Virheistä oppimiseen – opas vaaratapahtumien tutkintaan

Jaa

Terveydenhuollon vaaratapahtumista voidaan ottaa opiksi, jos tapahtuma tutkitaan huolella. Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden tueksi on julkaistu opas vakavien vaaratapahtumien tutkinnasta. Oppaassa korostetaan, että tutkinnassa tulee tarkastella koko toimintajärjestelmää yksittäisen työntekijän sijaan.

Kaksi henkilöä kannettavan tietokoneen ääressä.
Vaaratapahtuman tutkinnasta saadulla tiedolla voidaan kehittää terveydenhuollon toimintaa. Atte Malaska Vakuutuskeskus

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman oppaan laatineessa työryhmässä oli mukana Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkärinä toiminut Maiju Welling.

- Oppaan avulla organisaatiossa voidaan ottaa käyttöön vakavien vaaratapahtumien tutkinnan prosessi tai kehittää olemassa olevaa toimintamallia. Oppaassa on pyritty käytännönläheisyyteen esimerkkien ja konkreettisten työkalujen kautta. Koska sote-alan toimijoita ja organisaatiorakenteita on monenlaisia, jokainen toimija joutuu kuitenkin arvioimaan oman toimintansa kannalta relevantin toimintamallin ja vastuut, Welling selittää.

- Vaaratapahtumista on äärimmäisen tärkeää ottaa opiksi, jotta potilasturvallisuutta pystytään kehittämään. Oppaassa käydään läpi tutkinnan periaatteet ja toteutus sekä miten tutkinnasta saadulla tiedolla voidaan kehittää toimintaa, Potilasvakuutuskeskuksen nykyinen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi sanoo.

Vakavien vaaratapahtumien tutkinnassa tarkastelun kohteena ei ole yksittäinen työntekijä vaan koko monimutkainen toimintajärjestelmä, jossa vaaratapahtuma sattui. Tutkinnassa sovelletaan juurisyyanalyysin mallia, jonka tavoitteena on tunnistaa turvallisuuden hallintaan, johtamiseen ja toiminnan suunnitteluun liittyvät perimmäiset puutteet. Tällaisten puutteiden korjaamisella parannetaan potilasturvallisuutta laaja-alaisesti.

- Vaaratapahtumien asianmukainen tutkiminen on oleellinen osa hyvää turvallisuuskulttuuria. Tutkinnan syvyyden taso määräytyy tapahtuman vakavuuden perusteella. Vakavat vaaratapahtumat edellyttävät perusteellista tutkintaa, koska niiden ehkäiseminen on erityisen tärkeää, Welling painottaa.

Vaaratapahtumien raportoinnin ja käsittelyn tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta. Organisaatioita kehotetaan luomaan oppimisen kulttuuria, joka kannustaa avoimeen viestintään ja virheistä oppimiseen ilman pelkoa rankaisusta. Tavoitteena on havaita riskejä ja kehittää konkreettisia muutoksia toimintatapoihin, jotta vastaavia tapahtumia voidaan tulevaisuudessa estää.

- Suomessa ollaan jo melko pitkällä vaaratapahtumien raportoimisessa ja selvittämisessä. Nyt on aika kiinnittää entistä enemmän huomiota niistä oppimiseen. Tutkinta on turha, mikäli se ei johda muutoksiin toiminnassa. Tämän vuoksi organisaatioissa tarvitaan ymmärrystä tutkintojen tärkeydestä ja ylimmän johdon tukea tutkintojen pohjalta tehtyjen suositusten toimeenpanoon ja edistymisen seurantaan, Welling muistuttaa.

Vakavien vaaratapahtumien tutkinta: Opas sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille

Lisätietoja:

Potilasvakuutuskeskus, viestintä:

040 450 4700, viestinta(@)vakuutuskeskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi henkilöä kannettavan tietokoneen ääressä.
Vaaratapahtuman tutkinnasta saadulla tiedolla voidaan kehittää terveydenhuollon toimintaa.
Lataa
PVK:n potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi
PVK:n potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi
Lataa
Maiju Welling
Maiju Welling
Lataa

Potilasvakuutuskeskus lyhyesti

Potilasvakuutuskeskus (PVK) toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.

PVK käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä18.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.

Blogi | Ylilääkäri Lasse Rämö: ”Vahingon kärsineitä potilaita kohdeltava tasavertaisesti”20.11.2023 07:30:00 EET | Blogi

Potilaan hoitoon ja sairaustilojen arviointiin liittyy aina riskejä: joko ei huomata olennaisia asioita potilaan tilassa, ja hoito ajautuu niin sanotusti väärille raiteille, tai asianmukaisestikin tehty diagnoosi ja annettu hoito eivät johda toivottuun lopputulokseen. Vaikka me kaikki potilastyössä toimivat haluamme potilaille parasta mahdollista lopputulosta, tulee hoitoprosesseissa siitä huolimatta vastaan tilanteita, jotka vievät hoitoa ei-toivottuun suuntaan, kirjoittaa Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö blogissaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye