Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Pauli Aalto-Setälän lakialoite lopettaa rahtialusten jätevesien laskun Itämereen

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä on jättänyt lakialoitteen, joka kieltää käymäläjätevesien, harmaavesien, kiinteiden jätteiden sekä rikkipesurivesien aluksesta päästämisen mereen Suomen vesialueella ja talousvyöhykkeellä.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä on jättänyt lakialoitteen käymäläjätevesien, harmaavesien, kiinteiden jätteiden sekä rikkipesurivesien aluksesta päästämisen kieltämiseksi Suomen vesialueella ja talousvyöhykkeellä. Lakialoitteen tarkoituksena on puuttua Itämeren terveyden kannalta kestämättömään tilanteeseen, jossa rahtialukset voivat laskea monet jätteensä mereen täysin laillisesti.

”Itämeren liikenteestä noin 95 prosenttia on rahtialuksia, joiden miehistöjen jätevedet päätyvät nykyoloissa valtaosin mereen. Toisin sanoen pelkästään Suomen satamissa käyvien rahtialusten määrän ja laskennallisen keskiarvon perusteella käymäläjäte- ja harmaavesiä kertyy Itämereen päivittäin yli 20 000 tonnia. Huomattavaa on, että rahtilaivojen käsittelyjärjestelmät eivät usein poista merta rehevöittäviä ravinteita”, Aalto-Setälä kuvailee nykytilannetta.

Nykyinen oikeustila sallii alusten käsittelemättömän käymäläjäteveden päästämisen mereen yli 12 meripeninkulman etäisyydeltä lähimmästä rannasta. Tiettyjen edellytysten täyttyessä alus saa tyhjentää käymäläjätevetensä kolmen meripeninkulman päässä lähimmästä maasta.

”Nyt jätetty lakialoite on kunnianhimoinen paketti, jonka tavoitteena on tilkitä Itämeren kannalta haitallisimpia päästölähteitä. Kuvaavaa on, että esimerkiksi harmaavesien päästämistä ei nykyoloissa ole säännelty lainkaan, vaikka se sisältää runsaasti meren rehevöitymistä kiihdyttäviä ravinteita. Itämeri ei tule kestämään nykyistä likasangon roolia ja siitä aiheutuvaa ravinnekuormaa”, Aalto-Setälä jatkaa.

Aalto-Setälä korostaa, että nykyiset huoltopalvelut ja lakiesityksen lievennykset tekevät aloitteesta kohtuullisen.

”Suomen satamien huoltopalvelut tekevät jätevesien pumppaamisen maissa helpoksi. Lisäksi käymäläjäte- ja harmaavesien päästökiellot eivät koskisi sellaisia kapasiteetiltaan pieniä aluksia, joissa vaatimus jätevesien säilömisestä aluksessa voisi aiheuttaa kohtuuttomia tilanteita”, Aalto-Setälä toteaa.

Euroopan unionissa on tällä hetkellä vireillä direktiiviehdotus, joka kieltäisi rahtialusten rikkipesuvesien päästämisen mereen osittain eli silloin, kun kyseessä ovat suljettuun kiertoon perustuvat pesuvedet. Tämä lakialoite saattaa Suomen lainsäädännön tältä osin kuntoon. Lisäksi lakialoite kieltää kaikkien rikkipesurivesien päästämisen mereen Suomen merialueilla riippumatta siitä, minkälainen laitteisto aluksella on.

Aalto-Setälän mukaan on selvää, että koko Itämeren kattavaa kieltoa varten Suomen tulee jatkaa kansainvälistä yhteistyötä asiassa esimerkiksi Euroopan unionin, Itämeren suojelukomission (HELCOM) ja IMO:n työn puitteissa. Tämä ei kuitenkaan Aalto-Setälän mukaan poista sitä tosiasiaa, etteikö Suomi voisi omilla toimillaan olla suunnannäyttäjä Itämeren suojelutyössä – parhaassa tapauksessa Suomen asettamat rajoitukset haitallisten jätevesien laskulle toimivat esimerkkinä muille Itämeren reunavaltioille ryhtyä vastaaviin toimiin.

“Rahtialusten paskavesien laskulle on tultava loppu”, kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Esteettisten pistoshoitojen villi länsi saatava kuriin – alalla rahastetaan epärealististen kauneusihanteiden varjolla25.5.2024 12:47:02 EEST | Tiedote

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauman mukaan vain terveydenhuollon koulutuksen saaneiden ammattilaisten pitäisi pystyä tarjoamaan esteettisiä pistoshoitoja. Suomessa täyteainehoitojen ottamiselle ei ole ikärajoja ja niitä voi nykyisen lain puitteissa antaa kuka tahansa. Lain muuttaminen ei ainoastaan suojaisi kuluttajia, vaan myös selkiyttäisi markkinoita ja parantaisi alan ammattimaisuutta sekä luottamusta alan toimijoihin.

Kokoomuksen Kaunisto: Tietomurtojen varalle on löydettävä kansallisia ja EU-tason ratkaisuja – ”uhreille aiheutuu kohtuutonta haittaa”25.5.2024 10:19:25 EEST | Tiedote

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto vaatii selkeitä toimintamalleja ja ratkaisuja tietomurtojen ehkäisemiseksi ja niihin varautumiseksi. Kauniston mukaan tietomurron uhreiksi joutuneille aiheutuu kohtuutonta haittaa siitä, että he yrittävät suojella itseään ja läheisiään. Kansanedustajan mukaan erityisesti lapsiin ja heidän tietoturvaansa kohdistuvia uhkia tulisi kyetä torjumaan entistä vahvemmin niin Suomessa kuin EU-tasolla.

Kokoomuksen Kilpi: Nuorisorikollisuuden kasvu on pysäytettävä25.5.2024 07:04:00 EEST | Tiedote

Poliisikansanedustaja Marko Kilpi peräänkuuluttaa nuorten pahoinvoinnin ja rikollisuuden polarisoitumiseen puuttumista. Ilmiönä alle 15-vuotiaiden tekemät vakavat väkivaltarikokset, joissa kyse on jopa henkirikoksista, on kuitenkin uusi. Sen vuoksi edes tutkijoilla ei ole tiedossa kaikkia juurisyitä. Orpon hallitus on tarttunut nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen ja torjumiseen useilla keinoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye