Taloyhtiön puuttumiskeino häiritsevään elämään on huoneiston hallintaanotto
Onko naapurissa käynnissä jatkuvat juhlat? Ärsyttävätkö yläkerran asukkaan äänekkäät askeleet? Häiritsevästä elämästä voidaan puhua silloin, kun naapureille aiheutuu jatkuvaa ja toistuvaa häiriötä, eikä sen voida katsoa olevan merkitykseltään vähäistä. Taloyhtiön puuttumiskeino häiritsevään elämään on huoneiston hallintaanotto, mutta näin järeälle toimenpiteelle tarvitaan aina painavat perustelut.

Jos joku asukkaista kokee, että naapureista aiheutuu toistuvaa häiriötä, taloyhtiö joutuu asukkaan häiriöilmoituksen saatuaan arvioimaan, onko kyse varsinaisesta häiritsevästä elämästä vai normaaliin elämään kuuluvista äänistä, kuten pyykinpesusta tai lasten leikeistä.
”Yhteisöasumisessa ei voida vaatia täyttä hiljaisuutta edes yöaikaan, eikä taloyhtiö voi järjestyssäännöissään kieltää normaalia elämää. Niinpä yöaikaan on sallittua käydä suihkussa, eikä huoneiston hallintaanottoon voida ryhtyä sen vuoksi, että vauva itkee öisin”, Kiinteistöliiton juristi Tiina Räsänen sanoo.
Tyypillisin esimerkki asukkaan häiritsevästä käytöksestä lienee asunnossa yöaikaan tapahtuva metelöinti, kuten kovaääninen juhliminen ja musiikin kuuntelu.
Huoneiston hallintaanotto on pitkä prosessi
Jos taloyhtiön hallitus katsoo, että kyse ei ole normaalista vaan häiritsevästä elämästä, ensimmäinen toimenpide on antaa osakkaalle varoitus. Jos huoneisto on vuokrattu, tulee varoitus antaa myös vuokralaiselle. Jo tätä ennen häiriöstä valittanutta on hyvä ohjeistaa pitämään häiriöistä kirjaa. Varoitus tulee antaa tiedoksi osakkaalle ja myös mahdolliselle vuokralaiselle haastemiehen kautta tai muuten todistettavalla tavalla.
”Jos häiriöt jatkuvat varoituksesta huolimatta, taloyhtiön hallitus kutsuu koolle yhtiökokouksen päättämään huoneiston hallintaanotosta”, Tiina Räsänen kertoo.
Hallintaanottopäätös tulee antaa tiedoksi osakkaalle ja mahdolliselle vuokralaiselle 60 päivän kuluessa yhtiökokouksen päätöksestä. Kun osakas tai asukas on saanut tiedon, hänellä on 30 päivää aikaa nostaa moitekanne käräjäoikeuteen. Jos moitekanne nostetaan, tuomioistuin ottaa kantaa siihen, onko hallintaanotto ollut aiheellinen. Jos moitekannetta ei tule, voi taloyhtiö ryhtyä toimenpiteisiin asunnon saamiseksi taloyhtiön hallintaan. Hallintaanotossa osakas menettää huoneiston hallintaoikeuden taloyhtiölle enintään kolmeksi vuodeksi. Hallituksen on vuokrattava huoneisto käyvästä hinnasta sopivalle vuokralaiselle.
”On hyvä huomioida, että huoneiston hallintaanotto ei ole nopea prosessi, vaan se kestää nopeimmillaankin kuukausia, pahimmillaan vuosia. Lisäksi pitää huomioida, että näyttötaakka häiritsevästä elämästä on tuomioistuimessa taloyhtiöllä, joten häiriöt on pystyttävä näyttämään toteen”, Tiina Räsänen muistuttaa.
Yhteyshenkilöt
Tiina Räsänenjuristi
Puh:09 1667 6361tiina.rasanen@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Terassin rakentaminen ja muut pihan muutostyöt voivat edellyttää taloyhtiön lupaa8.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Kevät on pihatöiden aikaa, mutta taloyhtiömuotoisessa asumisessa pihan muokkaaminen edellyttää usein taloyhtiön lupaa. Ennen muutostöitä kannattaa selvittää yhtiöjärjestyksestä, kuuluuko piha-alue taloyhtiön vai osakkaan hallintaan.
Talouden epävarmuudet tuoneet pilviä korjausrakentamisen ylle7.5.2025 09:03:00 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentaminen voi jäädä tänä vuonna hieman jälkeen aiemmista odotuksista. Korjausrakentamista kasvattavien taloyhtiöiden osuus näyttää jäävän pienemmäksi kuin korjaamista vähentävien taloyhtiöiden osuus. Kasvuvireen nousun taite koskee kaikkia alueita.
Taloyhtiön hallituksen henkilömuutokset ilmoitettava kaupparekisteriin6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun yhtiökokous on pidetty ja uudet hallituksen jäsenet valittu, taloyhtiön on huolehdittava henkilömuutosten ilmoittamisesta kaupparekisteriin.
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme