Tuoreet tiedot työsuojelutarkastuksista päivitetty
Työsuojeluviranomaisen tarkastusten data on päivitetty vuosien 2021 ja 2022 osalta Työelämätieto-palveluun. Aineistoa voi rajata alueen, toimialan, teeman, lainmukaisuusvaatimuksen tai tarkastettavan asian mukaan.
Työterveyslaitos ja työsuojeluhallinto tiedottavat 9.10.2023
Työterveyslaitoksen ja työsuojeluviranomaisten yhteinen aineistojulkaisu työsuojelutarkastuksista on päivitetty. Aineistossa on yhteensä lähes 130 000 työpaikkatarkastusta, ja se kattaa tarkastukset vuosilta 2017–2022. Tarkastettuja työnantajia on lähes 48 000 ja työpaikkoja yli 79 000.
Tarkastetuista asioista lähes puolet liittyy turvallisuuden johtamiseen ja neljännes fyysiseen ympäristöön. Muita tarkastettavia teemoja ovat työsuhde (16 %), harmaa talous (8 %) ja psyko-sosiaalinen työympäristö (4 %).
Työsuojeluviranomainen tarkastaa kaikkia toimialoja. Tarkastuksia on tehty eniten rakentamisessa, kaupassa ja teollisuudessa. Työnantajille annetut velvoitteet ovat lisääntyneet koronan jälkeen.
– Työpaikoilla on edelleen tehtävää vaarojen tunnistamisessa ja riskien arvioinnissa. Nämä perusasiat ovat ennakointia ja se on kustannustehokas tapa toimia, sanoo työsuojelun vastuualueen johtaja Hanna-Kaisa Rajala Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
– On pidettävä mielessä, että työnantaja on päävastuussa siitä, että työ on turvallista ja terveellistä. Työsuojeluvalvonta tukee tässä tehtävässä, hän jatkaa.
Uudet toiminnallisuudet ovat hyödyllisiä medialle ja päättäjille
Työelämätieto-palvelussa voi perehtyä esimerkiksi siihen, miten hyvin suomalaisilla työpaikoilla osataan tunnistaa työn vaarat ja tehdä työhon liittyvien riskien arviointia.
Visualisointien avulla voi tehdä sekä alueellista vertailua että tarkastella tilannetta toimialoittain. Aineiston yhteydessä on julkaistu video, joka ohjeistaa käydään läpi valvontatietojen visualisointia työpaikkojen riskin arvioinnin näkökulmasta.
– Valvontatiedot kiinnostavat esimerkiksi mediaa ja päättäjiä. Toivomme, että mahdollisimman moni löytää Työelämätieto-palveluun, sanoo erityisasiantuntija Teija Inkilä sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Työsuojelutarkastukset ja tarkastetut asiat 2017–2022 -aineisto Työelämätieto-palvelussa
- Aineistoa voi rajata alueen, toimialan, teeman, lainmukaisuusvaatimuksen tai tarkastettavan asian mukaan.
- Aineistosivu: Työsuojeluvalvonnan valvontatiedot (Työelämätieto.fi)
- Analyysisivu: Työsuojeluvalvonnan valvontatiedot (Työelämätieto.fi)
- Ohjevideo aineistojen tarkasteluun (Dreambroker.fi, löytyy myös sivustolta)
- Aineisto löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Uutta Työelämätiedossa: Jos haluat liittää aineiston nähtäville myös oman organisaatiosi verkkosivulle, se onnistuu helposti Upota sisältö -napin takaa löytyvällä koodilla.
- Edellisen aineistojulkaisun tiedote 4.5.2022: Työsuojelutarkastukset varmistavat turvallista työelämää – tiedot löytyvät nyt verkosta
Lisätiedot
- Hanna-Kaisa Rajala, johtaja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 044 7159 516, etunimi.sukunimi@avi.fi
- Teija Inkilä, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, 0295 163 484, etunimi.sukunimi@gov.fi
- Työelämätieto-palvelu: Akseli Nurmi, asiantuntija, Työterveyslaitos, 050 430 3682, etunimi.sukunimi@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme