HSY

Ikääntyvän vesihuoltoverkoston saneeraustarve sekä yleinen kustannustason nousu korottavat HSY:n vesi- ja jätehuollon maksuja

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa 1.1.2024 alkaen vesihuollon käyttömaksuja keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia. Kustannusten nousun taustalla ovat muun muassa ikääntyneen vesihuoltoverkoston saneeraamiseen vaadittavat investoinnit. Jätehuollossa jäteastioiden tyhjennysmaksut kiinteistöillä nousevat 3,5 prosenttia. Sekä vesi- että jätehuollon hintakorotuksissa näkyy yleinen kustannustason nousu. HSY:n hallitus päätti vuoden 2024 hinnat kokouksessaan 13.10.2023.

Kuva vesijohtotyömaasta, katua kaivettu auki ja vesiputket näkyvät
Vesijohdot ja viemärit kannattaa kunnostaa ajoissa, koska huonokuntoinen vesihuoltoverkosto on altis häiriöille. Yllättävät korjaustyöt maksavat myös enemmän kuin suunniteltu, oikein ajoitettu ja ennakkoon tehty saneeraus. HSY / Kai Widell HSY

Vesihuollon asiakasmaksuilla varmistetaan toimiva ja luotettava vesihuolto pääkaupunkiseudulla

Pääkaupungin vesihuoltoinfrastruktuuri tarvitsee nyt ja tulevina vuosina runsaasti ja enenevässä määrin saneeraustöitä, joita tämänhetkiset vesimaksut eivät riitä rahoittamaan.

 - HSY:n tulee kattaa vesi- ja viemäriverkoston ylläpito-, tuotanto- ja saneerauskustannukset asiakasmaksuilla ja tämä vesihuoltoverkoston saneeraustarve näkyy väistämättä vesimaksuissa. Saneerausinvestoinneilla huolehditaan vesihuoltoverkoston toimintavarmuudesta ja minimoidaan huonokuntoisesta verkostosta aiheutuvat vedenjakeluhäiriöt sekä ympäristöhaitat, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred

Vesihuollon asiakasmaksut perustuvat kiinteistön käyttämän veden määrään pohjautuvaan käyttömaksuun sekä perusmaksuun, jonka suuruus riippuu kiinteistön koosta ja käyttötarkoituksesta. Kertaluonteinen liittymismaksu peritään asiakkaan liittyessä HSY:n verkostoon. Vuoden 2024 hinnoittelun muutoksilla ja korotuksilla on pyritty palveluiden parempaan kustannusvastaavuuteen sekä siihen, että HSY:n kyky kattaa investoinnit paranee ja lainanottoa voidaan hillitä. Tämä näkyy asiakkaalle erisuuruisina muutoksina ja korotuksina vesihuollon käyttö- ja perusmaksussa sekä liittymismaksuissa. Esimerkiksi 150 kerrosneliön omakotitalolle, jonka vuosittainen vedenkulutus on 180 m3, käyttö- ja perusmaksujen nousu on yhteensä noin 6 euroa kuukaudessa. Toiminnan rahoittamiseksi HSY joutuu ottamaan lisävelkaa, muuten korotustarve vastaavan kokoiselle omakotitalolle olisi ollut noin 20 euroa kuukaudessa. Hinnastoa on myös pyritty yksinkertaistamaan ja selkeyttämään erityisesti pientaloasukkaiden kohdalla.

HSY:n jäsenkunnissa vesihuollon käyttö- ja perusmaksut nousevat seuraavasti (sisältää arvonlisäveron):

• vesimaksu kuutiometriltä 1,74 eurosta 1,87 euroon
• jätevesimaksu kuutiometriltä 2,03 eurosta 2,19 euroon
• perusmaksun yksikköhinta kerrosneliöltä 0,0242 eurosta 0,0273 euroon 

Vesihuollon palvelumaksuhinnastoa on päivitetty kohonneiden materiaalikustannusten mukaisesti. Palvelumaksuja ovat esimerkiksi liitostöistä perittävät kustannukset. Palvelumaksut nousevat henkilötyön osalta 3,7 %. Vesihuollon liittymismaksuja korotetaan 25 %, jotta maksut kattaisivat paremmin uuden vesihuoltoverkoston rakentamisen kustannukset. Sprinklerimaksuihin kohdistuu 8 % korotus.

Jätehuollon maksuissa maltilliset korotukset

Jätehuollon kuljetus- ja käsittelykustannukset ovat kasvaneet inflaation ja nousseiden energiakustannusten takia. Tämä asettaa nostopaineita myös asiakkailta perittäviin kustannuksiin. Kaikkien jätelajien astiatyhjennyshinnat kiinteistöillä nousevat 3,5 prosenttia. 

- Kannustamme asukkaita kierrättämään, sillä se on erittäin tehokas tapa säästää kiinteistön kustannuksissa. Sekajäte on kallein jätelaji, Fred muistuttaa.

Biojätteen keräys 1–4 asunnon kiinteistöillä alkoi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella 1.7.2023 ja keräys laajenee Vantaalle 1.1. sekä Helsinkiin 1.7.2024 mennessä. Tämä ei välttämättä kuitenkaan tuo lisäystä vuosikustannuksiin, jos kiinteistöllä on kompostori tai se saa lajittelun ansiosta harvennettua sekajäteastian tyhjennysväliä.

- Tähän mennessä noin puolet pienkiinteistöistä on valinnut haluavansa lajitella biojätteensä omaan kompostoriin, mikä tuo kiinteistölle kustannussäästöä kertainvestoinnin jälkeen, Fred kertoo. 

Biojätteen lajittelu erilleen sekajätteestä mahdollistaa myös sekajäteastian tyhjennysvälin pidentämisen. Tästä saatu säästö saattaa kattaa myös maksullisen biojätekeräyksen kokonaan ja voi jopa pienentää jätehuollon vuosikustannuksia. 

Esimerkiksi omakotitalon jätehuollon kokonaiskustannus vuonna 2023 on 251,68 euroa, jos sekajäte kerätään 240 litran astiassa ja tyhjennetään joka toinen viikko. Sekajätteen tyhjennysvälin voi harventaa, kun biojäte lajitellaan erilleen ja pakkausjätteiden kierrättäminen vähentää sekajätteen määrää. Kun sekä sekajäte- että biojäteastia tyhjennetään neljän viikon välein, kokonaiskustannus vuonna 2024 pienenee 225,22 euroon.

Sortti-asemilla henkilöasiakkaiden hinnat pysyvät ennallaan

HSY:n Sortti-asemilla on yli puoli miljoonaa asiointia vuosittain. Henkilöasiakkaiden maksuihin ei tule korotuksia. Yritysasiakkaille on uutena eriytetty oma hinnastonsa: näihin maksuihin on tehty keskimäärin 3,75 prosentin korotus viime vuoteen verrattuna. Tavoitteena on kerätä yrityksiltä kustannukset kattava jätemaksu. 

Kiinteistöjen jätemaksuilla katetaan myös kotitalouksien maksuttomia palveluita, kuten vaarallisen jätteen keräys, HSY:n kiertävät keräysautot, jäteneuvonta ja osa Sortti-asemien toiminnasta. Kiinteistöliiton syyskuussa 2023 tehdyn selvityksen mukaan HSY:n jätemaksut ovat erittäin kohtuullisella tasolla 0,17 €/m2/kk, kun 59 kaupungin keskiarvo on 0,21 €/m2/kk. Vertailussa on kerrostalo, jossa on samat kerättävät jätelajit samankokoisissa astioissa ja samoilla tyhjennysväleillä. 

Lisätietoa vesihuollon saneeraustarpeesta:  www.hsy.fi/vesimaksut2024    
Lisätietoa biojätteen keräyksen laajenemisesta: www.hsy.fi/biojatekerays 
Vesi- ja jätehuollon hinnastot: www.hsy.fi/hinnastot 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva vesijohtotyömaasta, katua kaivettu auki ja vesiputket näkyvät
Vesijohdot ja viemärit kannattaa kunnostaa ajoissa, koska huonokuntoinen vesihuoltoverkosto on altis häiriöille. Yllättävät korjaustyöt maksavat myös enemmän kuin suunniteltu, oikein ajoitettu ja ennakkoon tehty saneeraus.
HSY / Kai Widell HSY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Lajittelu kesäpiknikillä on nyt helpompaa17.7.2025 07:07:00 EEST | Tiedote

Kesäpäivän piknik puistossa tai rannalla on monen kesäperinne. Samalla kun nautitaan ulkoilmasta ja eväistä, syntyy väistämättä myös jätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että jätteen lajittelu onnistuu helposti myös piknikroskille – erityisesti nyt, kun muovi- ja kartonkipakkausten lajitteluohjeet ovat muuttuneet entistä selkeämmiksi valtakunnallisten ohjeiden päivityksen myötä.

HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye