Uudenmaan ELY-keskus

Kanta-Hämeessä jopa 70 kestävän liikkumisen matkaketjua

Jaa

Tuore selvitys tunnisti Kanta-Hämeessä 70 merkittävää kestävän liikkumisen matkaketjua, jotka priorisoitiin tärkeysjärjestykseen. Työn päätavoitteena on parantaa kestävää liikkumista ja liikenneturvallisuutta Kanta-Hämeessä. Selvitys tehtiin yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen, Hämeen liiton ja Kanta-Hämeen kuntien välillä.

Bussi pysäkillä Kanta-Hämeessä.
Kuva Sara Aaltio, Sitowise.

Matkaketjut asetettiin tärkeysjärjestykseen matka-ajan, joukkoliikenteen vuorotarjonnan, käyttäjäpotentiaalin ja päästövähennyspotentiaalin perusteella. Lisäksi matkaketjuista tunnistettiin 12 kaikkein tärkeintä laatuketjua. Kestävän matkaketjun pääkulkumuotona on joukkoliikenne, kuten juna tai linja-auto.

Työssä määriteltiin myös Kanta-Hämeen tärkeimmät joukkoliikennepysäkit, jotka toimivat matkaketjujen solmupisteinä. Pysäkit luokiteltiin ensimmäistä kertaa pysäkkiluokkiin, joita ovat terminaalit, keskeiset solmupysäkit, vilkkaat pysäkit ja peruspysäkit. Erityisen huomion kohteena olivat kaikkein tärkeimmät laatusolmut, joiden kehittämistoimenpiteet on nyt määritelty. Lisäksi keskityttiin asettamaan laatutavoitteet pysäkeille, niille johtaville reiteille sekä henkilöautojen ja pyörien liityntäpysäköinnille, jotta olosuhteita voidaan parantaa tehokkaasti.

Työ pyrkii parantamaan kestävän liikkumisen olosuhteita Kanta-Hämeessä keskittymällä siihen, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä. Lisäksi se esittää kestävien matkaketjujen asiakastiedon kehittämistä. Selvityksen päätavoitteena on varmistaa, että resurssit kohdennetaan mahdollisimman vaikuttavasti kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden edistämiseksi. Alueen kaikki kunnat olivat mukana tarkastelussa. Työ käynnistyi vuoden 2022 lopussa ja saatiin päätökseen syksyllä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, liikennejärjestelmävastaava Anna Puolamäki, p. 0295 021 370
Hämeen liitto, liikenneasiantuntija Juuso Helander, p. 046 922 6643

Kuvat

Bussi pysäkillä Kanta-Hämeessä.
Kuva Sara Aaltio, Sitowise.
Lataa

Linkit

ELY-keskukset edistävät alueellista kehittämistä

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye