Suomen Punainen Risti SPR

Vanhempien huolet tulevaisuudesta näkyvät ruoka-avussa ja auttavissa palveluissa – Hyvä Joulumieli -keräys tuo toivoa vähävaraisiin lapsiperheisiin jouluna

Jaa

Tulevaisuus aiheuttaa huolta vähävaraisissa lapsiperheissä, jotka hakevat apua Suomen Punaisen Ristin ruoka-avusta ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Vanhempainpuhelimen ja chatin palveluista. Järjestöjen ja Ylen yhteisen Hyvä Joulumieli -keräyksen tavoitteena on jakaa ruokalahjakortit jouluksi 22 000 vähävaraiseen kotiin.

Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyy torstaina 16.11. Keräyksen tavoitteena on jakaa ruokalahjakortit jouluksi 22 000:lle kotimaan vähävaraiselle lapsiperheelle.
Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyy torstaina 16.11. Keräyksen tavoitteena on jakaa ruokalahjakortit jouluksi 22 000:lle kotimaan vähävaraiselle lapsiperheelle. Kuva: Ville Salminen / Suomen Punainen Risti

Torstaina käynnistyvä Hyvä Joulumieli -keräys vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi tulee tänä vuonna erityisen suureen tarpeeseen. Tällä hetkellä Suomessa elää noin 130 000 vähävaraista lasta. Viime vuoden alussa kiihtynyt inflaatio on lisännyt minimibudjetilla elävien lasten määrää jo ennalta 30 000:lla. Samaan aikaan keskustelu sosiaaliturvan leikkauksista huolestuttaa monia vähävaraisia perheitä.

Huolet tulevasta näkyvät esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin ruoka-avussa.
– Ruokajakeluissa eri puolilla Suomea kohtaamamme vanhemmat kertovat toivottomuudesta. Monet pelkäävät, etteivät pysty hintojen nousun ja kaavailtujen leikkausten jälkeen huolehtimaan perheestään. Piirityöntekijämme useilta paikkakunnilta kertovat, että lapset syövät yhteisruokailuissa enemmän kuin ennen. Kun perheiden tilanne on tämä, vähävaraisiin perheisiin kohdistuvia leikkauksia ei ole mahdollista toteuttaa ilman merkittävää haittaa lapsille, toteaa Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Lapsiperheköyhyyden taustalla on muun muassa työttömyyttä ja yksinhuoltajuutta, mutta yhä useammin pätkätyötä tai osa-aikaista työtä tekevä vanhempi ei pysty tulojen pienuuden vuoksi järjestämään lapsilleen arjen perusasioita. Sosiaaliturvan leikkaukset voivat toteutuessaan pakottaa yhä useamman perheen turvautumaan toistuvasti tukimuotoihin, jotka on tarkoitettu viimekätisiksi ja väliaikaisiksi: toimeentulotukeen ja ruoka-apuun.

Lapset tarvitsevat kasvaakseen toivoa

Toimeentulohuolet vaikuttavat koko perheen mielialaan. Vanhempien jatkuva stressi toimeentulosta kuormittaa lapsia, ja myös lapset kokevat perheen vaikeuksista huolta ja syyllisyyttä. Pahimmillaan pitkäkestoinen kuormitus voi altistaa lapset mielenterveyden ongelmille.

– MLL:n auttavissa palveluissa kuulemme sekä lasten, nuorten että vanhempien huolia tilanteissa, joissa perheen talous on tiukalla. Rahahuolet tulevat esille konkreettisina avunpyyntöinä, kun rahaa joulun järjestämiseen lapsille ei ole ja elämäntilanne jo muutenkin on kovin rankka.  Lasten ja nuorten palveluissa aikuisten rahahuolet valuvat nuorten puheisiin. Yhteydenotoissa nuoret puhuvat stressistä, huolesta ja häpeästä. He saattavat pohtia, onko vanhemmalla ensi kuussa varaa vuokraan tai voisiko nuori itse helpottaa vanhemman tilannetta esimerkiksi harrastuksen lopettamalla, avaa vähävaraisten perheiden tilannetta MLL:n auttavien puhelinten ja digitaalisten palvelujen vastaava asiantuntija Anna Weckström.

Hyvä Joulumieli -lahjakortti tuo iloa 22 000 perheen jouluun

Jouluna eriarvoisuuden kokemukset korostuvat. Vähävaraisen perheen vanhemmilla on usein vaikeuksia järjestää lapsilleen asioita, jotka luovat joulutunnelman: juhlaruokaa ja lahjapaketteja. Joulun lämpimät muistot ovat tärkeitä, sillä ne kantavat pitkälle aikuisuuteen ja antavat toivoa.

Suomen Punainen Risti ja MLL käynnistävät torstaina 16.11. perinteisen Hyvä Joulumieli -keräyksen, joka ilahduttaa kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä 70 euron arvoisilla ruokalahjakorteilla. Keräyksen tavoitteena on kerätä 1 540 000 euroa, jonka turvin hankitaan lahjakortit 22 000 vähävaraiselle kotimaan lapsiperheelle. Lahjakortilla perheet voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Järjestöt järjestävät keräyksen yhteistyössä Ylen kanssa, ja keräyksen kumppaneina toimivat K-ruokakaupat, Lidl ja S-ryhmän ruokakaupat.

Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto tekevät apua tarvitsevien perheiden löytämiseksi yhteistyötä paikallisten neuvoloiden, diakoniatyön ja sosiaalitoimen kanssa. Lahjakortti on nimensä mukaisesti lahja, eli sitä ei voi hakea.

Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään vuonna 2023 jo 27. kerran, ja se jatkuu jouluaattoon asti. Vuosien varrella keräyksen turvin on jaettu 398 500 ruokalahjakorttia.

 Lahjoittaa voi monin eri tavoin:

  • Verkkosivuilla osoitteessa hyvajoulumieli.fi
  • MobilePaylla numeroon 66020
  • Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: IBAN FI33 5780 4120 0801 60. Viite: 5429
  • Soittamalla keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/mpm)
  • Lähettämällä tekstiviestin:
  • Lahjoita 10 € lähettämällä viesti HJM10 numeroon 16499
  • Lahjoita 20 € lähettämällä viesti HJM20 numeroon 16499
  • Lahjoita 30 € lähettämällä viesti HJM30 numeroon 16499

Keräyslupa: RA/2020/1407/9.11.2020 (SPR). RA/2020/1486/23.11.2020 (MLL) ja ÅLR 2022/8376/31.10.2022.
 

Lisätietoja:

Sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta, Suomen Punainen Risti, maaret.alaranta@punainenristi.fi, p. 040 358 3257

Auttavien puhelinten ja digitaalisten palvelujen vastaava asiantuntija Anna Weckström, anna.weckstrom@mll.fi, p. 050 464 6452

Viestinnän asiantuntija Sari Häkkinen, Suomen Punainen Risti, sari.hakkinen@punainenristi.fi, p. 040 664 3236

Avainsanat

Kuvat

Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyy torstaina 16.11. Keräyksen tavoitteena on jakaa ruokalahjakortit jouluksi 22 000:lle kotimaan vähävaraiselle lapsiperheelle.
Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyy torstaina 16.11. Keräyksen tavoitteena on jakaa ruokalahjakortit jouluksi 22 000:lle kotimaan vähävaraiselle lapsiperheelle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets hjälpverksamhet vid östgränsen avslutas – organisationen är beredd att erbjuda stöd även i fortsättningen30.11.2023 11:15:05 EET | Tiedote

Finlands Röda Kors hjälpverksamhet vid gränsstationen Raja-Jooseppi avslutas 30.11.2023. Röda Korset är även i fortsättningen redo att hjälpa vid östgränsen med att tillgodose basbehov för människor som anländer till Finland. Att bereda sig för olika exceptionella situationer är en del av Röda Korsets grundläggande beredskap.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme