Tampereen ammattikorkeakoulu vie suomalaista pedagogiikkaa Chileen
AntofaEDUCA-ohjelma pyrkii kehittämään moderneja johtamistaitoja ja opettajuutta sekä ankkuroimaan käytäntöön suomalaisen pedagogiikan arvoperusteita yhteensä kahdessakymmenessä julkisessa oppilaitoksessa.

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on aloittanut kaksivuotisen kehittämisprojektin Pohjois-Chilessä kesällä 2023. AntofaEDUCA-ohjelmalla on suora vaikutus Antofagastan alueen kolmeen maakuntaan Antofagastaan, El Loaan ja Tocopillaan. Ohjelma hyödyttää koulutusyhteisöjä kaikilla alueen yhdeksästä kunnasta.
– TAMKin koulutusviennille ja ammatilliselle opettajakorkeakoululle kyseessä on kiinnostava uusi malli, jonka myötä myös omien asiantuntijoidemme osaaminen kasvaa ja rikastuu, kertoo asiakkuuspäällikkö Virpi Heinonen.
– Chilen ja Suomen koulutusjärjestelmässä on enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Paikallisten johtajien ja opettajien motivoituneisuus on erittäin korkealla ja samalla innostavaa. Tämäntyyppiset projektit tuovat TAMKille kilpailuetua kansainvälisenä kehittäjänä, sillä koulutusvienti ja kansainvälisyys ovat strategisia kärkiämme, toteavat Chilessä kouluttamassa olleet Jiri Vilppola ja Ville Palkinen TAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.
Koulutus fasilitoidaan kokonaan espanjaksi, ja tässä TAMKin erikoissuunnittelija Marta Gil-Carcedo on avainasemassa. Antofagastan alueen kuvernööri Ricardo Díaz Cortés sekä Suomen Chilen suurlähettiläs Johanna Kotkajärvi ovat olleet alusta alkaen tukemassa hankeen onnistumista sekä osallistuneet aktiivisesti koulutuksen aloitustilaisuuteen kesäkuussa 2023 sekä intensiiviviikkojen aloitukseen paikallisesti Antofagastassa Chilessä lokakuun alussa.
Erityislaatuinen julkisen ja yksityisen rahoituksen liitto
Rahoitus hankkeelle tulee Antofagastan aluehallitukselta (GORE) sekä yksityiseltä kaivosalan yritykseltä (SQM). Projekti on suunniteltu kymmenenvuotiseksi, mutta paikallisen rahoitusmallin ja vaikuttavuusraportoinnin vuoksi se toteutetaan kahden vuoden sykleissä. Kehittämisprojekti toteutetaan yhdessä chileläisen konsortion kanssa, jossa paikallinen koulutusalan säätiö Fundación para el Emprendimiento Entrepreneur hallinnoi paikallisesti projektia sekä sen kokonaisbudjettia.
Konsortion jäsenet ja roolit
- Antofagastan aluehallitus (GORE). Aluesuunnitteluprosessin johtamisesta vastaava taho.
- Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) vastaa projektissa 30 koulunjohtajan koulutuksesta (lähiopetusta Chilessä, verkossa ja intensiivijakso Suomessa) sekä 200 opettajan verkkokoulutuksesta, jossa heitä valmistellaan muutosagentuurin toteuttamiseen 20 eri oppilaitoksessa mentorointiohjelman kautta. Kehittämistehtävien mentoroinnin kautta opittu ankkuroidaan oppilaitosten käytänteisiin.
- Universidad Catolica del Norte (UCN), paikallinen yliopisto, jonka kanssa TAMKilla on alueen ensimmäinen kansainvälinen Diplomiohjelma, Innovación y Liderazco en Educación ILE (2017-2020). UCN vastaa projektissa Julkisen ja yksityisen alueellisen yhteistyöverkoston muodostamisesta sekä osallistuu yhdessä TAMKin kanssa projektin vaikuttavuustutkimuksen tekemiseen.
- FabLab Atacama, koulutusyhteistyö- ja innovaatiolaboratorio, joka on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan ideoita ja projekteja tulevaisuuden koulutusta varten.
- Alianza Antofagasta, julkisen ja yksityisen sektorin aloite, joka vahvistaa sosiaalista pääomaa ja edistää luottamuksen rakentamista, jotka helpottavat yhteistoimintaa kohti Antofagastan kestävää kehitystä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Virpi HeinonenAsiakkuuspäällikkö, Latinalainen Amerikka ja KaribiaTampereen ammattikorkeakoulu
Puh:+358 40 020 9907virpi.heinonen@tuni.fiKuvat

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme