Charles Sandisonin valotaidetta Tampereen taidemuseoon keväällä 2024
Tampereen taidemuseon pohjakerroksessa avautuu helmikuussa maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Charles Sandisonin yksityisnäyttely. Sandison (s. 1969, Englanti) on Tampereella asuva mediataiteilija. Sandisonin taidetta on kuvailtu valorunoudeksi.

Sandison toteuttaa sisä- ja ulkotiloihin tietokonepohjaisia valoinstallaatioita, videoprojisointeja, jotka yhdistävät sanoja, symboleja ja liikettä. Niissä sanat vaeltavat pimennetyissä huoneissa tai rakennusten ulkoseinillä. Ne elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Sanat eivät muodosta lauseita, mutta silti niiden voimakas emotionaalinen lataus tempaa katsojat tai pikemminkin kokijat otteeseensa. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, jossa liikutaan keskellä sanojen universumia, kaaoksen ja järjestyksen rajamailla. Sandisonin teosten sanavalikoima ei ole sattumanvarainen. Hän on käsitellyt teoksissaan evoluutiota, biologiaa, genealogiaa, genetiikkaa, keinoälyä ja erityisesti kieltä. Tampereen taidemuseon näyttelyn teema paljastetaan vasta näyttelyn avautuessa. Sandison kuvaa työskentelyään näin:
Koen tärkeäksi tuntea itseni vapaaksi, lähes abstraktien ekspressionistien tapaan. Ilmaisen itseäni tietokonekoodeilla ja algoritmeilla (kuin siveltimenvedoilla) – puolittain tietoisesti, reagoiden näyttelytilaan. Unelmoiden koodeilla. Koodi löytää oman tiensä maailmaan.
Haluan käyttää tekniikkaa puhtaalla tavalla, raa’asti ja kaoottisesti, vaikka kyse onkin monimutkaisesta digitaalisesta teknologiasta.
Charles Sandison on opiskellut Glasgow School of Art -taidekoulussa Skotlannissa vuosina 1988–93. Sandison on ollut mukana mm. Venetsian biennaalissa 2001, Ars-näyttelyssä 2006 ja Singaporen biennaalissa 2011. Sandisonin yksityisnäyttely oli 2008 esillä Pariisin Musée d'Orsayssa, ja 2007 Rooman uusi nykytaiteen museo kutsui hänet tekemään teoksen Forum Romanumille. Sandisonin videoinstallaatioita on esitelty sisä- ja ulkotiloissa ympäri maailmaa, mm. Clevelandissa ja Denverissä USA:ssa; Sao Paulossa Brasiliassa; Roomassa, Madridissa, Lanzarotella, San Sebastianissa, Pariisissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Hänen teoksiaan on mm. seuraavissa kokoelmissa: MNCARS, Madrid ja MUSAC, León, Espanja; Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki; Kunstmuseum Bonn, Saksa; Le Centre national des arts plastiques, Fonds national d'art contemporain, Ranska; Denver Art Museum, USA; Le Musée d’art Contemporain de Montréal, Québec, Kanada; The CB Collection, Roppongi, Tokio, Japani. Sandison on vieraileva professori Le Fresnoyn kulttuurikeskuksen taidekoulussa Lillessä Ranskassa, ja hän on luennoinut Sorbonnessa Pariisissa. Sandison voitti Ars Fennica -palkinnon vuonna 2010. Hän muutti Suomeen 1995.
Samanaikaisesti Charles Sandisonin näyttelyn kanssa museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa järjestetään jo aiemmin julkistettu toisen pirkanmaalaisen taiteilijan Tuula Lehtisen laaja retrospektiivinen näyttely With Pleasure.
CHARLES SANDISON
24.2.─5.5.2024
Tampereen taidemuseo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Charles Sandison
puh. 0500 628 987
studio@sandison.fi
Tapani Pennanen
Tampereen taidemuseo
puh. 050 345 1143
tapani.pennanen@tampere.fi
Kuvat

Tampereen taidemuseo
Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.
Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen Satakunnankadun kiertoliittymään sijoittuva teos ”Valo joka ei sammu” valmistuu26.5.2025 13:43:52 EEST | Tiedote
Satakunnankadun kiertoliittymään valittu Akseli Leinosen teos ”Valo joka ei sammu” on valmistumassa. Teos asennetaan paikoilleen yötöinä 26.5.–28.5. Teoksen ja kiertoliittymän pintojen muodostama kokonaisuus on valmis elokuun alkuun mennessä.
Tuhoutuneen Kalapoika-teoksen korvaa Viktor Janssonin Knock out21.5.2025 12:28:09 EEST | Tiedote
Viktor Janssonin teos Knock out korvaa lokakuussa 2023 Tampereella tuhotun Unto Hietasen Kalapoika-veistoksen. Kahta kaloilla ratsastavaa poikaa kuvaava Knock out asennettiin Kalapojan paikalle Viinikan Lampipuistoon 21.5.2025.
Muumimuseon uusi näyttely avaa Muumitalon salaisuuksia19.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Muumimuseon uusi, 7.6.2025 avautuva näyttely on omistettu Muumitalolle. Näyttelyvieraille paljastetaan Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän rakentaman Muumi-Talo-kuvaelman salaisuuksia, ja kävijät pääsevät myös itse aistimaan talon tunnelmaa näyttelyyn rakennetussa salongissa. Janssonin alkuperäiset piirrokset kertovat talon asukkaista ja moninaisista vieraista. Kiehtova näyttely muistuttaa leikin tärkeydestä!
Tammerlammen kesäteos on Maria Stereon Dilemma9.5.2025 14:52:04 EEST | Tiedote
Kuvanveistäjä Maria Stereon veistos Dilemma on Tammerlammen kesäteos 2025. Dilemma on Maria Stereolle ominaiseen tapaan sommiteltu rikotuista keramiikka-astioista ja -laatoista, ja se on saanut vaikutteita Versailles’n palatsin Ludvig XIV:n eli Aurinkokuninkaan kullatun portin ornamentiikasta sekä visuaalisesti ilottelevasta sirkus- ja tivoliestetiikasta. Mosaiikkipintainen värikäs teos asennettiin paikoilleen Tammerlampeen torstaina 8.5.2025. Altaan täyttyminen vedellä kestää noin kaksi päivää asennuksen jälkeen.
Tampereen kaupungin vakuusrahasto korvaa Lauri Viidan muistomerkin ilkivallasta aiheutuneet kustannukset Tampereen taidemuseolle – taidemuseo esittää uutta muistomerkkiä13.3.2025 17:32:50 EET | Tiedote
Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala päätti 11.3.2025, että kaupungin vahinkorahastosta korvataan Tampereen taidemuseolle Lauri Viidan muistomerkin ilkivallasta aiheutuneet kustannukset. Taidemuseolle maksettava korvaus mahdollistaa uuden teoksen tuottamisen korvaamaan menetetty muistomerkki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme