Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan vesistöjen vedenpinnat olivat edelleen korkealla lokakuussa

Jaa

Kuukauden keskilämpötila oli yli kaksi astetta keskimääräistä kylmempi. Vesistöjen vedenkorkeudet olivat pitkän aikavälin tarkastelua korkeammalla. Pintaveden lämpötilat jäähtyivät kuukauden lopussa nopeasti.

Kuva osin uponneesta laiturista.
Ahvenisen venesatama 4.11.2023. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa keskimäärin noin 2 – 2,5 astetta keskimääräistä kylmempi.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa ajankohdan keskiarvoon verrattuna runsaampi. ELY-keskuksen mittauspisteissä sademäärä oli keskimäärin 84 mm, kun pitkän ajan keskiarvo lokakuussa on noin 66 mm.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat lokakuun lopussa keskimääräistä korkeammalla. Orivesi–Pyhäselän vedenkorkeus oli lokakuun lopussa noin 48 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa nousuaan tammikuulle saakka ja vedenpinta voi nousta vielä noin 20 cm.

Saimaalla on toteutettu lisäjuoksutuksia elokuusta lähtien ja juoksutukset nostetaan viikolla 46 tasolle 850 m3/s. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee lisäjuoksutuksista huolimatta noin 10–30 cm vuoden loppuun mennessä.

Pielisen vedenkorkeus oli lokakuun lopussa noin 97 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus on kääntynyt laskuun.

Juojärven vedenkorkeus oli lokakuussa 15 cm, Pyhäjärven 2 cm, Varisveden 47 cm, Kermajärven 39 cm, Viinijärven 29 cm, Kajoonjärven 22 cm ja Ruunaan 47 cm ylempänä pitkän aikavälin keskiarvoon nähden.

Ranta-asukkaita muistutetaan suojaamaan mahdollisuuksien mukaan laiturit vaurioiden ehkäisemiseksi. Veneenomistajia kehotetaan varmistamaan, että veneet on kiinnitetty asianmukaisesti ja nostettu riittävän ylös huomioiden mahdolliset myöhemmät vedenpinnan nousut.

Jokien virtaamat olivat Pohjois-Karjalan maakunnassa lokakuussa keskimääräistä runsaammat. Erityisesti Koitajoen Pamilossa sekä Jäniskosken Ruskeakoskessa keskivirtaama oli erityisen suuri, lähes kolminkertainen ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Pielisjoki Kaltimon keskivirtaama oli Varisvesi Karvion tavoin lähes kaksinkertainen.

Syyskuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa, Nurmeksen Juutilankankaalla sekä Kontiolahden Jaamankankaalla 0–34 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kontiolahden Jakokoskella pohjaveden havaittiin olevan 4 cm keskimääräisen alapuolella.

Pintaveden lämpötila oli 31.10.2023 aamulla Pielisjoella Joensuussa 1,6°C ja 27.10.2023 Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 3,5 °C. Pielisjoen pintavesi oli 2,1 °C keskimääräistä kylmempää, kun Pielisen pintavesi oli 0,5°C keskimääräistä lämpimämpää.

Osalle vesistöistä rannoille on jo muodostunut ohut jääkerros. Vesillä ja jäillä liikkujia kehotetaan erityiseen varovaisuuteen. Jäillä ei tule liikkua yksin tai ilman asianmukaisia turvavarusteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, vaihde 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva osin uponneesta laiturista.
Ahvenisen venesatama 4.11.2023. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye