Metsien alueellisella lisäsuojelulla merkittäviä ilmastohyötyjä
Suomessa voitaisiin hillitä ilmastonmuutosta merkittävästi ja ehkäistä luontokatoa nykyistä paremmin, jos metsien suojelua lisättäisiin maakunnallisesti, kertoo Suomen ympäristökeskuksen koordinoima tutkimus. Metsien lisäsuojelun tarve on suurin useissa eteläisen Suomen maakunnissa.

Tutkimuksessa selvitettiin mallintamalla mahdollisuuksia saavuttaa Suomen hiilineutraaliustavoite sekä kansallisesti että alueellisesti. Tulokset osoittavat, että jos metsiä suojeltaisiin Suomen Luontopaneelin esittämän tavoitteen mukaisesti 10 prosenttia maakunnallisesti, saataisiin luontohyötyjen lisäksi merkittäviä ilmastohyötyjä.
”Suojeltujen metsien hiilinielu olisi arviolta samaa suuruusluokkaa kuin kansalliset ihmisperäiset kasvihuonekaasupäästöt tehokkaiden päästövähennystoimien jälkeen vuonna 2050. Toisin sanoen metsien lisäsuojelulla aikaansaatava hiilinielu voisi yhdessä muiden maankäyttösektorin toimenpiteiden kanssa pitkällä aikavälillä kumota ihmisperäisten kasvihuonekaasupäästöjen vaikutukset”, sanoo tutkimusprofessori Martin Forsius Suomen ympäristökeskuksesta. Optimoitu metsien lisäsuojelu voisi siten edistää myös kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista.
Tutkimuksen mukaan kasvihuonekaasujen nettopäästöissä, eli päästöjen ja nielujen erotuksessa, on suuria alueellisia eroja. Myös olemassa olevien suojelualueiden pinta-ala ja osuus maa-alasta vaihtelevat alueellisesti huomattavasti. Jotta Suomen Luontopaneelin esittämä tavoite suojella 10 prosenttia metsistä maakunnallisesti saavutettaisiin, tulisi suojelua lisätä erityisesti eteläisessä Suomessa.
Luontokato ja ilmastonmuutos kytkeytyvät toisiinsa ja siten niitä kannattaa myös hillitä yhdessä. Metsät ovat hiilen varasto ja hiilinielu, joten niillä on keskeinen merkitys kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. ”Suomen metsien hiilivarastoja olisi mahdollista kasvattaa merkittävästi. Ne ovat myös osa ekosysteemitilinpitoa, joka on tulossa pakolliseksi EU-maissa. Nykyisten ja tulevaisuuden hiilivarastojen ja -nielujen laskennallinen taloudellinen arvo on huomattava”, Forsius muistuttaa.
Tutkimuksessa tuotettuja aineistoja voidaan hyödyntää alueellisessa ilmastomuutoksen torjuntatyössä, maankäytön suunnittelussa ja luonnonsuojelussa.
Tutkijat toteuttivat työn strategisen tutkimuksen hanke IBC-Carbonissa ja sen yhteistyöhankkeissa. Tutkimuksessa huomioitiin EU:n monimuotoisuusstrategian mukaisia ja Suomen Luontopaneelin ehdottamia tavoitteita metsien lisäsuojelulle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
• tutkimusprofessori Martin Forsius, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 0295 251 118, etunimi.sukunimi@syke.fi
• erikoistutkija Virpi Junttila, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 0295 251 098, etunimi.sukunimi@syke.fi
• erikoistutkija Mikko Savolahti, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 0295 251 595, etunimi.sukunimi@syke.fi
• yliopistotutkija Heini Kujala, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, p. 02941 28829, etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat
Linkit
- Aihetta käsittelevä tutkimusjulkaisu: Forsius, M, Holmberg, M., Junttila, V., Kujala, H., Schulz, T., Paunu, V.-V., Savolahti, M., Minunno, F., Akujärvi, A., Bäck, J., Grönroos, J., Heikkinen, R.K., Karvosenoja, N., Mäkelä, A., Mikkonen, N., Pekkonen, M., Rankinen, K. and Virkkala R. (2023). Modelling the regional potential for reaching carbon neutrality in Finland: Sustainable forestry, energy use and biodiversity protection. Ambio (online)
- Ambio / Special Issue: Carbon sequestration and biodiversity impacts in forested ecosystems
- IBC-Carbon-hanke
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 22.–25.4.202517.4.2025 13:31:13 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri16.4.2025 09:47:54 EEST | Tiedote
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Viikkokatsaus 14.–18.4.202510.4.2025 09:14:10 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme