VATT: Ansioturvan lyhentäminen parantaa työllisyyttä – leikkausten vaikutukset kuitenkin vaihtelevat

Jaa

Ansioturvan keston leikkaukset ovat lyhentäneet työttömyysjaksoja Suomessa, vahvistaa VATT:n tuore tutkimus. Väitöskirjatutkija Heikki Korpelan tutkimustulos on linjassa VATT:n aiempien tutkimustulosten kanssa. Tutkimusten perusteella ansioturvan lyhennys vaikuttaa kuitenkin eri tavalla erilaisiin työttömiin.

TE-toimiston julkisivu

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennettiin vuosina 2014 ja 2017, molemmilla kerroilla sadalla etuuspäivällä eli 20 viikolla. Nykyisin yleisin ansioturvan pituus Suomessa on 80 etuusviikkoa. Alle kolme vuotta työelämässä olleilla ansioturvan pituus on 60 etuusviikkoa ja yli 58-vuotiailla 100 etuusviikkoa.  

Väitöskirjatutkija Heikki Korpelan tuoreet tutkimustulokset vahvistavat, että keskimäärin ansioturvan enimmäiskeston leikkaus vahvistaa työllisyyttä. Ansioturvan lyhentäminen vaikuttaa kuitenkin eri tavalla erilaisiin työttömiin. Vuoden 2014 leikkaus koski vain työttömiä, joilla oli vähän työhistoriaa. Tässä ryhmässä leikkaus ei vaikuttanut työttömyyden kestoon. Myöhempi leikkaus koski lähes kaikkia. Se lyhensi työttömyysjaksojen keskipituutta noin kolme viikkoa. Kumpikaan leikkaus ei vaikuttanut siihen, millaisiin työsuhteisiin työttömät työllistyivät.  

”Vuonna 2017 tehty lyhennys nopeutti työllistymistä jo työttömyyden alussa. Ilmeisesti osa työttömäksi jäävistä ottaa huomioon ansioturvan keston jo heti työttömyyden alussa. Näyttää siltä, että keskimäärin työtä haetaan ja otetaan vastaan alusta lähtien hanakammin”, sanoo Heikki Korpela. 

Myönteisten työllisyysvaikutusten lisäksi ansioturvan keston lyhentämisellä on myös huonoja puolia. 

“Vaikka työttömät keskimäärin työllistyvät nopeammin, kaikki eivät löydä työtä. Ansioturvan enimmäiskesto on tullut viime vuosina täyteen noin 10 000–20 000 henkilöllä. Ansioturvan enimmäiskeston käyttäviltä työttömiltä viimeisin lyhennys leikkasi nettotuloja keskimäärin 300–400 euroa kuukaudessa", Korpela sanoo. 

Aiemmassa VATT:n Tomi Kyyrän ja Hanna Pesolan tutkimuksessa havaittiin, että lyhyempi ansioturva nopeutti työllistymistä mutta johti lyhyempiin työttömyyden jälkeisiin työsuhteisiin niillä työttömillä, joiden viimeaikainen työssäolo oli ollut rikkonaista. 

“Lohdullista on, että uudessa tutkimuksessa tällaista kielteistä vaikutusta ei näkynyt työttömillä keskimäärin", Korpela sanoo. 

Lisätiedot: 

Heikki Korpela 

Väitöskirjatutkija 

Helsingin yliopisto 

Puh. +358 40 848 6022 

Sähköposti: heikki.korpela@helsinki.fi 

Avainsanat

Liitteet

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Tutkimus: Ulospäinsuuntautuneisuuden arvostus työmarkkinoilla on kasvanut – menestykseen voi nousta muutoinkin kuin älykkyydellä27.6.2024 15:32:41 EEST | Tiedote

Ulospäinsuuntautuneisuuden arvostus on kasvanut työmarkkinoilla 2000-luvun alusta lähtien. “Tunnollisuus ja korkea koulutus ovat säilyttäneet arvostuksensa, mutta rinnalle on noussut myös ulospäinsuuntautuneisuus, johon kuuluvat sosiaalisuus, aktiivisuus ja energisyys”, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n erikoistutkija Ramin Izadi tutkimuksesta, joka julkaistaan arvostetussa yhdysvaltalaisessa tiedejournaalissa Journal of Labor Economicsissa.

VATT: Suomi on liittymässä polttoaineiden päästökauppaan kustannustehokkaasti – mutta samalla ei tulisi luoda uusia tukiautomaatteja25.6.2024 12:00:17 EEST | Tiedote

Suomi on vuonna 2027 liittymässä liikenteen ja lämmityksen päästökauppaan. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvioi, että liittymistä EU:n uuteen päästökauppajärjestelmään ollaan toteuttamassa kustannustehokkaalla tavalla. Tutkimusprofessori Marita Laukkanen kuitenkin kritisoi arvioita päästökaupan vaikutuksista polttoaineiden hintoihin, sekä mahdollisia kompensaatioita yrityksille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye