Wolfcom

Viro vetää suomalaisia – yöpymiset Tallinnassa ylittivät pandemiaa edeltävän tason

Jaa

Laadukkaita ravintolaelämyksiä, helppo ja mukava liikkua sekä paljon nähtävyyksiä ja museoita. Näin suomalaiset vastasivat matkustajatutkimuksessa¹ kysymykseen, mikä Tallinnassa vetää puoleensa. Vaikka suomalaisten ulkomaanmatkailu ei ole vielä yleisesti kasvanut vanhoihin lukemiinsa, nousivat suomalaisten yöpymiset Tallinnassa tammi-elokuussa 2023 seitsemän prosenttia pandemiaa edeltävästä vuoden 2019 tasosta².  

Viro on suomalaismatkailijoiden suosikkikohde muun muassa sen tarjoamien monipuolisten ravintola- ja ostoskokemusten ansiosta. Suomalaiset ovatkin ehtineet vierailla Virossa tammi-elokuussa 2023 jo lähes miljoona kertaa.
Viro on suomalaismatkailijoiden suosikkikohde muun muassa sen tarjoamien monipuolisten ravintola- ja ostoskokemusten ansiosta. Suomalaiset ovatkin ehtineet vierailla Virossa tammi-elokuussa 2023 jo lähes miljoona kertaa. Rasmus Jurkatam Visit Estonia

Viron tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Virossa nousivat tämän vuoden tammi-elokuussa 21 prosenttia verrattuna vuoden 2022 vastaavaan aikaan. Suurin osa Viron hotelleissa yöpyneistä ulkomaisista turisteista saapui Suomesta. Kaikista ulkomaalaisten yöpymisistä suomalaisten osuus oli 40 prosenttia.² 

Suomalaisten ulkomaanmatkailu ei ole noussut pandemiaa edeltäneelle tasolle, vaan suomalaiset matkailivat ulkomailla alkuvuodesta lähes kolmanneksen (29 %) vähemmän kuin vuonna 2019³. Lähimatkailu ei ole ollut vain korona-ajan ilmiö, vaan lähikohteet ovat säilyttäneet suosionsa. Kärkisijoilla matkakohteiden listalla ovat kestosuosikit Viro (23 % matkoista), Ruotsi (20 %) ja Espanja (16 %). Vaikka Visa Global Travel Intentions (GTI) -tutkimuksen mukaan matkoilla halutaan tutkia ja seikkailla, jopa 49 prosenttia suomalaisista matkailijoista haluaa palata viimeisimpiin matkakohteisiinsa. Etenkin Viro houkuttelee palaamaan edullisuutensa ja monipuolisten ravintola- ja ostoskokemustensa ansiosta.⁴ Suomalaiset ovatkin Viron keskuspankin keräämän matkapuhelindatatilaston perusteella ehtineet vierailla Virossa tammi-elokuussa 2023 lähes miljoona kertaa⁵. 

Tallinna tarjoaa uutta nähtävää ja koettavaa 

Tallinna vetää jo enemmän suomalaisturisteja kuin ennen pandemiaa vuonna 2019². Rajakyselyn mukaan syy suomalaisten Viro-intoiluun on uusiin kohteisiin tutustuminen (27 %), ravintolat (17 %) ja aikaisemmat kokemukset sekä suositukset (13 %). Kyselyn mukaan aikaisempaa kokemusta on tosiaan kertynyt, sillä enemmistö vastaajista (39 %) oli vieraillut Virossa ennen tätä matkaa jo yli 10 kertaa. ¹ 

”On mahtavaa huomata, että suomalaiset ovat palanneet Tallinnaan ja yöpymisetkin ylittävät jo pandemiaa edeltävän tason. Massiiviset katu- ja raitiotietyömaat osoittavat, että kaupunki kehittyy nyt vauhdilla ja siellä riittää kokeneellekin vironkävijälle uutta nähtävää ja koettavaa. Rajalla tehdyn kyselyn mukaan suomalaismatkailijoita vetää Tallinnaan erityisesti laadukkaita kulinaarielämyksiä tarjoavat ravintolat, runsas näyttely- ja museotarjonta sekä kaupungin yleinen ilmapiiri¹. Kansainvälisessä Michelin-oppaassa on jo enemmän ravintoloita Virosta kuin Suomesta, ja uusi maailmanluokan poptaidemuseo PoCo tulee varmasti nousemaan yhdeksi suomalaisten seuraavista lempikohteista”, kertoo Visit Estonian viestintäpäällikkö Jana Kutšinskaja ja jatkaa: 

“Vaikka yöpymiset pääkaupunkiseudun ulkopuolella ovat nousseet tasaisesti viime vuoteen verrattuna, on ymmärrettävää, että valtaosa vieraistamme on alkuhuumassa jäänyt ihastelemaan pääkaupunkia. Seuraavaksi meidän tuleekin houkutella suomalaiset ystävämme takaisin maakuntiin. Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartto ja Tarton maakunnat tulevat olemaan vuoden 2024 suurimpia vetonauloja. Myös Itä-Virunmaa ja Narva tarjoavat suomalaisille uutta koettavaa ja nähtävää.” 

Koko Etelä-Viro valmistautuu parhaillaan historiansa suurimpaan yhteistyöprojektiin, kun Tartto aloittaa vuodenvaihteessa Euroopan kulttuuripääkaupunkina. 20 kuntaa ja neljännes koko Virosta on mukana järjestämässä ohjelmaa, josta myös suomalaiset matkailijat ja kulttuurinystävät pääsevät nauttimaan.  

Suomenlahden matkustajaliikenne vilkasta 

Tallinnan matkailun piristyminen on näkynyt myös matkustajaliikenteestä vastaavilla Viking Linella, Tallink Siljalla ja Eckerö Linella.

Kesällä kolmen aluksen voimalla Tallinnaan liikennöineen Viking Linen matkustajamäärät Helsinki-Tallinna-reitillä kasvoivat. Eniten kysyntää oli Tallinnan hotellipaketeilla ja risteilyillä, joiden matkustajamäärä nousi yli neljänneksellä.  

“Talvikaudella jatkamme Helsingin ja Tallinnan välistä liikennöintiä XPRS:llä, jonka aikataulut toimivat hyvin päivämatkalle, mutta mahdollistavat myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville mukavan vaihtoehdon Viron matkalleen. Automatkailu Viroon on kasvanut ja uskomme, että matkailijat löytävät pian tiensä myös Pärnuun, Tarttoon ja kauemmaskin”, kertoo Viking Linen kaupallinen johtaja Minna Tuorila.  

Myös uuden MyStar-laivan merille laskeneen Tallinkin kesä on ollut vilkas. 

”Tallinkin uuden MyStarin tulo Helsinki−Tallinna-reitille on ollut menestys. Tallinnan matkustus on meilläkin elpynyt kovaa vauhtia ja toivottavasti muu Viro seuraa perässä. Laiva−hotellipakettien myynti on kasvanut hienosti ja myös päivämatkustus Tallinnaan on myös piristynyt selvästi”, sanoo Tallink Siljan Head of Sales Jani Mäkelä

Eckerö Linen kesä on ollut onnistunut, sillä Viro houkutti kesällä 2023 ennätysmäärän lapsiperheitä ja karavaanareita. Matkustajat myös viipyivät Virossa aikaisempaa kauemmin. 

“Lapsiperheitä matkusti laivoillamme Suomesta Viroon ennätysmäärä aikaisempiin kesiin verrattuna. Myös karavaanarit ovat löytäneet Viron hienot mahdollisuudet, sillä myös heitä kuljetimme aikaista enemmän. Erityisesti automatkustajille suunnattu ja kaikin mukavuuksin varusteltu Finbo Cargo -rahtialuksemme oli karavaanareiden suosiossa. Syksyn korkeatasoisen tapahtumatarjonnan ansiosta uskomme Viron matkailun suosion jatkuvan myös syksyllä”, sanoo Eckerö Linen Markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi.  

LÄHTEET

  1. Rajakysely https://public.tableau.com/app/profile/enterprise.estonia/viz/Vlisklastajateuuring2023/bimisega_klastajad?publish=yes
  2. Eesti Statistika https://www.stat.ee/et/uudised/turismi-korghooaeg-toi-turistid-majutusettevotetesse 
  3. Tilastokeskus https://stat.fi/tilasto/smat 
  4. Visa Global Travel Intentions (GTI) 2023 https://www.mynewsdesk.com/fi/visa-europe-suomi/pressreleases/uusi-tutkimus-avaa-suomalaisten-matkailutrendejae-pandemian-jaelkeen-3276319
  5. Eesti Pank, matkapuhelindata, 1-6.2023 https://statistika.eestipank.ee/#/et/p/1410/r/2831/2620 

Euroopan Unionin osarahoittama.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Samuel Sorainen, Viron matkailunedistämiskeskuksen viestinnän asiantuntija Suomessa
Wolfcom Oy, +358 400 579 653, samuel.sorainen@wolfcom.fi

Jana Kutšinskaja, Head of International Media, Estonian Tourist Board
+372 509 9370, jana.kutsinskaja@eas.ee

Kuvat

Viro on suomalaismatkailijoiden suosikkikohde muun muassa sen tarjoamien monipuolisten ravintola- ja ostoskokemusten ansiosta. Suomalaiset ovatkin ehtineet vierailla Virossa tammi-elokuussa 2023 jo lähes miljoona kertaa.
Viro on suomalaismatkailijoiden suosikkikohde muun muassa sen tarjoamien monipuolisten ravintola- ja ostoskokemusten ansiosta. Suomalaiset ovatkin ehtineet vierailla Virossa tammi-elokuussa 2023 jo lähes miljoona kertaa.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Maailmanympäripurjehdus: Suomalaisvenekunnat Kap Hornin valloituksessa18.2.2024 15:09:55 EET | Tiedote

Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailu on edennyt jo kolme osuutta, ja laivue kerääntyy paraikaa Uruguayn Punta del Esteen. Tapio Lehtisen kipparoima Galiana WithSecure saapui etapin maaliin kokonaiskilpailun kolmantena. Omassa luokkajohdossaan oleva Spirit of Helsinki on kokonaiskilpailussa viides. Kolmannen etapin kohokohta oli pitkän ja vaativan Etelämeri-jakson päättyminen tarunhohtoisen Kap Hornin kiertoon. Venekunnat tekevät Uruguayssa huoltotoimenpiteitä ja valmistautuvat kilpailun päätösosuudelle, joka starttaa 5. maaliskuuta.

Kutsu radalle: viihderavintola Helsinki Campingin mediaesittely 1.3. klo 14.0016.2.2024 13:26:23 EET | Kutsu

Skandinavian villinnyt Helsinki Camping -viihderavintola avautuu 1. maaliskuuta osoitteeseen Iso Roobertinkatu 4. Kyseessä on Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa kulttimaineeseen noussut viihderavintolakonsepti, jossa laadukas minigolf, karaoke, baari ja DJ-vetoinen yökerho yhdistyvät uudenlaiseksi bilekokemukseksi. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita radalle ja tutustumaan Helsinki Campingiin perjantaina 1. maaliskuuta kello 14.00. Tilaisuus pelikierroksineen kestää noin 1,5 tuntia.

Skandinavian villinnyt Camping-viihderavintola Helsinkiin13.2.2024 12:56:52 EET | Tiedote

Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa kulttimaineeseen noussut viihderavintola Camping avautuu maaliskuussa Helsinkiin. Ratagolfin ympärille noussut ravintolakonsepti rikastuttaa paitsi Helsingin yökerho- ja klubitarjontaa, tarjoaa se päivisin ja viikonloppuisin elämyksellisen ympäristön laajemmalle kohderyhmälle työpalavereista ja ensitreffeistä myös lapsiperheiden ajanviettoon. Iso Roobertinkadulla sijaitsevassa Helsinki Camping -baarissa on kilpatason 13-väyläinen minigolfrata, karaokehuone, monipuolinen baari ja street food -keittiö sekä DJ-vetoinen yökerho tanssilattioineen.

Talvinen Viro tarjoaa koko perheen elämyksiä lomalaisille13.2.2024 09:29:14 EET | Tiedote

Suomalaisten suosituin matkakohde Viro tarjoaa talvilomalaisille paljon tekemistä ja hauskoja elämyksiä. Viron jokaisesta kolkasta löytyy kiinnostavaa puuhaa ja pienen maan suuret seikkailut ovat perheille myös helposti saavutettavissa. Tallinnan matkailutoimiston Silja Hurskainen ja Itä-Virumaan matkailuverkoston Mikko Virta antavat vinkit talvisiin seikkailuihin ja paljastavat omat suosikkikohteensa Tallinnassa ja Itä-Virossa.

Uusi voileipätrendi Suomeen – Vaasan leipoi Sub Sandwichin1.2.2024 13:13:15 EET | Tiedote

Gourmet-tason katuruuan suosio jatkuu vahvana, ja juuri nyt sitä kasvattavat erityisesti ruokaisat voileivät. Hampurilaisten, hodarien ja pizzan vanavedessä kuumaksi ruokatrendiksi noussut sandwich valtaa nyt myös kotikeittiöt, kun Vaasan tuo kauppoihin Vaasan Street Food Sub Sandwichin. Se on ensimmäinen kotimainen tuoreleipä, josta saa loihdittua aidon, ruokaisan sub-herkun kotikeittiössä, omalla tyylillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye