Pakastaminen säilyttää kasvisten ravintoarvot - Apetit selvitti pakastekasvisten ravintoainepitoisuuksia
Apetit Oyj, lehdistötiedote, 3.3.2023 klo 10.00
Apetit teetti ravintoarvoja vertailevan selvityksen yksittäisille pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Elintarvikeanalytiikan laboratoriossa tehdyssä selvityksessä vertailtiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin ravintoarvojen ja vitamiinipitoisuuksien säilymistä. Selvityksessä olleilla kasviksilla erityisesti pinaatti ja porkkana säilyttivät pakastuksessa ravinteikkaat ominaisuutensa tuoreita verrokkejaan paremmin.

Selvityksessä tarkasteltiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin C-vitamiinipitoisuuksia sekä pinaatin rautapitoisuutta ja porkkanan betakaroteenin pitoisuutta yksittäisistä tuotteista.
Pinaatin C-vitaminiin ja rautapitoisuuden määrät olivat selvityksessä pakastetuilla kasviksilla selkeästi tuoreita korkeammat. Myös porkkanan betakaroteenin määrä oli näissä näytteissä tuoretta korkeampi. Parsakaalin kohdalla puolestaan C-vitamiinipitoisuus oli tuoreella parsakaalilla pakastettua korkeampi.
”Tiettyjen ravintoarvojen osalta tulokset olivat hyvinkin selkeät: pakastaminen todella säilyttää kasvisten ravintoarvot hyvin. On kuitenkin hyvä muistaa, että selvitys on suuntaa antava. Siinä käsiteltiin yksittäisiä kasviksia, ja esimerkiksi maaperän vaikutus on huomionarvoinen ravintoarvoihin. Pakastekasvisten ravintoarvot olivat kuitenkin korkealla tasolla yleisesti ravintoainelaskelmissa käytettyihin oletusarvoihin nähden”, Apetitin laatupäällikkö Noora Ranta kertoo.
Pakastetun pinaatin rautapitoisuus on linjassa oletusarvojen kanssa
Selvityksessä mukana olleen pakastetun pinaattipelletin rautapitoisuus oli linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän elintarvikkeiden kansallisen koostumustietopankki Finelin antaman pakastetun pinaatin oletusarvon kanssa.
”Selvityksessä olleella pinaatilla pakastaminen säilytti pinaatin sisältämän raudan hyvin. Apetitilla pinaatti pelletöidään ja pakastetaan nopeasti, millä on suuri vaikutus ravintoarvojen säilymiseen”, pohtii Ranta.
Tuoreus ja laatu säilyvät ripeän pakastuksen ansiosta
Vihannespakasteet säilyvät tuoreina ja laadukkaina, koska ne toimitetaan jatkokäsittelyyn mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen. Kasvikset pakastetaan, kun ne ovat parhaimmillaan. Esimerkiksi Apetitin kotimaisen herneen matka pellolta pakastimeen taittuu noin kahdessa tunnissa.
”Suomen ilmasto on vihanneksille suotuisa: pitkät kesäpäivät ja valoisat yöt takaavat vihanneksille aromikkaan ja makean maun. Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen valoa, jota Suomen pitkät valoisat vuorokaudet tarjoavat runsaasti”, Apetitin laadunvarmistuspäällikkö Marika Luotonen toteaa.
”Pakastaminen pysäyttää vanhenemisen. Ripeän tuotantoprosessin ansioista, kasvisten hyvä, tuore maku säilyy myös pakastettaessa. Tästä syystä pakastevihanneksista voi nauttia sadonkorjuutuoreena vuodenajasta riippumatta ”, kertoo brändi- ja tuoteryhmäpäällikkö Nina Dahlberg.
Pakasteilla hävikki pienemmäksi
Pakastamisen hyötynä on ravintoarvojen hyvän säilymisen lisäksi erityisesti hävikin hallinta. Pakasteilla voi vähentää hävikkiä elintarvikeketjussa teollisuudesta aina loppukäyttäjään saakka. Kotona pakkasesta voi ottaa vain tarvitsemansa määrän.
”Kasviksien ilmastovaikutukset ovat itsessään yleisesti pienet, mutta juureksien ja perunoiden osuus on kotitalouksien ruokahävikistä lähes neljännes(*). Pakastekasvikset tuovat siis konkreettisia hyötyjä sekä ravintoarvojen säilymisen että hävikin vähentämisen kautta”, Dahlberg sanoo.
Pakasteiden ravintoarvot kiinnostavat
”Koska pakasteiden avulla voi helposti lisätä kasviksia lautaselle, kuluttajat yleisesti pohtivat sitä, onko pakasteissa yhtä paljon ravinteita kuin esimerkiksi tuoretuotteissa. Me luotamme pakasteiden säilyttävän kasvisten ravinteet”, toteaa Ranta.
Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty pakastevihannesten ravintoarvoja. Tutkimustulokset vahvistavat, että tuoreiden ja pakastettujen kasvisten välissä ei ole merkittäviä ravintoaine-eroja. Sen sijaan pakasteiden ravintoarvot voivat olla jopa tuoretuotteita korkeammat.
Näin pakastekasvisten ravintoarvoselvitys tehtiin:
- Vertailussa olevat pakastekasvikset olivat Apetitin kotimainen pinaatti ja porkkana sekä ecuadorilainen parsakaali.
- Apetitin porkkanan arvoissa on käytetty keskiarvoa satokauden alussa (9/22) ja lopussa (12/22) pakastetusta porkkanasta
- Tuoretuotteista ravintoarvot tutkittiin tammikuussa 2023 tuoreena vähittäiskaupasta ostetuilta kotimaiselta babypinaatilta ja porkkanalta sekä espanjalaiselta parsakaalilta.
- Selvitys koostui yksittäisistä raaka-aineista, ei laajemmasta otoksesta.
- Selvityksen laboratorioanalyysit toteutti elintarvikeanalytiikan laboratorio Eurofins Scientific Finland.
*Lähde: Luonnonvarakeskuksen Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021: Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta
Lisätietoja:
Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö, puh. 010 402 4044
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät – lue apetitlaisten vinkit uppopaistoon24.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.
Apetit Oyj:n tammi-maaliskuun 2025 liiketoimintakatsauksen julkistaminen22.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuulta 2025 julkaistaan perjantaina 25.4.2025 klo 8.30. Liiketoimintakatsaukseen liittyen ei järjestetä erillistä tiedotustilaisuutta. Apetit Oyj
Publishing of Apetit Plc’s Business Review for January-March 202522.4.2025 08:00:00 EEST | Press release
Apetit Plc will publish its Business Review for January-March 2025 on Friday 25 April 2025 at 8.30 a.m. A separate press conference in relation to the Business Review will not be arranged. Apetit Plc
Pääsiäisen juhlapöytään aitoja makuja kotimaisista raaka-aineista16.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Pakastealtaasta löytyvät Apetit gratiinit ja kermaperunat sopivat pääsiäisen juhlapöytään herkulliseksi lisukkeeksi. Gratiinien ja kermaperunoiden valmistus on helppoa ja vaivatonta jättäen juhlakokin kädet vapaaksi muihin järjestelyihin. Tuotteet sisältävät runsaasti kotimaisia raaka-aineita.
Apetit - 75 vuotta kotimaista kasvipohjaista ruokaa17.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Apetitin juuret juontuvat Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiseen vuonna 1950. Jo 75 vuotta kestänyt ja yhä jatkuva kehitysmatka on vienyt Apetitin sokerin tuottajasta kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin erikoistuneeksi yhtiöksi. Vuonna 2025 Apetit on ruokatrendien ja ravitsemussuositusten ytimessä: pääosin kasvipohjaisia vihannes- ja ruokapakasteita sekä kasviöljyjä sisältävä tuotevalikoima vastaa vallitseviin ruokatrendeihin, vastuulliseen syömiseen ja ravitsemussuosituksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme