Tampereen yliopisto

Väitös: Lievä aivovamma ja orbitofrontaalialueen vaurio vaikuttavat tunne- ja tiedonkäsittelytoimintoihin

Jaa

Aivovammat ovat yleisiä ja ne muodostavat merkittäviä kustannuksia sekä välittömästi että vammautumisen jälkeen, etenkin vamman jälkeisten oireiden pitkittyessä. Tunne- ja tiedonkäsittelytoimintoja säätelevien otsalohkoverkostojen rakenne ja toiminta ovat herkkiä vamman vaikutuksille, ja vamman aiheuttamia muutoksia niissä voidaan tutkia aivosähkökäyrämittauksin. Väitöstutkimuksessaan LL Venla Kuusinen selvitti tunteiden ja tarkkaavuuden vuorovaikutuksen muutoksia lievän aivovamman ja orbitofrontaalisen aivokuoren vaurion jälkeen.

Puolivartalokuva Venla Kuusisesta, joka katsoo hymyillen sivuun kamerasta. Taustalla näkyy metsää.
Venla Kuusinen. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Lievä aivovamma on yleensä hyväennusteinen. Pään kuvantamistutkimuksissa havaitaan harvoin poikkeavuuksia ja suuri osa potilaista toipuu täysin oireettomaksi. Oireiden pitkittyessä potilaat saattavat kuitenkin jäädä ilman riittävää tukea, kun objektiivisia merkkejä vammasta tai toimintakyvyn alenemasta ei havaita. Myös orbitofrontaalisen aivokuoren vaurioihin liittyy tyypillisesti epäsuhtaa koettujen oireiden ja objektiivisten neuropsykologisten tutkimuslöydösten välillä. Tämä voi hankaloittaa potilaiden ohjautumista oikeanlaiseen kuntoutukseen.

Sekä lievän aivovamman että orbitofrontaalisen aivoalueen vaurion jälkeen yleisiä ovat etenkin tunne-elämän oireet, kuten masentuneisuus, mielialan vaihtelut sekä ärtyisyys. Aivojen etuotsalohkoissa sijaitsevalla orbitofrontaalisella aivokuorella on erityisen tärkeä rooli siinä, miten tunteet kytkeytyvät käytökseen. Myös kognitiivisia oireita raportoidaan usein.

Venla Kuusinen havaitsi väitöstutkimuksessaan, että lievän aivovamman saaneiden tarkkaavuus suuntautui korostuneesti tunnepitoisiin uhkaaviin ärsykkeisiin, kun he tekivät samanaikaisesti kognitiivisesti kuormittavaa tehtävää. Sen sijaan henkilöt, joilla oli todettu orbitofrontaalialueen vaurio, suuntasivat enemmän tarkkaavuutta käynnissä olevan kognitiivisen tehtävän suorituksen kannalta oleelliseen uhkaärsykkeeseen, mutta huomioivat vähemmän tehtävään piilotettuja uhkaärsykkeitä.

– On mahdollista, että heikentynyt kyky huomioida piilotettuja tunnepitoisia sisältöjä selittää orbitofrontaalialueen vaurion saaneiden arkipäivän oireita, joissa korostuvat hankaluudet sosiaalisissa tilanteissa, sillä niissä havainnoimme ja tulkitsemme tällaisia piiloviestejä jatkuvasti. Toisaalta ylimitoitettu tarkkaavuuden suuntaaminen uhkaan voi altistaa tunne-elämän oireille, kuten masennukselle, joka on kohtalaisen yleistä lievän aivovamman jälkeen, Kuusinen kertoo.

Mahdollinen uusi biomarkkeri aivovamman oireiden diagnosointiin

Venla Kuusinen havaitsi tutkimuksessaan myös, että lievän aivovamman saaneiden aivosähkökäyrässä oli otsalohkojen alfataajuuden epäsymmetriaa, joka heijasti suhteellisesti aktiivisempaa oikeaa kuin vasenta etuotsalohkoa. Tällainen ilmiö on aiemmissa tutkimuksissa liitetty masennukseen tai masennusalttiuteen.

– Tutkimuksessani lievän aivovamman saaneilla ei kuitenkaan ollut diagnosoitu masennusta, eli ilmiö vaikutti liittyvän aivovamman jälkitilaan, Kuusinen sanoo.

Lisäksi uhkaärsykkeen yhteydessä havaittua alfataajuuden epäsymmetriaa soveltamalla Kuusinen onnistui kehittämään mittarin, jolla pystyttiin erottelemaan subjektiivisesti oireilevat lievän aivovamman saaneet oireettomista, ja joka korreloi koettujen masennus- ja vamman jälkioireiden kanssa. Tällainen mittari, joka heijastaa vammaan liittyviä patofysiologisia muutoksia aivojen tunteiden säätelyyn osallistuvissa verkostoissa, voi olla potentiaalinen tulevaisuuden biomarkkeri aivovamman jälkeisille oireille, vaikka lisätutkimuksia aiheesta vielä tarvitaankin.

Väitöstutkimuksen perusteella voidaan olettaa, että aivovammaan liittyy muutoksia niissä hermoverkostoissa, jotka osallistuvat tunteiden ja tiedonkäsittelyprosessoinnin vuorovaikutukseen. Etenkin lievät aivovammat ovat yleisiä, joten oireiden pitkittyessä sekä yksilölle että yhteiskunnalle aiheutuva kuormitus on sekä henkisesti että taloudellisesti merkittävää.

– Aivovammaan liittyvien ilmiöiden ja potilaiden kokemien oireiden taustamekanismien tutkiminen on tärkeää. Niiden ymmärtäminen luo pohjan parempien diagnostisten menetelmien sekä hoidon ja kuntoutuksen kehitykselle, Kuusinen huomauttaa.

Venla Kuusinen on neurologiaan erikoistuva lääkäri ja työskentelee tällä hetkellä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 24. marraskuuta

Lääketieteen lisensiaatti Venla Kuusisen neurologian alaan kuuluva väitöskirja Impact of Mild Traumatic Brain Injury and Orbitofrontal Cortex Lesion on Affective and Cognitive Brain Functions tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 24.11.2023 klo 13 alkaen Päätalon auditoriossa A1 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Marianne Løvstad Oslon yliopistosta. Kustoksena toimii dosentti Kaisa Hartikainen Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Venla Kuusinen
venla.kuusinen@tuni.fi

Kuvat

Puolivartalokuva Venla Kuusisesta, joka katsoo hymyillen sivuun kamerasta. Taustalla näkyy metsää.
Venla Kuusinen. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistossa etsitään ratkaisuja tasapainoisempaan asiantuntijatyöhön20.5.2025 10:56:37 EEST | Tiedote

Digitaalinen murros luo sekä uusia haasteita että merkittäviä mahdollisuuksia asiantuntijatyölle. Digitalisaatio ja tekoäly voidaan nähdä keinoina parantaa työelämän laatua ja tehostaa työn tekemisen tapoja. Hallitsemattomasti toteutettuna murros voi kuitenkin luoda paineistettua muutostarvetta, aiheuttaa stressiä ja vähentää työn mielekkyyttä. Tämä vaikuttaa lopulta negatiivisesti asiantuntijoiden luovuuteen ja hyvinvointiin. Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan tutkimushankkeessa pyritään vahvistamaan tuottavuuden, luovuuden ja hyvinvoinnin tasapainoa tietointensiivisessä asiantuntijatyössä.

Väitös: Jätevesiseurantaa voidaan käyttää influenssa A- ja RS-virusepidemioiden seuraamiseen20.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote

Influenssa A- ja RS-virus aiheuttavat Suomessa vuosittaisia epidemioita ja merkittävän taakan yhteiskunnalle. Filosofian maisteri Annika Länsivaara osoitti väitöstutkimuksessaan, että jätevesiseurantaa voidaan hyödyntää influenssa A- ja RS-virusten aiheuttamien epidemioiden seuraamiseen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittanut influenssa A- ja RS-virusten jätevesiseurannan.

13,6 miljoonan euron rahoitus Lynchin oireyhtymän syöpien varhaiseen havaitsemiseen15.5.2025 13:10:00 EEST | Tiedote

Lynchin oireyhtymän aiheuttamien syöpien varhaiseen havaitsemiseen tähtäävä PREDI-LYNCH-hanke on saanut huomattavan Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Hankkeessa kehitetään edullinen ja potilasystävällinen seulontamenetelmä. Monikansallisen hankkeen Suomen osuutta johtaa Tampereen yliopiston tenure track -professori ja Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Toni Seppälä.

Väitös: Suomalaisnuorten yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä elämäntapoihin ja opiskeluvaikeuksiin15.5.2025 09:30:45 EEST | Tiedote

Psykologian maisteri ja valtiotieteiden maisteri Kati Kajastus tutki väitöskirjassaan suomalaisnuorten yleistynyttä ahdistuneisuutta, joka ilmenee kohtuuttomana murehtimisena ja kehollisina oireina. Tutkimuksen tulosten mukaan nuoren yleistynyttä ahdistuneisuutta voidaan mitata luotettavasti lyhyellä kyselyllä. Yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä nuorten opiskeluvaikeuksiin sekä elämäntapoihin, kuten liialliseen internetin käyttöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye