Eläkevakuutusyhtiö Veritas

Veritas delårsöversikt 1.1-30.9.2023: Veritas placeringar avkastade 2,3 procent

Dela

Arbetspensionsbolaget Veritas placeringar avkastade 2,3 procent under januari–september. Solvensgraden uppgick i slutet av september till 121,6 procent och solvenskapitalet var 1,5-faldigt i förhållande till solvensgränsen.

Bild: Wellu Hämäläinen

Veritas verkställande direktör Carl Haglund anser att årets tredje kvartal var lyckat i fråga om försäljningen. 

”Jag tror att kunderna byter bolag och kommer till oss tack vare vår exceptionella servicemodell. Alla arbetspensionsbolag erbjuder samma FöPL- och ArPL-försäkringar, men vi är det enda arbetspensionsbolag där kunden får en egen kontaktperson”, berättar Haglund.

Den finländska ekonomin kommer enligt prognoserna att befinna sig i recession under slutet av året. Hushållens konsumtion och företagens investeringar har minskat till följd av pris- och räntehöjningarna. Antalet konkurser har också ökat betydligt.

”En orsak till konkurserna är att finansieringskostnaderna har stigit snabbt. Det är en svår sak för många företag”, säger Haglund.

Räntehöjningen har pressat aktierna

Avkastningen på Veritas placeringar uppgick till 2,3 procent under perioden januari–september. Ränteplaceringarna avkastade 3,7 procent, aktieplaceringarna 3,2 procent, fastigheterna -2,5 procent och de övriga placeringarna 3,3 procent.

Under årets tredje kvartal blev avkastningen av placeringarna negativ och stannade på -0,2 procent.

”Början av året var positiv på aktiemarknaden, men under de senaste månaderna har räntehöjningen pressat ned aktiernas värde. Aktiemarknaden i Finland är ändå ett kapitel för sig. Generalindexet på Helsingforsbörsen har sjunkit med 25 procent från föregående indextopp”, berättar Veritas placeringsdirektör Kari Vatanen.

I den globala ekonomin är stämningarna tudelade: I USA har prognoserna för ekonomisk tillväxt justerats uppåt under den senaste tiden, men i Europa är situationen den motsatta. 

”Den ekonomiska tillväxten i Finland och norra Europa lider av en svag exportindustri. Servicedominerade ekonomier har däremot klarat sig bättre”, säger Vatanen.

Vatanen tror att den finländska ekonomin börjar växa igen nästa år. Han varnar ändå för att det inte går i en handvändning att bli av med den utdragna inflationen, de höga räntorna och den lägre ekonomiska tillväxten.

”När man ser till situationen globalt ser utsikterna för internationell handel inte särskilt lovande ut. Trenden går mot protektionism, vilket innebär permanent lägre tillväxt, högre inflation och minskad världshandel. Dessutom har riskerna kopplade till företagens återfinansiering ökat i och med de högre räntorna.”

Kontakter

Länkar

Veritas Pensionsförsäkring

Veritas är ett ansvarsfullt och solvent arbetspensionsbolag som handhar arbetspensionsskyddet för över 120 000 personer. Värdet på Veritas placeringar var i slutet av september 4,3 miljarder euro.

Följ Eläkevakuutusyhtiö Veritas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Eläkevakuutusyhtiö Veritas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye