WolfcomWolfcom

Euroopan vuoden 2024 kulttuuripääkaupungin teemana eloonjäämisen taiteet - tartu Tarttoon myös Helsingissä

Jaa

Baltian vanhin ja Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto aloittaa vuodenvaihteessa Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Kulttuurivuosi tuo Etelä-Viroon yli tuhat tapahtumaa ja se on Viron matkailuvuoden kohokohta. Tarton kulttuuripääkaupunkivuoden kantavana teemana ovat eloonjäämisen taiteet, eli tiedot, taidot ja arvot, jotka auttavat ihmiskuntaa elämään tulevaisuudessa hyvää elämää. Helsingissä Tartto2024 esittäytyy 16.11., jolloin Oodi-kirjastossa järjestetään kaikille avoin Tartto-tapahtuma.

Tartto valmistautuu Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen. Viron toiseksi suurin kaupunki ja koko Etelä-Viron alue on rakentanut kattavan ohjelman, jossa on yli 1000 tapahtumaa kaikenikäisille. Helsingissä Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 esittäytyy keskuskirjasto Oodissa torstaina 16. marraskuuta kaikille avoimessa yleisötapahtumassa sekä viikonloppuna 18. ja 19. marraskuuta Martin markkinoilla Kaapelitehtaalla.
Tartto valmistautuu Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen. Viron toiseksi suurin kaupunki ja koko Etelä-Viron alue on rakentanut kattavan ohjelman, jossa on yli 1000 tapahtumaa kaikenikäisille. Helsingissä Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 esittäytyy keskuskirjasto Oodissa torstaina 16. marraskuuta kaikille avoimessa yleisötapahtumassa sekä viikonloppuna 18. ja 19. marraskuuta Martin markkinoilla Kaapelitehtaalla. Tartto 2024, Mana Kaasik

Ensimmäisen kerran vuonna 1030 dokumentoitu Etelä-Viron alueen pääkaupunki Tartto omaa pitkät juuret eurooppalaisen sivistyksen, kulttuurin ja tieteen historiassa. Vuonna 1632 Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf perusti Tarttoon yliopiston, joka kuuluu edelleen maailman huippuihin. Yliopiston myötä Tarttoon on syntynyt myös vilkas startup- ja IT-sektori. Kaupunki sijaitsee Euroopan rajalla ja sen lähialueella asuvat Viron setukaisten ja võrumaalaisten alkuperäiskansat ja vanhauskoisten yhteisö. Tartto on Tallinnan vuoden 2011 jälkeen toinen virolainen kaupunki, jolla on kunnia kantaa Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. 

Yhdessä Etelä-Viron maakuntien kanssa rakennettu kulttuuripääkaupunkiohjelma on saanut inspiraationsa eloonjäämisen taiteista ja taidoista. Ohjelmassa korostuvat kestävä kehitys, alueellinen yhteistyö, paikalliset ominaispiirteet ja Viron ainutlaatuisuus sekä tiede ja teknologia.

"Selviytymisen ja eloonjäämisen taiteita tulkitaan meillä kulttuurin eri alojen ja suuntausten kautta laajasti. Teema näkyy ja kuuluu kansankulttuurista musiikkiin, elokuviin ja kuvataiteeseen, kiehtovaa virolaista ruokakulttuuria unohtamatta", kertoo Kati Torp, Tartu 2024 -kulttuuripääkaupunkivuoden taiteellinen johtaja, jonka mukaan selviytymisen taitojen ja selviytymisen taiteiden rooli ja merkitys ovat ajan myötä muuttuneet.

”Kun kulttuuripääkaupunkivuoden titteli myönnettiin meille vuonna 2019, ei maailmalla ollut tietoakaan pandemiasta, joka tulisi sekoittamaan ihmisten arjen ja elämän globaalilla tasolla. Jopa ne, jotka pitivät huolellisesti kiinni turvaväleistä, järkyttyivät seuraavaksi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Ja nyt Israel-Hamas -konflikti huolestuttaa kaikkia nopealla eskalaatiollaan”, kertoo Torp ja jatkaa:

"Viime vuodet ovatkin opettaneet meille paljon ja huomaamme eloonjäämisen taiteiden merkityksen. Valppaus, kestävyys, solidaarisuus, yhteistyö ja demokratia ovat kriittisiä niin kulttuurimme, kuin koko Euroopankin selviytymiselle.”

Tuhat tapahtumaa ja kuumia keskusteluita myös saunan lauteilla

Euroopan vuoden 2024 kulttuuripääkaupunkiohjelma Tartossa ja Etelä-Virossa sisältää 350 kulttuuriprojektia ja yli tuhat erilaista tapahtumaa. Ohjelma alkaa tammikuussa ja jatkuu ympäri vuoden.

Kulttuurivuoden kohokohtiin kuuluvat Kissing Tartu -jättihali, jossa tuhannet ihmiset kokoontuvat euroviisujen aikaan levittämään rakkauden viestiä; surrealismin 100-vuotisjuhla; teknologista taidetta esittelevä Wild Bits -ulkoilmanäyttely ja virolais-tanskalainen teatterituotanto Business as Usual, joka kertoo surullisen kuuluisasta Danske-pankin rahanpesuskandaalista.

Ohjelmassa on myös maailmankuulun japanilaisen taiteilijan Ryoji Ikedan teos, joka koostuu Tarton yliopiston Genomi-instituutin tutkimusaineistosta ja Viron Filharmonisen Kamarikuoron kanssa luodusta äänimaisemasta.

Viron Kansallismuseoon rakentuu urbaania klubikulttuuria esittelevä ”unda” -näyttely, jonka tiimoilta museossa tullaan järjestämään klubitapahtumia. Concerto Copenhagen ja Viron Filharmoninen Kamarikuoro tuovat näyttämölle Georg Friedrich Händelin ja virolaisen säveltäjälegendan Arvo Pärtin.

Suomen Viro-instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi on ideoinut Euroopan kulttuuripääkaupunkiin Naked Truth -keskustelufestivaalin, jossa debatit käydään Emajoen rannalla saunojen lauteilla.

Euroopan kulttuuripääkaupungin avajaistapahtuma järjestetään Tartossa 26. tammikuuta 2024. Tuolloin kaikki muuttuu yhdeksi, kun Emajoen rannalla esitellään ihmisten, alueiden ja aikakausien välistä yhteyttä kuvien, liikkeen ja musiikin avulla.

Tartu Tarttoon Helsingissä: Oodi ja Martin Markkinat

Tartto 2024 esittäytyy Helsingin Oodi-kirjastossa torstaina 16. marraskuuta kello 16.00 alkavassa avoimessa yleisötapahtumassa. Tapahtuman esiintyjinä muiden muassa kirjailija Mika Keränen ja suosittu salolais-tallinnalais-tarttolainen, etnoa ja punkia taitavasti yhdistelevä jouhikkoduo Puuluup. Tartu Tarttoon -tapahtuman juontaa kulttuuripääkaupunkilähettiläs Antto Terras.

Ohjelma 16.11.2023

  • 16.00 Tarton kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman esittely, onnenpyörä
  • 17.00 Oulu2026:n terveiset Tartolle: folk-pop duo Peltokurki
  • 17.00 Mika Keränen, 50 rusinaa Tarton Mikalta -kirjaesittely Saarikoski-matolla (3. krs)
    18.00 Puuluup

Koko tapahtuman ajan Kansalaistorin Tartto 2024 -teltassa glögitarjoilu.

Tartto2024 ja Etelä-Viro ovat esillä myös virolaisen kulttuurin festivaalilla Martin Markkinoilla  18.-19.11.2023 Helsingin Kaapelitehtaalla.

Euroopan unionin osarahoittama.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tartto on myös joulukaupunki ja sen perinteinen joulutori on avoinna 3.12.2023 - 7.1.2024. Kuva: Mana Kaasik.
Tartto on myös joulukaupunki ja sen perinteinen joulutori on avoinna 3.12.2023 - 7.1.2024. Kuva: Mana Kaasik.
Lataa
Kulttuuripääkaupungin ohjelmaesittely, Treski stage -lava, Tartto. Kuva: Maanus Kullamaa
Kulttuuripääkaupungin ohjelmaesittely, Treski stage -lava, Tartto. Kuva: Maanus Kullamaa
Lataa
Maajaam on Otepäällä sijaitseva taiteiljaresidenssi ja maatila, jossa järjestetään mm. teknologista taidetta esittelevä Wild Bits -ulkoilmanäyttely. Kuva Nima Sarabi
Maajaam on Otepäällä sijaitseva taiteiljaresidenssi ja maatila, jossa järjestetään mm. teknologista taidetta esittelevä Wild Bits -ulkoilmanäyttely. Kuva Nima Sarabi
Lataa
Põlvan kulttuurikeskus. Kuva: Maanus Kullamaa
Põlvan kulttuurikeskus. Kuva: Maanus Kullamaa
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Parhaat ostokset ja tunnelmallisimmat joulutorit Virossa1.12.2023 10:28:42 EET | Tiedote

Mikä nostattaisi joulumieltä paremmin kuin kuljeskelu joulumarkkinoilla kauniiden koristeiden ja käsitöiden, glögin ja paahdettujen manteleiden tuoksun keskellä? Ei juuri mikään, jos on uskomista uutismedia CNN:n listausta, jolle tänään aukeava Tallinnan joulutori on jälleen nostettu yhdeksi maailman parhaimmista joulutoreista¹. Joulunalus on myös hyvä hetki ottaa varaslähtö vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartton tarjontaan: joulun alla sadat kansantanssijat valtaavat joulukaupungin ja kansallismuseo ERMissä järjestetään myös joulumessut.

KUTSU medialle: Freestyle rapin parhaat battlaavat Red Bull Sana Sanasta -mestaruudesta 2.12.30.11.2023 11:56:40 EET | Kutsu

15 luovinta ja teknisesti taitavinta MC:tä on valittu Suomen ensimmäiseen Red Bull Sana Sanasta freestyle rap -kilpailuun. Lauantaina 2. joulukuuta Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä live-tapahtumassa kisaavat räppärit valittiin yli sadan Gettomasan esittämään haasteeseen vastanneen joukosta. Mukana finaalissa on sekä rapin Suomen mestareita ja jo levyttäneitä artisteja että freestylingiä vain kaveriporukassa kokeilleita sanaseppiä.

Kutsu medialle: Savusaunasisaruus ja löylyt Helsingissä 4.12.28.11.2023 11:06:37 EET | Tiedote

Suomalaisia ja virolaisia yhdistää kielen ja lähinaapuruuden lisäksi kuuma rakkaus saunomiseen. Viron suurlähetystö Helsingissä, Visit Estonia ja Elävän kuvan keskus ELKE kutsuvat median edustajia maanantaina 4. joulukuuta kello 14.00 alkavaan elämykselliseen lehdistötilaisuuteen, jonka aikana nähdään ja koetaan virolaista saunakulttuuria niin elokuvan, kuin konkreettisen saunomisen muodossa. Median ennakkonäytöksenä ensin kansainvälisesti kuumaa suosiota nauttiva Viron Oscar-ehdokas, dokumenttielokuva Savusaunasisaruus, jonka jälkeen virolainen saunalegenda esittelee löylyn taikaa lauteilla.

Viro vetää suomalaisia – yöpymiset Tallinnassa ylittivät pandemiaa edeltävän tason12.10.2023 11:30:02 EEST | Tiedote

Laadukkaita ravintolaelämyksiä, helppo ja mukava liikkua sekä paljon nähtävyyksiä ja museoita. Näin suomalaiset vastasivat matkustajatutkimuksessa¹ kysymykseen, mikä Tallinnassa vetää puoleensa. Vaikka suomalaisten ulkomaanmatkailu ei ole vielä yleisesti kasvanut vanhoihin lukemiinsa, nousivat suomalaisten yöpymiset Tallinnassa tammi-elokuussa 2023 seitsemän prosenttia pandemiaa edeltävästä vuoden 2019 tasosta².

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme