Säveltäjä Paola Livorsi tarkasteli tohtorintutkinnossaan ihmisen äänen ja soittimen äänen välistä intiimiä yhteyttä
Tutkimus avaa uusia näkökulmia vokaalimusiikkiin, äidinkieleen, musiikkipsykologiaan ja kehon rooliin äänen havainnoinnissa ja tuottamisessa.

Tohtorintutkinnon aihepiiri liittyy ihmisen äänen yksilölliseen ilmaisuvoimaan, jota Livorsi vertaa yhtä omaleimaiseen jousisoittimen muusikon käsissä syntyvään "ääneen”. Livorsi tutki näiden äänien yhtäläisyyksiä viiden taideprojektin kautta. Hän toteutti tutkimuksensa taideprojektien sarjana kahdeksan vuoden aikana.
"Olen kiinnostunut ihmisen ja instrumentaalisten äänien ainutlaatuisuudesta sekä jokaisen henkilön ja jokaisen soittimen ihmeellisestä moninaisuudesta", hän kertoo.
Tutkimuksen taiteelliseen osioon kuului viisi esitystä, joissa yhdistyivät erilaiset lähestymistavat, esittämisen tilat ja taiteenalat. Esitykset sisälsivät laulu- ja instrumentaalimusiikkia, elektronista musiikkia, kokeellista elokuvaa, mediataidetta, tanssia, esitystaidetta ja oopperaa.
Livorsin tutkinnon viides taiteellinen osio, ooppera- ja tanssiteos Medusa, kiteyttää tutkimuksen keskeiset havainnot. Se yhdistää musiikkia, kuvataidetta ja nykytanssia ja tutkii niiden kautta narsismia, muuttuvia identiteettejä ja antiikin myyttejä. Livorsi tarkasteli omaa ääntään uusilla, ennakoimattomillakin tavoilla ja loi teokseen lähdemateriaalia, joka ylittää perinteisen laulamisen rajat.
”Tutkin omaa ääntäni löytääkseni materiaalia, joka antaa äänelle raakaa, epätavanomaista särmää.”
Musiikin, kielen ja identiteetin moninainen yhteys
Tutkimuksen aikana paljastui moninaisia yhteyksiä musiikin ja kielen välillä. Livorsi tarkasteli olemassa olevien monitieteellisten tutkimusten avulla, miten nämä yhteydet syntyivät ja kehittyivät yhdessä ihmiskunnan historiassa. Monipuolinen tutkimus avaa uusia näkökulmia vokaalimusiikkiin, äidinkieleen, musiikkipsykologiaan ja kehon rooliin äänen havainnoinnissa ja tuottamisessa.
Livorsi toivoo herättävänsä uteliaisuutta ihmisen ääntelyn ja soittimien välisestä alkukantaisesta yhteydestä. Hän pyrkii saamaan kuulijat pohtimaan henkilökohtaista yhteyttään ääneen sekä musiikin ja puheen alkuperään. Tutkimus vahvistaa entisestään ihmisen äänen, kielen, identiteetin ja soittimien välisiä syvällisiä suhteita. Se lisää ymmärrystä tarpeestamme puhua, laulaa ja tehdä musiikkia.
Lisätietoja
Paola Livorsi
paola.livorsi@uniarts.fi
Muusikko ja säveltäjä Paola Livorsi aloitti opintonsa Alessandriassa, Italiassa. Hän on asunut Helsingissä vuodesta 2001. Livorsi on tehnyt yhteistyötä kansainvälisten yhtyeiden ja festivaalien kanssa ja saanut muun muassa Pro Musica -palkinnon vuonna 2020.
Livorsin tohtorintutkinto tarkastetaan Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 28. lokakuuta klo 12. Tilaisuus on englanninkielinen ja se alkaa ääni-installaatiolla nimeltään Haptic Voices, jonka avulla kuulijat voivat kokea tallennettuja ääniä ja instrumentteja kosketuksen kautta.
- Tohtorintutkinnon otsikko: Human voice and instrumental voice: an investigation of voicelikeness
- Taiteelliset opinnäytteet arvioinut lautakunta: Prof. Dr. Otso Aavanranta (2016-2017, 2022), Dr. Päivi Järviö (2022), Prof. Dr. Mieko Kanno (2016–2020), Prof. emeritus Juhani Liimatainen (2016–2020), Dr. Outi Pulkkinen (2022), Dr. Taina Riikonen (2016–2017), Dr. Kalev Tiits (2016-2022)
- Tutkielman tarkastajat: Dr. Mareike Dobewall (University of the Arts Stockholm), Prof. Dr. Winnie Huang (Hochschule für Musik und Tanz Köln)
- Kustos: Prof. Dr. Jan Schacher
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Urkujen historia nyt kattavasti yksissä kansissa4.12.2023 15:00:00 EET | Tiedote
Uusi teos esittelee urkujen historian hellenistiseltä ajalta 1900-luvun loppuun ensimmäistä kertaa suomeksi.
Sibelius-Akatemian Sibafest avaa ovet ensimmäistä kertaa musiikinopiskelun kulisseihin1.12.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian päätapahtuma Sibafest valtaa Musiikkitalon 26.–27.1.2024. Sibafest on lähtölaukaisu vuoteen, joka tarjoaa lähes tuhat konserttia.
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén osallistuu Linnan juhliin yllään yliopiston 10-vuotislahjaksi saamat käädyt30.11.2023 14:46:11 EET | Tiedote
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén kantaa Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla yllään käätyjä, jotka yliopisto sai 10-vuotislahjaksi Taideyliopiston tukisäätiön hallituksen puheenjohtajalta Heikki Lehtoselta syyskuussa 2023.
Angel Molinos nostaa valokeilaan bassoklarinetin ja sille sävelletyn suomalaisen musiikin24.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Tohtorintutkinnossaan Molinos tilasi viisi uutta teosta suomalaisilta säveltäjiltä ja kokosi tietoa bassoklarinetin suomalaisesta ohjelmistosta.
Opiskelijat muokkaavat nykykirjallisuutta monologeiksi22.11.2023 15:33:38 EET | Tiedote
Teatterikorkeakoulun loppusyksyn esityksiin kuuluu muun muassa näyttämösovitus Liv Strömquistin uudesta sarjakuvaromaanista Peilisalissa (2023).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme