Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Työrauhajärjestelmä ei ole ajan tasalla – KT kannattaa hallituksen työrauhaa parantavia esityksiä

Jaa

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kannattaa tänään työnsä päättäneen työrauharyhmän esityksiä pääosin. Esitys vaatii kuitenkin vielä joitakin tarkennuksia.

Mielenosoittaja kantaa megafonia.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kannattaa pääosin työ- ja elinkeinoministeriön työrauhatyöryhmän esittämiä lainmuutoksia. Toteutuessaan esitykset parantaisivat työrauhaa.

KT katsoo, että hallitusohjelmaan ja työrauhatyhmän esitykseen kirjatut muutokset ovat kohtuullisia. Niiden arvioinnissa on otettu huomioon sekä kansalaisten perusoikeudet että pohjoismainen käytäntö. Esityksessä on kuitenkin vielä kohtia, joita tulisi tarkentaa.

– Muutoksia tarvitaan muun muassa sen varmistamiseksi, ettei lainsäädäntö mahdollista poliittisten työtaisteluiden pilkkomista osiin. Tämä johtaisi lakkojen pidentymiseen vastoin esityksen tavoitteita, sanoo työryhmän jäsen, KT:n neuvottelujohtaja Anne Kiiski.

Lisäksi niin sanottujen tukityötaisteluiden osalta tulisi nyt kirjattua selkeämmin painottaa kansalaisten hengen ja terveyden suojaa.

– Kansalaisten hengen ja terveyden vaarantumisen tulee lähtökohtaisesti johtaa siihen, että poliittinen työtaistelu ja tukityötaistelu on laiton, Anne Kiiski sanoo.

Hallitus rajaa vain suhteettomia työtaisteluita

Hallitus rajaa ohjelmansa mukaisesti työtaisteluja tietyissä tapauksissa. Esimerkiksi poliittisten työtaistelujen pituutta rajoitetaan yhteen vuorokauteen, ja tukityötaistelut asetetaan suhteellisuusarvioinnin kohteeksi. Lisäksi laittomasta työtaistelusta tuomittavan hyvityssakon tasoa korotetaan.

KT:n neuvottelujohtaja Anne Kiiski muistuttaa, että esitetyt muutokset eivät millään tavalla rajoita työntekijöiden nykyistä oikeutta osallistua laillisiin työtaisteluihin omien työsuhteen ehtojensa puolesta.

– On vaikea ymmärtää vastustusta esitettyjä muutoksia kohtaan. Työnantaja, johon poliittinen työtaistelu tai tukityötaistelu kohdistuu, ei voi mitenkään vaikuttaa työntekijöiden tavoittelemiin asioihin, Kiiski toteaa.

Työnantajan on voitava varautua lakkoon

Poliittiset tai tukityötaistelut eivät kohdistu työntekijän omaan työehtosopimukseen, vaan niillä annetaan tukea muiden palkansaajajärjestöjen tavoitteille tai poliittisille tavoitteille. Tämän vuoksi Kiisken mukaan on kohtuullista, että niiden käyttöä rajoitetaan ja arvioidaan, ovatko tukityötaistelut kohtuullisia suhteessa tavoitteisiin.

– Myös näihin työtaisteluihin asetettava ilmoitusvelvollisuus on täysin perusteltu. Työnantajan tulee voida varautua tehtäväjärjestelyillä siihen, että esimerkiksi varhaiskasvatusta ja opetusta voidaan työtaistelusta huolimatta järjestää, Anne Kiiski sanoo.

Laittomista lakoista tuomittuja hyvityssakkoja puolestaan tulee korottaa, koska ne eivät ole riittäneet estämään laittomia lakkoja. Oikeuskäytännössä järjestöille asetetut lakkosakot ovat jääneet suuruudeltaan muutamiin tuhansiin euroihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön kolmikantaisen työryhmän työskentely päättyi 12.10.2023. KT edusti ryhmässä kunta- ja hyvinvointialan työnantajia, jotka työllistävät kaikkiaan noin 425 000 palkansaajaa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.

Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.

www.kt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye