Tampereen ammattikorkeakoulu vie suomalaista pedagogiikkaa Chileen

Jaa

AntofaEDUCA-ohjelma pyrkii kehittämään moderneja johtamistaitoja ja opettajuutta sekä ankkuroimaan käytäntöön suomalaisen pedagogiikan arvoperusteita yhteensä kahdessakymmenessä julkisessa oppilaitoksessa.

Ryhmäkuva Chilen vierailulta lokakuussa 2023.
Ryhmäkuva Chilen vierailulta lokakuussa 2023. AntofaEDUCA marketing by Fundación Entrepreneur

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on aloittanut kaksivuotisen kehittämisprojektin Pohjois-Chilessä kesällä 2023. AntofaEDUCA-ohjelmalla on suora vaikutus Antofagastan alueen kolmeen maakuntaan Antofagastaan, El Loaan ja Tocopillaan. Ohjelma hyödyttää koulutusyhteisöjä kaikilla alueen yhdeksästä kunnasta.

– TAMKin koulutusviennille ja ammatilliselle opettajakorkeakoululle kyseessä on kiinnostava uusi malli, jonka myötä myös omien asiantuntijoidemme osaaminen kasvaa ja rikastuu, kertoo asiakkuuspäällikkö Virpi Heinonen.

– Chilen ja Suomen koulutusjärjestelmässä on enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Paikallisten johtajien ja opettajien motivoituneisuus on erittäin korkealla ja samalla innostavaa. Tämäntyyppiset projektit tuovat TAMKille kilpailuetua kansainvälisenä kehittäjänä, sillä koulutusvienti ja kansainvälisyys ovat strategisia kärkiämme, toteavat Chilessä kouluttamassa olleet Jiri Vilppola ja Ville Palkinen TAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

Koulutus fasilitoidaan kokonaan espanjaksi, ja tässä TAMKin erikoissuunnittelija Marta Gil-Carcedo on avainasemassa. Antofagastan alueen kuvernööri Ricardo Díaz Cortés sekä Suomen Chilen suurlähettiläs Johanna Kotkajärvi ovat olleet alusta alkaen tukemassa hankeen onnistumista sekä osallistuneet aktiivisesti koulutuksen aloitustilaisuuteen kesäkuussa 2023 sekä intensiiviviikkojen aloitukseen paikallisesti Antofagastassa Chilessä lokakuun alussa.

Erityislaatuinen julkisen ja yksityisen rahoituksen liitto

Rahoitus hankkeelle tulee Antofagastan aluehallitukselta (GORE) sekä yksityiseltä kaivosalan yritykseltä (SQM). Projekti on suunniteltu kymmenenvuotiseksi, mutta paikallisen rahoitusmallin ja vaikuttavuusraportoinnin vuoksi se toteutetaan kahden vuoden sykleissä.  Kehittämisprojekti toteutetaan yhdessä chileläisen konsortion kanssa, jossa paikallinen koulutusalan säätiö Fundación para el Emprendimiento Entrepreneur hallinnoi paikallisesti projektia sekä sen kokonaisbudjettia.

Konsortion jäsenet ja roolit

  • Antofagastan aluehallitus (GORE). Aluesuunnitteluprosessin johtamisesta vastaava taho.
  • Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) vastaa projektissa 30 koulunjohtajan koulutuksesta (lähiopetusta Chilessä, verkossa ja intensiivijakso Suomessa) sekä 200 opettajan verkkokoulutuksesta, jossa heitä valmistellaan muutosagentuurin toteuttamiseen 20 eri oppilaitoksessa mentorointiohjelman kautta. Kehittämistehtävien mentoroinnin kautta opittu ankkuroidaan oppilaitosten käytänteisiin.
  • Universidad Catolica del Norte (UCN), paikallinen yliopisto, jonka kanssa TAMKilla on alueen ensimmäinen kansainvälinen Diplomiohjelma, Innovación y Liderazco en Educación ILE (2017-2020). UCN vastaa projektissa Julkisen ja yksityisen alueellisen yhteistyöverkoston muodostamisesta sekä osallistuu yhdessä TAMKin kanssa projektin vaikuttavuustutkimuksen tekemiseen.
  • FabLab Atacama, koulutusyhteistyö- ja innovaatiolaboratorio, joka on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan ideoita ja projekteja tulevaisuuden koulutusta varten.
  • Alianza Antofagasta, julkisen ja yksityisen sektorin aloite, joka vahvistaa sosiaalista pääomaa ja edistää luottamuksen rakentamista, jotka helpottavat yhteistoimintaa kohti Antofagastan kestävää kehitystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ryhmäkuva Chilen vierailulta lokakuussa 2023.
Ryhmäkuva Chilen vierailulta lokakuussa 2023.
Lataa

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Uusi suuhygienistin tutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijalle moniammatillisen koulutuksen20.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Tampereen ammattikorkeakoulu avaa syksystä 2024 lähtien tarjolle uuden suuhygienistin tutkinto-ohjelman. Tutkinto valmistaa suuhygienistin ammattiin ja vahvistaa samalla opiskelijoiden moniammatillista osaamista. Uusi koulutus vastaa alan työvoimapulaan ja antaa valmistuneille mahdollisuuden hakeutua suuhygienistin monipuolisiin työtehtäviin. Haku tutkinto-ohjelmaan käynnistyy 13. maaliskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye