Valokuitunen Oy

Selvitys: Tiedonsiirtonopeuksien hinnat ovat laskeneet merkittävästi kiinteissä verkoissa – suosituin nopeus on 100–299 megaa

Jaa

Vuosina 2018–2023 kotitalouksien kiinteiden laajakaistaliittymien keskimääräisen tiedonsiirtonopeuden (€/Mbit/s) hinta on laskenut jopa 55 prosenttia. Vaikka markkinoilla tarjonta on kasvanut korkeimmissa nopeuksissa, kuluttajat ovat pysyneet matalammissa perusnopeuksissa. Tiedot käyvät ilmi Valorin syyskuussa tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin tiedonsiirtonopeuksien hintoja Suomessa ja Ruotsissa.

Mies on tietokoneella työpöydän ääressä.
Valokuitunen/Ville Salminen

Valokuitusen syyskuussa 2023 Valorilla teettämän selvityksen mukaan vuosien 2018–2023 aikana suomalaisten kotitalouksien kiinteiden laajakaistaliittymien keskimääräisen tiedonsiirtonopeuden hinta on puolittunut. Vuonna 2018 yhden megabitin hinta/sekunti oli 0,29 euroa, kun se tänä vuonna maksaa enää noin 0,13 euroa.

– Kehitys jatkunee samansuuntaisena myös tulevaisuudessa, kuten selvityksemme mukaan myös Ruotsissa on tapahtunut. Kuluttajalle se tarkoittaa sitä, että laajakaistapalvelusta on fiksua päättää vasta sitten, kun valokuituliittymä on rakennettu, eikä solmia laajakaistasopimusta liian aikaisin. Kun kuluttaja saa kuidun käyttöönsä, saattaa vuosia aiemmin tilattu laajakaistaliittymä olla jo ylihintainen ja nopeudeltaan vanhentunut, toteaa Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

Selvityksen mukaan vuosien aikana kuluttajien valitsemien liittymien keskimääräinen tiedonsiirtonopeus on kasvanut hieman alle 100 megabitistä 250 megabittiin sekunnissa.  

Viidessä vuodessa nopeudet ovat siis kasvaneet, mutta vain hyvin maltillisesti siihen nähden, miten nopeasti tarjolla olevat nopeudet ovat kasvaneet. Nykyään valtaosa (yli 60 %) kotitalouksista on valinnut laajakaistaliittymänsä nopeudeksi 100–299 Mbit/s.

– Kuluttajat eivät ole suuressa määrin hankkineet korkeampia nopeuksia, vaikka niitä pyritään heille ensisijaisesti kauppaamaan. Syy on varmasti se, että useimmille valokuidun nopeudeksi riittää 100–299 Mbit/sekunti, koska tekniikkana kuitu on niin laadukas. Kaikista hitaimmat yhteydet on poistettu valikoimista, mikä myös osaltaan selittää keskiarvon nousua, Kaunisto toteaa.

Selvityksessä käytiin läpi myös Ruotsin keskimääräisiä tiedonsiirtohintoja per Mbit/s vuodesta 2018 alkaen tähän vuoteen. Myös siellä hinnat ovat laskeneet, joskaan eivät yhtä dramaattisesti kuin Suomessa. Ruotsissa Mbit/s vuonna 2018 maksoi 0,17 euroa, mistä ne ovat tippuneet tähän vuoteen noin 29 prosenttia (0,12 euroa Mbit/s). Myös Ruotsissa enemmistö kuluttajista (58 %) käyttää nopeuksia 100–249 Mbit/s.

– Tilasto on mielenkiintoinen, koska Ruotsi on ollut Suomea merkittävästi edellä valokuituyhteyksien kehityksessä. Tästä huolimatta näyttää siltä, että Ruotsissa keskimääräiset tiedonsiirtohinnat jatkavat edelleen laskuaan. Myöskään yhteysnopeudet eivät ole kehittyneet juurikaan korkeammiksi kuin Suomessa. Tämä vahvistaa sitä käsitystä, että kuluttajat eivät yksinkertaisesti ole tarvinneet perusnopeuksia 100–300 Mbit/s korkeampia nopeuksia, Kaunisto tulkitsee.

Lisätietoja selvityksestä:

Valokuitunen teetti laajakaistahintojen kuluttajaselvityksen Valor Partners Oy:llä. Syyskuussa 2023 valmistuneessa selvityksessä verrattiin Suomen ja Ruotsin markkinahintojen kehitystä ja keskimääräisiä tiedonsiirtonopeuksia. Selvitykseen otettiin mukaan yritykset seuraavasti: Ruotsissa Pts:n listaamat top 10 -yritykset liittymämäärien mukaisessa järjestyksessä, Suomesta otettiin mukaan Telia & Valokuitunen, Elisa, DNA, Lounea, Kaisanet, BLC, Valoo, Oulun Seudun Sähkö Kuitu, Globalconnect ja MPY. Kunkin operaattorin hinnat tarkistettiin operaattorien nettisivujen saatavuuskoneiden perusteella syyskuussa 2023. Listahintojen lisäksi huomioitiin myös kampanjahinnat, jotka keskiarvoistettiin 12 kk tasolle, mikäli kampanja-aika oli vain 6 kk. Mikäli operaattorilla oli hinnoitteluissa eroja alueittain, hintoja keskiarvoistettiin. Alueittaisia hinnoittelueroja selvitettiin kokeilemalla saatavuutta muutamaan koeosoitteeseen operaattorin alueella. Tuloksia tarkasteltiin myös suhteessa tilastoviranomaisten (PTS ja Traficom) tilastoihin, jotka seuraavat vuoden myöhässä markkinaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Kysely: Suurin osa suomalaisista ei tiedä kotinsa nettiyhteyden omistajaa - Valokuitu on kriittistä infraa ja sen tulisi rakentua avoimuuden periaatteilla16.4.2024 12:19:11 EEST | Tiedote

Valokuitusen tammikuussa teettämän kyselyn* mukaan noin kolme neljästä (71 %) suomalaisesta pitää tärkeänä, että ennen valokuituyhteyden hankkimista valokuituyrityksen omistuspohja on tiedossa. Kuitenkin vain joka kymmenes (13 %) tietää varmuudella kotiinsa tulevan nettiyhteyden tarjoavan yrityksen omistajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye