Charles Sandisonin valotaidetta Tampereen taidemuseoon keväällä 2024

Jaa

Tampereen taidemuseon pohjakerroksessa avautuu helmikuussa maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Charles Sandisonin yksityisnäyttely. Sandison (s. 1969, Englanti) on Tampereella asuva mediataiteilija. Sandisonin taidetta on kuvailtu valorunoudeksi.

Pimeässä tilassa seiniin on heijastettu orgaanisia muotoja.
Charles Sandison: Behind the numbers, 2015, Le Palais de la Bourse, Brussels. Courtesy of the artist. Photo: Charles Sandison.

Sandison toteuttaa sisä- ja ulkotiloihin tietokonepohjaisia valoinstallaatioita, videoprojisointeja, jotka yhdistävät sanoja, symboleja ja liikettä. Niissä sanat vaeltavat pimennetyissä huoneissa tai rakennusten ulkoseinillä. Ne elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Sanat eivät muodosta lauseita, mutta silti niiden voimakas emotionaalinen lataus tempaa katsojat tai pikemminkin kokijat otteeseensa. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, jossa liikutaan keskellä sanojen universumia, kaaoksen ja järjestyksen rajamailla. Sandisonin teosten sanavalikoima ei ole sattumanvarainen. Hän on käsitellyt teoksissaan evoluutiota, biologiaa, genealogiaa, genetiikkaa, keinoälyä ja erityisesti kieltä. Tampereen taidemuseon näyttelyn teema paljastetaan vasta näyttelyn avautuessa. Sandison kuvaa työskentelyään näin:

Koen tärkeäksi tuntea itseni vapaaksi, lähes abstraktien ekspressionistien tapaan. Ilmaisen itseäni tietokonekoodeilla ja algoritmeilla (kuin siveltimenvedoilla) – puolittain tietoisesti, reagoiden näyttelytilaan. Unelmoiden koodeilla. Koodi löytää oman tiensä maailmaan.

Haluan käyttää tekniikkaa puhtaalla tavalla, raa’asti ja kaoottisesti, vaikka kyse onkin monimutkaisesta digitaalisesta teknologiasta.

Charles Sandison on opiskellut Glasgow School of Art -taidekoulussa Skotlannissa vuosina 1988–93. Sandison on ollut mukana mm. Venetsian biennaalissa 2001, Ars-näyttelyssä 2006 ja Singaporen biennaalissa 2011. Sandisonin yksityisnäyttely oli 2008 esillä Pariisin Musée d'Orsayssa, ja 2007 Rooman uusi nykytaiteen museo kutsui hänet tekemään teoksen Forum Romanumille. Sandisonin videoinstallaatioita on esitelty sisä- ja ulkotiloissa ympäri maailmaa, mm. Clevelandissa ja Denverissä USA:ssa; Sao Paulossa Brasiliassa; Roomassa, Madridissa, Lanzarotella, San Sebastianissa, Pariisissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Hänen teoksiaan on mm. seuraavissa kokoelmissa: MNCARS, Madrid ja MUSAC, León, Espanja; Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki; Kunstmuseum Bonn, Saksa; Le Centre national des arts plastiques, Fonds national d'art contemporain, Ranska; Denver Art Museum, USA; Le Musée d’art Contemporain de Montréal, Québec, Kanada; The CB Collection, Roppongi, Tokio, Japani. Sandison on vieraileva professori Le Fresnoyn kulttuurikeskuksen taidekoulussa Lillessä Ranskassa, ja hän on luennoinut Sorbonnessa Pariisissa. Sandison voitti Ars Fennica -palkinnon vuonna 2010. Hän muutti Suomeen 1995. 

Samanaikaisesti Charles Sandisonin näyttelyn kanssa museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa järjestetään jo aiemmin julkistettu toisen pirkanmaalaisen taiteilijan Tuula Lehtisen laaja retrospektiivinen näyttely With Pleasure.


CHARLES SANDISON
24.2.─5.5.2024
Tampereen taidemuseo 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Charles Sandison
puh. 0500 628 987
studio@sandison.fi


Tapani Pennanen
Tampereen taidemuseo
puh. 050 345 1143
tapani.pennanen@tampere.fi

Kuvat

Pimeässä tilassa seiniin on heijastettu orgaanisia muotoja.
Charles Sandison: Behind the numbers, 2015, Le Palais de la Bourse, Brussels. Courtesy of the artist.
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tuula Lehtisen taiteen laaja näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa23.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Charles Sandisonin uusi teos Rhizome Tampereen taidemuseoon14.2.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Charles Sandison toteuttaa Tampereen taidemuseoon uuden valoinstallaation nimeltä Rhizome. Sandisonin teoksissa seinille heijastetaan sanoja, symboleja ja liikettä, jotka elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, keskellä sanojen universumia. Sandisonin taidetta on usein kuvailtu valorunoudeksi. Koko pohjakerroksen kattava teos on esillä taidemuseon avautuessa remontin jäljiltä, 24.2.2024 lähtien.

Kukat hehkuvat ja silkki kahisee – Tuula Lehtisen näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa 24.2.2413.2.2024 12:57:25 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilija Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye