Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry

”On varmaa, ettei kalliimpaa tapaa ole” – NÄE ry ehdottaa ministeri Juusolle silmäterveyspalvelujen kustannustehokkuuden korjaamista

Jaa

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on jättänyt sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle ehdotuksen työryhmän perustamisesta. Työryhmä selvittäisi miten yksityiset optikkoliikkeet voivat tukea hyvinvointialueita palvelujen tuottamisessa hoitotakuun toteuttamiseksi. ”Optikkoliikkeet voivat silmäterveydenhuollon osalta helpottaa hyvinvointialueiden työ- ja kustannustaakkaa huomattavasti”, perustelee NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast esittelee ehdotusta silmäterveyspalvelujen kehittämisestä sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle. Kuva: NÄE ry
NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast esittelee ehdotusta silmäterveyspalvelujen kehittämisestä sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle. Kuva: NÄE ry

Lehdistötiedote 27.10.2023

Tällä hetkellä hyvinvointialueilla on merkittäviä viiveitä silmätautien hoitoon pääsyssä ja hoitotakuun piiriin kuuluvien silmäsairauksien seurannoissa. Tämä ongelma on jatkunut pitkään. Lisäksi ikääntyvän väestön vuoksi julkisissa perustason palveluissa joudutaan yhä useammin tilanteisiin, joissa välineet ja osaaminen eivät riitä oireiden tai hoidon tarpeen asianmukaiseen arviointiin. Tämä johtaa usein potilaiden lähettämiseen hyvinvointialueiden silmätautien poliklinikoille.

”On varmaa, ettei juuri kalliimpaa tapaa yhteiskunnalle ja veronmaksajille hoidon tarpeen arvioinnin toteuttamiseen ole olemassa, kuin lähettää potilas sitä varten hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon palveluihin”, sanoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

NÄE ry:n mielestä valtakunnallisen verkoston omaavat yksityiset optikkoliikkeet, joilla on optometristi- ja silmälääkärivastaanottoja sekä silmätutkimuslaboratorioita, tulisi integroida osaksi hyvinvointialueiden palvelutuotantoa. Näin toimimalla on mahdollista toteuttaa ikääntyvän väestön silmäsairauksien oireenmukainen hoito sekä oikea-aikainen sairauksien diagnostiikka ja hoito hoitotakuun määrittelemissä rajoissa, olemassa olevin resurssein ja nykyistä edullisemmin.

”Optikkoliikkeiden kustannustehokkuus on palvelutuotannon osalta erinomainen, koska optikkoliikkeet ovat vuosikymmeniä tuottaneet palveluita markkinaehtoisesti. Samaa tutkimusvälineistöä käytetään niin optiseen kauppaan kuin terveydenhuollon palveluiden tuottamiseen”, Tast kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle tänään jätetty ehdotus avaa portin ratkaisuille, joita niukat resurssit edellyttävät satojen tuhansien silmäsairaiden paremman palvelun varmistamiseksi.

”Kiristyvän hyvinvointialuetalouden todellisuudessa tarvitaan uusia ratkaisuja palveluiden tuottamiseksi. Optikkoliikkeet voivat silmäterveydenhuollon osalta helpottaa hyvinvointialueiden työ- ja kustannustaakkaa huomattavasti”, Tast päättää.

Ehdotettu työryhmä voitaisiin NÄE ry:n mielestä perustaa vuoden 2024 alussa.

Lisätietoja:

Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkeminen ja Silmäterveys NÄE ry
 +358 40 542 2227, panu.tast@naery.fi

Avainsanat

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on toimialajärjestö, joka tekee töitä maailman parhaan näönhuollon eteen. Edustamme optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita.

Vastaamme alan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. Tavoitteemme on, että laadukkaat näkemisen ja silmäterveyden palvelut ovat tasapuolisesti ja kustannustehokkaasti kaikkien suomalaisten saatavilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry

”Hyödyt saatava kansalaisille pian” – Kehysriihi päätti silmäterveyden uudistuksesta: Luvassa parempi hoito ja miljoonasäästöt26.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Hallitus päätti kehysriihessä silmäterveyden työnjaon uudistamisesta, asiantuntijoiden vahvaa suositusta noudattaen. ”Silmätautien ylipitkiä hoitojonoja päästään laajasti purkamaan, kun rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavien optikoiden eli optometristien merkittävästi laajentunut osaaminen saadaan käyttöön. Tämä on historiallinen linjaus, jonka hyödyt on saatava kansalaisille pian”, kiittää hallituksen ratkaisua silmäterveyttä edistävän NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast. Päätöstä edeltänyt asiantuntijaselvitys on lähes yksimielisesti muutoksen kannalla.

MEDIAKUTSU: Turha sääntely ja takkuava tuottavuus: Mistä ratkaisuja hyvinvointialueille? Pe 26.4. klo 8-9 eduskunnassa tai etänä25.4.2024 09:53:54 EEST | Kutsu

Hallituksen kehysriihi on päättänyt silmäterveyden uudistuksesta: Luvassa on parempi hoito ja miljoonien säästöt. Tämä on lähtökohtana keskustelutilaisuudelle sote-palvelujen sääntelystä ja tuottavuudesta perjantaiaamuna eduskunnan Pikkuparlamentissa. Tilaisuudessa julkistetaan 10 terveydenhuollon järjestämisen ja tuottavuuden huippuasiantuntijan arvioihin perustuva raportti, joka voimakkaasti peräänkuuluttaa hallituksen juuri tekemää linjausta silmäterveydenhoidosta.

Valviralta vaatimus hyvinvointialueille - silmäterveydenhuollon hoitojonot ovat purettavissa nopeasti22.3.2024 08:52:33 EET | Tiedote

Suomessa silmäterveydenhuollon jonojen pituus on hälyttävän suuri, lähes 29 000 ihmistä odottaa hoitoa. NÄE ry esittää ratkaisuehdotuksen, joka perustuu optikkoliikkeiden laajempaan rooliin julkisin varoin tuotettavissa näönhuollon palveluissa sekä ammattihenkilöasetuksen pykälän 16 poistamiseen. Näiden avulla mahdollistetaan hoitojonojen purkaminen ja resurssien tehokas käyttö.

”Ilmiselvää resurssien hukkakäyttöä” – Huippuasiantuntijoilta vahva tuki silmäterveyden remontille: Hallituksella olisi keino purkaa hoitojonoja nopeasti6.2.2024 00:01:00 EET | Tiedote

Kahdeksan kymmenestä maan johtavasta asiantuntijasta tukee silmäterveyden asetusmuutosta, joka olisi heti toteutettavissa, purkaisi heti hoitojonoja ja säästäisi kymmeniä miljoonia euroja. Tämä ilmenee selvityksestä, johon haastateltiin kymmentä terveydenhuollon ja tuottavuuden huippuasiantuntijaa. ”Näin vahvaa asiantuntijaviestiä toivoisi hallituksen kuuntelevan. Asetusmuutoksella saataisiin optometristit eli rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavat laillistetut optikot keventämään silmätautien erikoislääkärien työtaakkaa. Suomessa on OECD:n pisimmät silmäsairaiden hoitojonot”, kiteyttää silmäterveyttä edistävän NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”Silmäsairauksien nykyhoito vie kohti kaaosta”– Asetusmuutos toisi satojen tuhansien silmäpotilaiden hoitoon vähintään 25 % lisäaikaa25.10.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen nykyinen lainsäädäntö kuormittaa tarpeettomasti silmälääkäreitä valtavilla asiakasmäärillä. ”Meillä on satojen tuhansien ihmisten jonot vakavien silmäsairauksien hoitoon. Siitä huolimatta silmälääkärien aika kuluu lasien uusimiseen leikatuille, mutta terveille silmille”, tiivistää näköterveyttä edistävän NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast. ”Silmäsairaudet lisääntyvät vauhdilla väestön ikääntyessä. Optometristit voisivat auttaa lääkäreitä hoitojonojen purkamisessa”, kertoo Vuoden Optikoksikin valittu Jyri Vestervik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye