Kahta ravintolaa pyörittäneelle ex-pariskunnalle vankeusrangaistukset – työntekijöihin kohdistui ihmiskauppaa ja kiskonnantapaista työsyrjintää
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi naiselle 2 vuotta ja yhden kuukauden ehdotonta vankeutta. Miehen tuomio aleni hänen myötävaikutettuaan rikoksen selvittämiseen ja hänelle tuomittiin vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja 80 tuntia yhdyskuntapalvelua. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 18.10.2023.
Syytteet liittyivät ravintoloiden toimintaan vuosina 2016–2020 ja koskivat neljää työntekijää. Työntekijöiden työsopimukset, työvuorolistat ja palkkaus olivat näennäisesti pääosin lain ja työehtosopimuksen mukaisia, mutta ne eivät vastanneet todellisia olosuhteita. Työntekijät tekivät huomattavan pitkiä työpäiviä ilman palkkaa kaikilta työtunneilta, ylityö-, sunnuntai-, pyhätyö-, ilta- ja muita korvauksia sekä lomakorvauksia ja lomaltapaluurahaa. Kaksi työntekijää asui työnantajien kotona, ja heidän osaltaan syyte koski ihmiskauppaa (C ja D). Toiset kaksi työntekijää (A ja B) asuivat työnantajan omistamassa asunnossa. Nainen korosti työntekijöille hänen kytköksiään muihin nepalilaisiin ravintoloihin, suomalaisiin viranomaisiin ja nepalilaisiin rikollisiin ja esitti tähän liittyen erilaisia uhkauksia, myös tappouhkauksia.
Neljästä työntekijästä kukaan ei osannut suomea. He tarvitsivat pariskunnan apua monissa asioissa, kuten esimerkiksi oleskelulupien hakemisessa. Heidän tietämyksensä suomalaisesta työlainsäädännöstä ja yhteiskunnasta oli myös heikkoa.
Molemmat vastaajat kiistivät syytteet ja sysäsivät vastuuta toisilleen. Kummatkin vastaajat kiistivät ihmiskaupparikokset sillä perusteella, että ovat itse olleet keskinäisessä suhteessaan alisteisessa asemassa ja eivät ole voineet päättää mistään asioista. Käräjäoikeus katsoi, että jonkinasteisesta työnjaosta huolimatta vastaajat olivat toimineet yhdessä yhteiseksi hyväksi. Käräjäoikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että vastaajat eivät kertoneet mitään siitä, miten työntekijöiden toteutuneita työtunteja oli seurattu yrityksessä ja miten mahdollisia työvuorolistoista poikkeavia työtunteja oli esimerkiksi ilmoitettu palkanlaskentaan.
Käräjäoikeus katsoi, että A ja B olivat työskennelleet pitkiä päiviä ilman täysin vapaata taukoa ja ilman oikeutta sairaslomiin. A ja B olivat olleet riippuvaisia työsuhteen jatkumisesta ja tämä riippuvaisuus oli estänyt heitä puuttumasta heillä teetätettyyn työhön ravintolassa.
Ihmiskaupan osalta käräjäoikeus katsoi C ja D:n työskennelleen hyvin samantyyppisissä olosuhteissa kuin A ja B. Lisäksi nainen oli ohjeistanut C:lle ja D:lle, kenelle ja millä selitteillä palkan takaisinmaksua tulee suorittaa ja C ja D olivat toimineet ohjeiden mukaisesti. C:n katsottiin joutuneen työskentelemään sovitun kotiapulaisen työn lisäksi myös ravintoloissa. Työpäivät olivat työskentelyaikojen takia olleet niin pitkät, ettei hänelle ole jäänyt ollenkaan vapaa-aikaa ja nainen piti C:n ja D:n pankkikortteja hallussaan. Käräjäoikeus katsoi, että C:n ja D:n taloudellinen tilanne oli muodostunut huonoksi sen myötä, kun he olivat ilman säästöjä matkustaneet ulkomaille töiden perässä, josta saamiaan palkkarahoja he eivät ole saaneet käyttöönsä. Riippuvaista asemaa taloudellisen tilanteen vuoksi oli syventänyt entisestään se, että C ja D olivat majoittuneet pariskunnan hallinnoimissa asunnoissa ja ilman pariskuntaa heillä ei olisi ollut edes majoitusta. Käräjäoikeus katsoi, että pariskunnan tarkoituksena oli saattaa C ja D pakkotyön ja ihmisarvoa loukkaavien olosuhteiden kohteeksi.
Työperäisen ihmiskaupan uhrit ovat useimmiten ulkomaalaisia
”Kiskonnantapainen työsyrjintä ja työperäinen ihmiskauppa ovat samantyyppisiä, uhrin riippuvaisen aseman hyväksikäyttöön perustuvia rikoksia, mutta ihmiskaupan osalta on kyse vakavammasta menettelystä”, toteaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Suurin osa uhreista on ulkomaalaisia. Työsuojeluviranomainen valvoo työsuhteen vähimmäisehtojen toteutumista ja ilmoittaa rikosepäilyt poliisille.
Helsingin käräjäoikeuden tuomio 18.10.2023, asianro R 22/9068.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Reeta Holmi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
p. 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Linkit
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Puulan, Liekuneen ja Ryökäsveden säännöstelylle määräykset väliaikaisesta poikkeamisesta7.5.2025 12:10:00 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi Suur-Savon Sähkö Oy:lle määräykset väliaikaisesta poikkeamisesta Puulan, Liekuneen ja Ryökäsveden säännöstelyä ja Kissakosken voimalaitoksella tapahtuvaa juoksutusta koskien.
Perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon kiireettömässä hoitoon pääsyssä puutteita Pohteen alueella7.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde) kiireettömän perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon hoitoon pääsy ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti vuonna 2024. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan asiakkaat eivät ole päässeet hoitoon ns. hoitotakuuajan puitteissa. Aluehallintovirasto jatkaa Pohteen hoitoon pääsyn määräaikojen valvontaa.
Työtapaturmasta vaneritehtaalla päiväsakkoja ja yhteisösakkoa6.5.2025 12:31:44 EEST | Tiedote
Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 29.4.2025 Metsäliitto Osuuskunnan työturvallisuusrikoksesta 40 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta kyseessä olevan tehtaan tuotantopäällikön 25 päiväsakon ja kaksi vuoromestaria 20 päiväsakon ja 25 päiväsakon sakkorangaistuksiin.
Ansökan om återkallande av miljötillståndet för avfallshanteringsanläggningen i Rusko i Tammerfors5.5.2025 14:45:00 EEST | Pressmeddelande
NTM-centralen i Birkaland har den 2 december tagit initiativet att regionförvaltningsverket ska återkalla miljötillståndet för Remeo Refining Oy:s avfallshanteringsanläggning i Rusko i Tammerfors. Parter kan lämna anmärkningar om återkallandet av miljötillståndet. Regionförvaltningsverket har publicerat hörandedokumenten.
Tampereen Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvalle haetaan peruuttamista5.5.2025 14:45:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt 2. joulukuuta aluehallintovirastolle aloitteen Tampereen Ruskossa sijaitsevan Remeo Refining Oy:n jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan peruuttamiseksi. Asianosaiset voivat jättää muistutuksia ympäristöluvan peruuttamisesta. Aluehallintovirasto on julkaissut asiakirjat kuulemista varten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme