Hämeen kauppakamari

Pk-yritysten panostettava TKI-investointeihin

Jaa

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten TKI-investoinnit ovat vähenemässä ensi vuonna, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Tässä taloustilanteessa olisi tärkeää, että yritykset panostaisivat entistä enemmän TKI-investointeihin, jotta saamme alueellemme lisää kasvua ja kilpailukykyä, ennen kuin nousukausi taas alkaa. Yritysten kannattaa hyödyntää TKI-investointien verokannustimia, koska ne mahdollistavat merkittävän verohyödyn”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. 

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Talouskyselystä selviää, että Hämeen kauppakamarin alueella yritysten TKI-investoinnit ovat vähenemässä ensi vuonna, mutta ne ovat edelleen yli valtakunnallisen keskiarvon. ”Alueeltamme vastanneista yrityksistä 18 prosenttia arvioi TKI-investointien kasvavan hieman tai merkittävästi ensi vuonna, kun vastaava osuus Suomessa on keskimäärin 13 prosenttia. Tässä taloustilanteessa olisi tärkeää, että yritykset panostaisivat entistä enemmän TKI-investointeihin, jotta saamme alueellemme lisää kasvua ja kilpailukykyä, ennen kuin nousukausi taas alkaa”, korostaa Eerikäinen.

Vastanneet hämäläisyritykset kertovat, että myös seuraavan vuodenaikaiset investoinnit ovat 39 prosenttia pienemmät verrattuna edelliseen vuoteen. ”Kustannusten voimakas kasvu sekä korkojen nousu ovat haastavia tekijöitä ja ne saavat yritykset siirtämään investointipäätöksiä myöhemmäksi”, Eerikäinen toteaa. 

Riittämätön kysyntä heikentää yritysten näkymiä

Vastanneista Hämeessä toimivista yrityksistä 45 prosenttia kertoo liikevaihdon kasvaneen kuluvan vuoden aikana verrattuna viime vuoteen. Yrityksistä kuitenkin jo lähes kolmannes kertoo liikevaihdon laskeneen verrattuna vuoteen 2022, kun liikevaihdon vähenemistä ennakoi huhtikuussa vajaa 26 prosenttia.

Hämäläisyrityksistä lähes 25 prosenttia kertoo tilauskannan olevan nyt suurempi verrattuna vuoden takaiseen, kun vastaava osuus koko Suomessa on keskimäärin yli 17 prosenttia. Lisäksi 24 prosenttia kertoo tilauskannan olevan nyt yhtä suuri verrattuna vuoden takaiseen. Seuraavien kuuden kuukauden aikana tilauskannan kasvuun uskoo enää vajaa 20 prosenttia, kun huhtikuussa osuus oli 25 prosenttia.

”Alueemme yrityksistä jopa lähes 33 prosenttia arvioi liikevaihdon pienevän seuraavien kuuden kuukauden aikana, kun huhtikuussa liikevaihdon vähenemistä ennakoi 22 prosenttia vastanneista. Liikevaihdon pienenemiseen vaikuttavat erityisesti myyntihintojen ja -volyymien laskeminen”, Eerikäinen toteaa.

Hämeessä vastanneista yrityksistä yli 47 prosenttia kuvailee yleistä tunnelmaa pessimistiseksi ja 28 prosenttia normaaliksi. Hämäläisyrityksistä vain hieman yli viidennes arvioi kannattavuuden paranevan seuraavan kuuden kuukauden aikana, kun huhtikuussa vastaava osuus oli yli 33 prosenttia.

Vastanneista hämäläisyrityksistä 63 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan seuraavien kuuden kuukauden aikana. Sen sijaan yrityksistä enää vajaa 11 prosenttia arvioi henkilöstömäärän kasvavan hieman, kun huhtikuussa vastaava osuus oli yli 27 prosenttia.

”Alueemme yritysten toimintaa rajoittavat tällä hetkellä erityisesti riittämätön kysyntä sekä raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu. Lisäksi ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa edelleen yli viidenneksellä vastaajista”, kertoo Eerikäinen.

Kyselyssä kysyttiin myös, onko yrityksissä käytetty tai suunniteltu käytettävän tekoälyä jollakin liiketoiminnan osa-alueista. Hämeessä vastanneista yrityksistä yli viidennes oli käyttänyt tai suunnitellut käyttävän tekoälyä markkinoinnissa.

Katso kyselyn tulokset >>>

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 27.-29.9.2023 ja siihen vastasi 1827 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneita yrityksiä oli 122, joista 37 prosenttia on palvelualan yrityksiä ja lähes kolmannes teollisuusyrityksiä. Kyselyyn vastanneet kattavat laajasti koko Hämeen kauppakamarin alueen toimialat. Vastanneista yrityksistä 81 prosenttia työllistää alle 50 henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Eerikäinen

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja

Puh:040 739 9303

Kuvat

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Lataa

Liitteet

Hämeen kauppakamari

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kuhmoinen sekä Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Talouden elpyminen ei näy Hämeessä29.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on pessimistinen. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä oltiin enemmän pessimistisempiä kuin muualla Suomessa. Alueellamme sekä vienti- että rakennusteollisuuden suhdanteet ovat heikot ja maaliskuun poliittiset lakot heijastuvat myös yritysten kannattavuuteen. Ainoa positiivinen signaali on, että heikosta suhdannetilanteesta huolimatta yritykset eivät ole merkittävästi vähentämässä työvoimaa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Ennätysmäärä uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle4.4.2024 14:38:16 EEST | Tiedote

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin maaliskuussa. Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä 37 henkilöä suoritti tutkinnon hyväksytysti. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”On hienoa, että saimme tällä kertaa ennätyksellisen määrän uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle. Tutkinto antaa erinomaiset lähtökohdat hyvään hallitustyöhön ja hallitusammattilaisuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye