Metsien alueellisella lisäsuojelulla merkittäviä ilmastohyötyjä
Suomessa voitaisiin hillitä ilmastonmuutosta merkittävästi ja ehkäistä luontokatoa nykyistä paremmin, jos metsien suojelua lisättäisiin maakunnallisesti, kertoo Suomen ympäristökeskuksen koordinoima tutkimus. Metsien lisäsuojelun tarve on suurin useissa eteläisen Suomen maakunnissa.
Tutkimuksessa selvitettiin mallintamalla mahdollisuuksia saavuttaa Suomen hiilineutraaliustavoite sekä kansallisesti että alueellisesti. Tulokset osoittavat, että jos metsiä suojeltaisiin Suomen Luontopaneelin esittämän tavoitteen mukaisesti 10 prosenttia maakunnallisesti, saataisiin luontohyötyjen lisäksi merkittäviä ilmastohyötyjä.
”Suojeltujen metsien hiilinielu olisi arviolta samaa suuruusluokkaa kuin kansalliset ihmisperäiset kasvihuonekaasupäästöt tehokkaiden päästövähennystoimien jälkeen vuonna 2050. Toisin sanoen metsien lisäsuojelulla aikaansaatava hiilinielu voisi yhdessä muiden maankäyttösektorin toimenpiteiden kanssa pitkällä aikavälillä kumota ihmisperäisten kasvihuonekaasupäästöjen vaikutukset”, sanoo tutkimusprofessori Martin Forsius Suomen ympäristökeskuksesta. Optimoitu metsien lisäsuojelu voisi siten edistää myös kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista.
Tutkimuksen mukaan kasvihuonekaasujen nettopäästöissä, eli päästöjen ja nielujen erotuksessa, on suuria alueellisia eroja. Myös olemassa olevien suojelualueiden pinta-ala ja osuus maa-alasta vaihtelevat alueellisesti huomattavasti. Jotta Suomen Luontopaneelin esittämä tavoite suojella 10 prosenttia metsistä maakunnallisesti saavutettaisiin, tulisi suojelua lisätä erityisesti eteläisessä Suomessa.
Luontokato ja ilmastonmuutos kytkeytyvät toisiinsa ja siten niitä kannattaa myös hillitä yhdessä. Metsät ovat hiilen varasto ja hiilinielu, joten niillä on keskeinen merkitys kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. ”Suomen metsien hiilivarastoja olisi mahdollista kasvattaa merkittävästi. Ne ovat myös osa ekosysteemitilinpitoa, joka on tulossa pakolliseksi EU-maissa. Nykyisten ja tulevaisuuden hiilivarastojen ja -nielujen laskennallinen taloudellinen arvo on huomattava”, Forsius muistuttaa.
Tutkimuksessa tuotettuja aineistoja voidaan hyödyntää alueellisessa ilmastomuutoksen torjuntatyössä, maankäytön suunnittelussa ja luonnonsuojelussa.
Tutkijat toteuttivat työn strategisen tutkimuksen hanke IBC-Carbonissa ja sen yhteistyöhankkeissa. Tutkimuksessa huomioitiin EU:n monimuotoisuusstrategian mukaisia ja Suomen Luontopaneelin ehdottamia tavoitteita metsien lisäsuojelulle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
• tutkimusprofessori Martin Forsius, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 0295 251 118, etunimi.sukunimi@syke.fi
• erikoistutkija Virpi Junttila, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 0295 251 098, etunimi.sukunimi@syke.fi
• erikoistutkija Mikko Savolahti, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 0295 251 595, etunimi.sukunimi@syke.fi
• yliopistotutkija Heini Kujala, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, p. 02941 28829, etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat
Linkit
- Aihetta käsittelevä tutkimusjulkaisu: Forsius, M, Holmberg, M., Junttila, V., Kujala, H., Schulz, T., Paunu, V.-V., Savolahti, M., Minunno, F., Akujärvi, A., Bäck, J., Grönroos, J., Heikkinen, R.K., Karvosenoja, N., Mäkelä, A., Mikkonen, N., Pekkonen, M., Rankinen, K. and Virkkala R. (2023). Modelling the regional potential for reaching carbon neutrality in Finland: Sustainable forestry, energy use and biodiversity protection. Ambio (online)
- Ambio / Special Issue: Carbon sequestration and biodiversity impacts in forested ecosystems
- IBC-Carbon-hanke
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 16.–20.9.202416.9.2024 14:54:37 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa tällä viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen maanantaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Defense: Spatial conservation prioritization for the improvement of the national protected-area network16.9.2024 14:42:56 EEST | Press release
The thesis concerns identifying the most important areas from the biodiversity perspective in Finland. The studies include forest, mires, and the Natura 2000 network. Also, areas with the least value for biodiversity were recognized, which enables targeting actions that harm nature there. According to the results, there are significant differences between areas in terms of the biodiversity being supported. When the most important areas for biodiversity are known, conservation measures can be executed in a cost-effective manner. M. Sc. Ninni Mikkonen, who works at Syke, will defend the doctoral dissertation in the University of Helsinki, on 20 September 2024.
Väitös: Luonnonsuojelun tehokkuutta Suomessa voidaan parantaa kohdentamalla suojelu suojeluarvoiltaan arvokkaimmille alueille/ Spatial conservation prioritization for the improvement of the national protected area network16.9.2024 09:18:59 EEST | Tiedote
Väitöstyössä tunnistettiin luontoarvoiltaan arvokkaimmat alueet Suomessa. Tutkimus kattoi metsät ja suot sekä Natura 2000 -verkoston. Vastaavasti tunnistettiin alueita, joille voitaisiin ohjata luontoa heikentävää toimintaa ilman että luotoarvot juurikaan kärsisivät. Tutkimuksen mukaan eri alueiden luontoarvoissa on valtavat erot. Kun arvokkaat alueet tiedetään, suojelua voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti. Syken tutkija Ninni Mikkonen väittelee Helsingin yliopistossa perjantaina 20. syyskuuta.
Perinnebiotooppien tila on edelleen heikko12.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Kutsu medialle: Miten turvallisuus huomioidaan energiasiirtymässä? Tutkimusprosessori Paula Kivimaan teoksen julkistustilaisuus 20.9.202411.9.2024 09:10:00 EEST | Kutsu
Miten geopolitiikka ja turvallisuus huomioidaan energiasiirtymässä? Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vuonna 2022 vain harvat olivat kiinnostuneita energiasiirtymän ja turvallisuuden välisestä yhteydestä. Nyt aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme