Valtaosa suomalaisista kokee, että pakastekasviksista on helppo valmistaa ruokaa – Näin saat pakastekasviksista enemmän irti
Apetit selvitti kuluttajakyselyllä suomalaisten kulutustottumuksia ja käyttötapoja pakastekasviksiin liittyen. Pakasteita pidetään oivallisena osana helppoa kotiateriaa. Pakastekasvisten ehdottomana etuna pidetään sitä, että ne helpottavat ruoanlaittoa ja auttavat lisäämään kasvisten käyttöä. Suomalaiset kaipaavat kuitenkin lisää vinkkejä pakastekasvisten hyödyntämiseen.

Apetitin teettämän tutkimuksen* perusteella peräti 95 % suomalaisista on sitä mieltä, että pakasteista on helppo valmistaa ruokaa. Pakastekasviksia ostetaankin usein helpottamaan arkista ruoanlaittoa, sillä suomalaiset katsovat pakastevihannesten sopivan nimenomaan osaksi näppärää kotiateriaa.
Resepteistä uusia ideoita pakasteiden käyttöön - wok-vihanneksia salaattiin
Pakastekasvikset taipuvat monenlaiseen ruoanlaittoon ja osaksi hyvinkin erilaisia ruokia. Vaikka pakastevihannekset ovatkin suomalaisille tuttuja, toivovat yli puolet (62 %) Apetitin kyselyyn vastanneista lisää vinkkejä niiden hyödyntämiseen.
Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti testaa ja luo säännöllisesti pakastekasviksia sisältäviä Apetitin verkkosivuilla julkaistavia reseptejä niin kuluttajien kuin ammattikeittiöidenkin käyttöön.
”Tavoitteena on luoda perusreseptien lisäksi ohjeita, joissa pakastekasviksia on käytetty luovasti, jotta niiden monipuoliset mahdollisuudet hyödynnettäisiin. Vihannespakasteista sosekeittoa, wok-vihanneksia leipätaikinaan tai kiusaukseen, pakastepinaattikeitosta lettuja - olemme kokeilleet kaikenlaista”, Hursti kuvailee.
Hyvä esimerkki luovuudesta on pakastevihannesten hyödyntäminen myös kylminä.
”Pakastevihanneksia voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa, sillä ne maistuvat erinomaisilta myös kylminä. Valmiiksi maustetut wok-vihannekset ovat esimerkiksi mainio lisä ruokaisaankin salaattiin. Mikäli kasvikset tulevat kylmään ruokaan, kannattaa ne kuumennuksen jälkeen jäähdyttää nopeasti laakeassa astiassa, jotta kypsyminen pysähtyy ja purutuntuma säilyy”, Hursti kertoo.
Kuumenna pakastekasvikset oikein
Hursti muistuttaa, että pakastekasvikset tulee aina kuumentaa ennen käyttöä, vaikka ne myöhemmin käyttäisikin kylmänä. Kuumennukseen voi käyttää paistinpannua, höyrykattilaa, pientä määrää kiehuvaa vettä tai mikroa.
Pakastekasvikset säilyttävät rakenteensa parhaiten, kun ne kuumennetaan ripeästi. Nopea kuumennus myös pitää parhaiten kasvisten ravintoarvot, jotka pakastevihanneksissa voivat selvitysten mukaan olla jopa tuoretuotteita korkeammat.**
Vaikka valtaosa suomalaisista (87 %) kokee osaavansa valmistaa pakastevihanneksista hyvää ruokaa, pakastekasvisten käytössä ilmenee myös haasteita. Noin kolmasosa vastaajista kertoo, että pakastekasvikset pehmenevät liikaa ruokaa laittaessa. Toisaalta vain 16 % puolestaan kokee, että pakastekasvikset jäävät liian raaoiksi.
Kasvisten tulee jäädä napakoiksi, jolloin niissä on hyvä purutuntuma. Eri kasvikset vaativat erilaisen kypsennysajan, joten se kannattaa huomioida kypsennyksessä.
”Tuotteen kuumennusohjetta kannattaa aina seurata, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Pakastekasviksille kuumennuksessa tarvittavan lämpötilan saavuttaa monella tapaa, uunissa, kattilassa tai pannulla, mutta maukkaimman lopputuloksen saavuttamiseen kannattaa tutustua ohjeisiin”, Hursti sanoo.
Hurstilla on myös vinkki, mitä tehdä, jos kasviksiset kuitenkin sattuvat kypsymään liikaa.
”Liiaksi pehmenneiden kasvisten kohdalla ei kannata luopua toivosta. Sauvasekoittimen ja mausteiden avulla niistä voi helposti pyöräyttää alkuruuaksi esimerkiksi kasvissosekeiton tai kasvispyreen pääruoan lisukkeeksi”.
Pakasteet auttavat ruoanlaitossa - näin suomalaiset vastasivat kyselyyn:
-
”Pakastekasviksista on helppo valmistaa ruokaa”: 95 % suomalaisista täysin tai melko samaa mieltä
-
”Osaan valmistaa pakastekasviksista hyvää ruokaa”: 87 % suomalaisista on täysin tai melko samaa mieltä
-
”Kaipaan lisää reseptejä, joissa hyödynnetään pakastekasviksia”: 62 % suomalaisista täysin tai melko samaa mieltä
-
”Ostan pakasteita helpottaakseni ruoanlaittoa”: 89 % suomalaisista täysin tai melko samaa mieltä
* Apetitin teettämän pakastekasviskyselyn tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 03.–06.02.2023. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75 -vuotiaat, pakastekasviksia vähintään muutaman kerran vuodessa ostavat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
** Apetit teetti ravintoarvoja vertailevan selvityksen yksittäisille pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Elintarvikeanalytiikan laboratoriossa tehdyssä selvityksessä vertailtiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin ravintoarvojen ja vitamiinipitoisuuksien säilymistä.
Yhteyshenkilöt
Katja Tättäläinen
viestinnän asiantuntija
puh. 010 402 4045
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit Oyj:n tammi-kesäkuun 2025 puolivuosikatsauksen julkistaminen 22. elokuuta 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2025 julkistetaan perjantaina 22.8.2025 klo 8.30. Puolivuosikatsaus on luettavissa julkistamisen jälkeen yhtiön verkkosivuilla apetit.fi. Apetit järjestää tiedotustilaisuuden suorana webcast-lähetyksenä 22.8.2025 klo 10.00. Tiedotustilaisuutta voi seurata Apetitin verkkosivuilla osoitteessa apetit.fi/sijoittajille. Esitysmateriaali ja tallenne tiedotustilaisuudesta ovat saatavilla yhtiön kotisivuilla tilaisuuden jälkeen. Apetit Oyj
Publishing of Apetit Plc’s Half-Year Report for January-June 2025 on 22 August 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Press release
Apetit Plc will publish its Half-Year Report for January-June 2025 on Friday, 22 August 2025 at 8:30 a.m. The report can be found on the company’s website at apetit.fi after its publishing. A news conference (in Finnish) will be held as a live webcast on 22 August 2025 at 10:00 a.m. The news conference can be followed at apetit.fi/sijoittajille. The presentation material and a recording of the webcast will be available on the company’s website after the news conference. Apetit Plc
Pakasteherneen puinti käynnistynyt18.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme