Lapissa olisi tarvittu pilvetön taivas - haastava ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi päätökseen
Maanmittauslaitos jäi vuotuisesta ilmakuvausten ja laserkeilausten tavoitteistaan lentokoneen moottorin hajottua ja kesän huonojen säiden takia. Uusia lentäen hankittuja aineistoja saatiin ympäri Suomea, mutta esimerkiksi Lapin Sallan ja Pelkosenniemen alueita ei saatu kuvattua edes pidennetyn lentokauden aikana.

Maanmittauslaitos ajantasaistaa maastotietokantaa ilmakuvausten perusteella. Maanmittauslaitos ja sen alihankkijat ilmakuvasivat huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana Suomen pinta-alasta noin kolmanneksen ja laserkeilasivat noin kuudesosan.
– Kuluva kausi oli haastavampi kuin normaalisti. Oman lentokoneemme moottori hajosi ja pilviset säät estivät ilmakuvaamisen liian monena päivänä. Pidensimme kuvauskautta ja pääsimme sen ansiosta 90 prosenttiin tavoitepinta-aloistamme, kertoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitoksesta.
Tilannekarttapalvelussa näkee, mitkä alueet ilmakuvattiin ja mitkä laserkeilattiin tänä vuonna. Palvelussa punaiselle eli ilmakuvaamatta jäivät muun muassa Pelkosenniemi, Salla, Lattuna, Riisitunturi sekä Suomussalmi. Laserkeilaamatta jäi Suomussalmi, Salla ja Kilpisjärvi. Lisäksi palvelusta näkee Kansallisten laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmien tulevien vuosien tuotantoalueet.
Ilmakuvaukseen ja laserkeilaukseen liittyvät maastotyöt puhuttivat keväällä mediassa
Keväällä uutisoitiin, että Maanmittauslaitos käyttää ostopalveluna ulkomaalaisia yrityksiä, joiden työhön sisältyy myös maastokäyntejä aineiston laadun varmistamiseksi. Maanmittauslaitoksella on yksi oma lentokone, ilmakuvauskamera ja laserkeilain, mutta niiden lisäksi Maanmittauslaitos hankkii suurimman osan ilmakuvaus- ja laserkeilaustuotannosta yrityksiltä.
– Kilpailutimme puitejärjestelyjen kautta viisi yritystä ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistojen tarpeisiin. Hankinta ylitti hankintalaissa määritellyn kynnysarvon, joten kilpailutus oli EU:n laajuinen. Suomalaisessa omistuksessa ei ole nykyisin yhtäkään em. palveluita tuottavaa yritystä, johtaja Heli Laaksonen Maanmittauslaitoksesta kertoo.
Ilmakuvaus- ja laserkeilauskautta edeltäviä maastotöitä tehtiin tänäkin kesänä ympäri Suomea. Maastokäynnit tehtiin pääsääntöisesti teiden varsilla eikä pihapiireissä.
Ilmakuvat saatavilla avoimena aineistona
Tuoreita, tämän kesän ilmakuvia löytyy jo kaikista Maanmittauslaitoksen palveluista. Viimeisetkin ilmakuvat saadaan julkaistua lokakuun aikana. llmakuvat ovat saatavilla avoimena aineistona. Laserkeilausaineistoja valmistuu pitkin syksyä ja viimeisetkin alueet saadaan aineistona käyttöön marraskuun loppuun mennessä.
Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana. Alkuperäisessä pistetiheydessä aineisto on julkista, mutta edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen.
Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.
Yhteyshenkilöt
Kartastopäällikkö Juha Kareinen, 040 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Linkit
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
The relatively cold early summer has slowed down the spruce bark beetle’s activity, but there is no end in sight for the forest damage – drones are used to detect damage to trees faster than before7.7.2025 11:30:57 EEST | Press release
The spruce bark beetle belongs to Finnish nature, but the forest damage it causes has increased significantly since the 2010s. The beetle causes financial losses of millions of euros in commercial forests every year. Researchers at the National Land Survey of Finland have developed an artificial intelligence method that helps detect the early signs of damage faster.
Kylig försommar har bromsat upp granbarkborren men något slut på skogsskador är inte i sikte – drönare hjälper upptäcka skador på träden snabbare än tidigare7.7.2025 11:21:26 EEST | Pressmeddelande
Granbarkborren är en del av Finlands natur, men de skogsskador som barkborrarna orsakar har ökat avsevärt sedan 2010-talet. I ekonomiskogar orsakar granbarkborren årligen förluster på miljontals euro. Forskare vid Lantmäteriverket har utvecklat en AI-metod som gör det möjligt att upptäcka begynnande skador snabbare än tidigare.
Kolea alkukesä on hidastanut kirjanpainajia, mutta metsätuhoille ei näy loppua – droonien avulla havaitaan puiden tuhot entistä nopeammin7.7.2025 09:28:53 EEST | Tiedote
Kirjanpainajakuoriainen kuuluu Suomen luontoon, mutta sen aiheuttamat metsätuhot ovat kasvaneet merkittävästi 2010-luvulta alkaen. Talousmetsissä kirjanpainaja aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen rahalliset menetykset. Maanmittauslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet tekoälymenetelmän, jonka avulla alkavat tuhot voidaan havaita entistä nopeammin.
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme