Kolme hanketta edustaa Suomea kansainvälisen ARIA-kilpailun finaalissa – Äänestä suosikkiasi 1.12. mennessä!
Euroopan parhaat maaseutuhankkeet palkitaan kansainvälisessä hankekilpailussa Brysselissä 4.12. Kilpailun finaalissa on tänä vuonna kolme suomalaista hanketta: koko Suomessa vaikuttanut KoroKausi-hanke, Lounais-Suomessa toteutettu Aikaa on -hanke ja Etelä-Pohjanmaalla kehitetty Vaatelaastari. Nyt saa äänestää!

Kansainvälisen Agricultural & Rural Inspiration Awards 2023 (ARIA) -kilpailun finaali järjestetään Brysselissä maanantaina 4.12., ja sitä voi seurata suorana verkkolähetyksenä. Suomesta finaalissa nähdään kolme hanketta. Älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -sarjassa Suomen edustaja on KoroKausi-hanke. Ympäristön suojelu -sarjassa nähdään FabPatch Oy:n Suomessa valmistettu Vaatelaastari. Maaseututoimijoiden taidot -sarjassa Suomea edustajaa Aikaa on -hanke. Lisäksi kilpailussa on neljäs sarja, maaseudun sosioekonominen rakenne, johon Suomi ei saanut tänä vuonna finalistia. Jokaisesta sarjasta palkitaan asiantuntijaraadin valitsema voittaja, ja lisäksi gaalassa palkitaan yleisöäänestyksen voittaja. Äänestys on auki kilpailun verkkosivuilla 1.12. asti.
Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailun tavoitteena on tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Jokainen EU:n jäsenmaa sai lähettää ARIA-kilpailuun yhteensä kahdeksan ehdokasta, joiden joukosta valittiin 24 finalistia. Suomessa EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät. Suomi on menestynyt kilpailussa aiempina vuosina hienosti. Viime vuonna yleisön suosikiksi valittiin Suomea edustanut Puolangan pessimistit -hanke.
KoroKausi-hanke turvasi kausityövoiman saatavuuden koronakriisin aikana
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n hallinnoima KoroKausi-hanke, jonka toisena toteuttajana oli Töitä Suomesta Oy, vastasi nopeasti ja tehokkaasti koronakriisin aiheuttamaan pulaan ulkomaisesta kausityövoimasta. Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoima alueiden välinen hanke varmisti maatilojen toimintaedellytykset, kilpailukyvyn sekä Suomen huoltovarmuuden säilymisen poikkeuksellisena ja vaikeana aikana. Koronaepidemiasta johtuneiden matkustusrajoitusten vuoksi Suomesta puuttui yllättäen jopa 16 000 maaseudun kausityöntekijää keväällä 2020. Tämä oli aiheuttamassa pahimmillaan maaseudun yritysten konkurssiaallon ja vakavan uhan Suomen ruokaturvallisuudelle.
– Olen ollut monissa hankkeissa mukana, mutta tämä on ollut niistä kaikkein vaikuttavin ja poikkeuksellisin, toteaa KoroKausi-hankkeesta vastannut, nykyinen MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
Hankkeen aikana käytetyn toitasuomesta.fi -sivuston takaa löytyy edelleen Töitä Suomesta Oy ja maaseudun töiden ja tekijöiden ykkösasiantuntijat. Hankkeen aikana rakennettiin myös kausityövoimalle ilmasilta Ukrainan ja Suomen välille, ja hanke valmisteli yhdessä viranomaisten kanssa koronaturvallisen maahan saapumisen mallin. Hanketta rahoittivat kaikki Suomen ELY-keskukset.
Aikaa on -hankkeessa kehitettiin maatilayrittäjien osaamista
Aikaa on -hanke toteutettiin Lounais-Suomessa vuosina 2018–2022. Hanke tavoitti lähes 600 maatilayrittäjää, jotka saivat hankkeeseen kuuluneen pienryhmätoiminnan avulla kehitettyä sekä tilojensa kannattavuutta että omaa osaamistaan: esimerkiksi johtamistaitoja, digitaitoja ja ajanhallintaa. Osa hankkeessa mukana olleista yrittäjistä pystyi uuden osaamisen avulla säästämään viikossa jopa 20 työtuntia ilman, että maatilan tulokset kärsivät. Myös yrittäjien hyvinvointi lisääntyi, kun aikaa jäi muuhunkin kuin työntekoon.
Hankkeessa kehitetty pienryhmätoiminnan malli on saanut kansainvälistäkin huomiota ja se on hankkeen jälkeen otettu käyttöön Islannissa ja Norjassa. Hanketta koordinoinut ProAgrian valtakunnallinen huippuosaaja Anu Ellä on tyytyväinen hankkeen toimintaan, tuloksiin ja yhteistyöhön.
– Maatalousyrittäjät otettiin alusta saakka mukaan ideoimaan ja aktiivisesti kehittämään uudenlaista kokemusten vaihtoon perustuvaa pienryhmämallia sekä kansainvälistä yhteistyötä. Ideoimme yhdessä esimerkiksi uudenlaista viljelijävaihtoa pienryhminä eri maiden välillä, kertoo Ellä.
EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle myönsivät Satakunnan ELY-keskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Kätevä Vaatelaastari vähentää tekstiilijätettä
FabPatch Oy (Vaatelaastari) on yritys, joka tarjoaa tämän päivän ratkaisun ikiaikaiseen ongelmaan – vaatteiden kulumiseen ja rikkoutumiseen. Yritysidea toteutettiin yrityksen perustamistuen turvin, jonka myönsi Leader Kuudestaan. Vaatelaastari on helppo, vastuullinen ja kaunis tapa paikata tai koristella tekstiilit. Vaatelaastari edistää modernia korjaamisen kulttuuria ja tarjoaa mahdollisuuden korjata tuotteita myös heille, jotka eivät osaa perinteisiä ompelutekniikoita tai eivät fyysisesti kykene käyttämään neulaa ja lankaa. Vaatelaastari vähentää tekstiilialan ylituotantoa, tekstiilijätteen määrää sekä tekstiilien ylikulutusta.
– Rahoitus oli yrityksemme perustamisessa äärimmäisen tärkeä. Ilman sitä emme olisi tässä. Olemme iloisia Leader-ryhmän kyvystä elää ajassa ja ennakoida; rohkeudesta lähteä tukemaan täysin uudentyyppistä ratkaisua, kiittelee Jetta Liukkonen, FabPatch Oy:n kehitysjohtaja ja yksi perustajista.
Tähän mennessä Vaatelaastareita on myyty jo yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa on viedä tuotteitaan laajemmin kansainvälisille markkinoille.
Lisätiedot:
KoroKausi-hanke
- Marko Mäki-Hakola, p. 040 502 6810, marko.maki-hakola@mtk.fi
Aikaa on -hanke
- Anu Ellä, p. 040 180 1260, anu.ella@proagria.fi
FabPatch Oy –perustamistuki
- Jetta Liukkonen, p. 040 099 1003, jetta.liukkonen@fabpatch.com
- Anne Jurvelin-Pummila, p. 040 099 1002, anne.jurvelin-pummila@fabpatch.com
Avainsanat
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme