Suomen ympäristökeskus

Suomen kaikkien aikojen suurin EU-rahoitteinen LIFE-luontohanke käynnistyy - Suomen ympäristökeskus mukana kehittämässä uusia ja vaikuttavampia tapoja luontokadon torjuntaan

Jaa

Ensi vuoden alusta poikkeuksellisen laaja toimijajoukko lähtee yhdessä toteuttamaan ennätyksellisen suurta luontohanketta. Tähän tarjoaa mahdollisuuden kahdeksanvuotinen Priodiversity LIFE -hanke, joka 50 miljoonan euron rahoituksellaan on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke. Suomen ympäristökeskus (Syke) on mukana hankkeessa, jonka kautta kootaan parhaita käytäntöjä ja etsitään uusia rahoitusmuotoja luonnon turvaamiseksi.

Kuva. Adobe Stock
Kuva. Adobe Stock

Suomen luonnon monimuotoisuus heikkenee edelleen kiihtyvällä tahdilla. Suuntaus on osa globaalia luontokatoa ja yhteinen ongelma myös Euroopan unionin maissa. Priodiversity LIFE -hanke vastaa tähän haasteeseen luonnonhoidon, koulutuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoin.

Alueelliset monimuotoisuuskeskittymät päivänvaloon

Suomen ympäristökeskus kokoaa hankkeessa tietoa tärkeimmistä luontokohteista ja vaikuttavimmista keinoista luontokadon torjumiseksi Suomessa. Syken tuottamaa tietoa käytetään parhaiden suojelu- ja ennallistamiskohteiden valinnassa sekä alueellisten luonnon monimuotoisuusohjelmien laadinnassa. Työ kattaa kaikki Suomen maakunnat, luontotyypit ja uhanalaiset lajit.

”Syken tehtävä on vaikuttaa tiedolla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Yksi strateginen päämäärämme on edistää hyvinvointia luontopohjaisilla ratkaisuilla ja ehkäistä luontokatoa. Priodiversity LIFE lisää mahdollisuuksiamme toteuttaa tätä päämäärää erittäin merkittävästi”, sanoo pääjohtaja Leif Schulman Suomen ympäristökeskuksesta.

Tavoitteena on löytää ennallistettavaksi ja luonnonhoidon piiriin suuria ja luonnoltaan monimuotoisia keskittymiä, joihin voi sisältyä luonnonsuojelualueita ja niiden ulkopuolisia alueita. Kunnostus- ja hoitotoimia keskitetään, jotta ne olisivat luonnon ja kustannusten kannalta mahdollisimman vaikuttavia. Maanomistajille kaikki hankkeen toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Luonnon tilan seurantatieto yhteistyöllä tehokkaasti käyttöön

Suomen ympäristökeskuksen johdolla hankkeessa parannetaan luonnon monimuotoisuusseurantojen verkostoa sekä seurantatiedon avoimuutta ja löydettävyyttä. Syke edistää myös seurantatietoa tuottavien organisaatioiden ja asiantuntijoiden välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.

”Luontoseurantatiedolle on entistä enemmän kysyntää. Meidän pitää pystyä kertomaan miten luonto voi ja miten toimemme vaikuttavat sen tilaan”, sanoo yksikönjohtaja Aino Juslén Suomen ympäristökeskuksesta.

Syke kehittää uusia seurantamenetelmiä kuten luontotyyppien maastoseurantaa, kaukokartoitusta sekä ympäristöstä kerättyyn DNA:han perustuvia ja muita molekyylibiologisia menetelmiä.

Lisäksi seurataan luonnon elvytystoimien vaikutuksia erilaisiin luontotyyppeihin, lajeihin ja ekosysteemipalveluihin. Näin saadaan arvokasta tietoa siitä, mitkä kunnostusmenetelmistä ovat tehokkaimpia. Seurantaa tehdään esimerkiksi lintuvesillä, perinnebiotoopeilla ja soisten alueiden virtavesissä.

Luonnon monimuotoisuus osaksi päätöksentekoa

Priodiversity LIFE-hanke kehittää valtioneuvoston kanslian johdolla ministeriöiden välistä yhteistyötä luonnon monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Suomen ympäristökeskus on mukana tarjoamassa koulutusta päättäjille, jotta luonto saataisiin nykyistä paremmin osaksi päätöksentekoa yhteiskunnan eri sektoreilla.

Hanke tukee merkittävästi myös kansainvälisiä ja kansallisia sitoumuksia. EU:n biodiversiteettistrategia velvoittaa Suomea parantamaan luontotyyppien ja lajien tilaa sekä kehittämään suojelualueverkostoa. Suomen omaa luonnon monimuotoisuusstrategiaa päivitetään parhaillaan. Sen tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden kehityksen kääntäminen elpymisuralle vuoteen 2030 mennessä.

Mukana hankkeessa sen käynnistyessä 1.1.2024 ovat: 

Metsähallitus (Luontopalvelut koordinaattorina, Metsähallitus Metsätalous Oy ja Eräpalvelut), valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

Lisää aiheesta:

Lue lisää Priodiversity LIFE -hankkeesta Metsähallituksen Luontopalvelujen ja ympäristöministeriön tiedotteesta: Suomen kaikkien aikojen suurin EU-rahoitteinen LIFE-luontohanke käynnistyy: uusia ja vaikuttavampia tapoja luontokadon torjuntaan (11.10.2023) (metsa.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- yksikönjohtaja Aino Juslén,Suomen ympäristökeskukus (Syke), puh. 0295 252 301, etunimi.sukunimi@syke.fi
- kehittämispäällikkö Kari-Matti Vuori, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. 040 543 2227, etunimi.sukunimi@syke.fi
- ryhmäpäällikkö Päivi Sirkiä, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. 0295 251 09, etunimi.sukunimi@syke.fi

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye