 kpl).

Kiertotalousosaamisen tarve on voimakkaassa kasvussa kaikilla sektoreilla. Maakunnassa toimii jo neljä ympäristöalan klusteria, jotka kokoavat yhteen tutkimus- ja oppilaitoksia ja yrityksiä innovoimaan ja vauhdittamaan kiertotalouteen ja vastuulliseen yritystoimintaan siirtymistä.

Kiertotalouden seurantaindikaattoreiden mukaan Pohjois-Savossa tulisi lisätä kiertotalouden liikevaihtoa ja toimipaikkojen määrää. Maarakentamisessa hyödynnetty jätteen määrä on kasvussa.

______________________________________________________

Seurantatietoja esillä ilmastoaamukahveilla 25.10.2023

Pohjois-Savon ensimmäinen ilmastokatsaus ja ilmastotiekartan seurantatietoja esitellään kaikille avoimessa ilmastoaamukahvi-webinaarissa 25.10. klo 8.30-9.15. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Linkki webinaariin liittymiseksi löytyy verkkosivuilta https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/tapahtumat/missa-mennaan-pohjois-savon-ilmastotyossa-ja-vihreassa-siirtymassa-ilmastoaamukahvit/

Maakunnallinen seurantaryhmä toimeenpanee ilmastotyötä

Pohjois-Savon ELY-keskus vastaa maakunnan ilmasto- ja kiertotaloustoimenpiteiden etenemisen seurannasta. Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä seuraa vuosittain toimenpiteiden etenemistä ja vaikutusta. Maakunnallinen ilmastotiekartta ja organisaatioiden omat ilmastotavoitteet ovat vauhdittaneet ilmastotoimien toteutusta Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmän kokoonpano:
https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/yhteiso/pohjois-savon-ilmasto-kiertotalous-ja-biotalousryhma/

Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatietojen kokoamisesta vuosina 2022-2023 on vastannut Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon liiton kehittämisrahastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pohjois-Savon kulkutapajakauma. Lähde: Itä-Suomen liikennejärjestelmätyö, Itä-Suomen seudulliset liikkumistutkimukset 2022.
Pohjois-Savon kulkutapajakauma. Lähde: Itä-Suomen liikennejärjestelmätyö, Itä-Suomen seudulliset liikkumistutkimukset 2022.
Pohjois-Savon ELY-keskus / Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke
Lataa
Kiertotalousliiketoiminta-alojen liikevaihto Pohjois-Savossa 2013-2020. Kiertotaloustoimialat on määritelty tilastokeskuksen laatiman toimialalistan mukaisesti, johon kuuluvat kierrätys, korjaus ja uudelleenkäyttö, vuokraus ja leasing. Lähde: Tilastokeskus 2023.
Kiertotalousliiketoiminta-alojen liikevaihto Pohjois-Savossa 2013-2020. Kiertotaloustoimialat on määritelty tilastokeskuksen laatiman toimialalistan mukaisesti, johon kuuluvat kierrätys, korjaus ja uudelleenkäyttö, vuokraus ja leasing. Lähde: Tilastokeskus 2023.
Pohjois-Savon ELY-keskus / Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kuopion ja Tervon Junnunmäen tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä8.5.2025 09:19:00 EEST | Tiedote

Junnunmäen hankealue sijaitsee Kuopion kaupungin ja Tervon kunnan rajalla, Junnunmäen alueella. YVA-selostusta koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 7.7.2025 mennessä. Hankkeen esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 12.6.2023 Kuopion Syvänniemellä, tapahtuma- ja kulttuurikeskus Hermannissa.

Vornankorven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä30.4.2025 10:26:47 EEST | Tiedote

Vornankorven hankealue sijaitsee Pielaveden kunnan ja Kuopion kaupungin alueilla, hankealue rajoittuu eteläosassa Tervon kuntarajaan. Selostusta koskevat mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 30.6.2025 mennessä. Hankkeen esittelytilaisuudet järjestetään 26.5.2025 Pielavedellä Suojalan seurantalolla ja 27.5.2025 Kuopiossa Maaninkajärven koulukeskuksessa. Tilaisuuksia voi seurata myös etäyhteydellä.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.4.202524.4.2025 14:53:04 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,35. Taso on 30 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään aikana Kallaveden pinta on nousut saman 30 cm. Ajankohtaan nähden siis ollaan korkealla, mutta kevään tulvahuippu on myös saavutettu. Ilman runsaita sateita vedenpinta ei enää juurikaan nouse. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Kiuruvedessä havaittiin ennätysaikainen ja ennätysmatala, +33 cm kesän keskikorkeudesta, tulvahuippu. Runnin pato on kuitenkin ollut kahtena jaksona täysin auki. Poroveden ja Onkiveden pinnat ovat pysyneet koko kevään ilman tulvimista. Molempien korkeimmat arvot ovat toistaiseksi 1 cm kesän säännöstelyrajan yläpuolella. Padot eivät ole olleet täysin auki. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi oli ennätyksellisen aikaisessa huipussa heti huhtikuun alussa ja nyt pääsiäisen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye