Turun kauppakamari

Kysely: Kokemukset Turun rakennusvalvonnan toimivuudesta ovat parantuneet

Jaa

Turun rakennusvalvonnan kanssa asioineiden kokemukset palvelujen tavoitettavuudesta, palvelualttiudesta ja käsittelyajoista ovat parantuneet aiemmasta, selviää syyskuussa tehdystä alueen rakennusvalvonnan palveluita selvittäneestä kyselystä. Kyselyn toteuttivat yhteistyössä Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piiri, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Turun kauppakamari.

Kysely toteutettiin 1.−20.9. Vastauksia saatiin 210 kappaletta, joista 138 koski Turkua. Loput 72 vastausta arvioi alueen muiden kuntien rakennusvalvontojen toimivuutta. Vastaajista 43 prosenttia oli taloyhtiön puheenjohtajia tai hallituksen jäseniä. Muut vastaajat olivat isännöitsijöitä, suunnittelijoita, rakentajia, urakoitsijoita, valvojia tai muita kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisia. Vastaava kysely on aiemmin toteutettu vuonna 2021, ja tuolloin vastauksia kertyi 130.

–Kyselyn tulosten perusteella näyttäisi siltä, että palvelu olisi Turussa kääntynyt asiakasmyönteisempään suuntaan, toteaa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Vaikka Turun rakennusvalvonnan kanssa asioineiden kokemukset ovat kehittyneet myönteisesti, olivat vastaukset edelleen heikompia kuin ympäristökuntien rakennusvalvontojen kanssa asioineiden vastaukset. Arvioitavana olivat muun muassa tavoittavuus, palvelualttius ja käsittelyaika. Tuloksien tulkinnassa on huomattava, että Turku oli kyselyn ainoa suuri kaupunki, eikä tämä asetelma täysin tue tulosten keskinäistä vertailua. Lisäksi vastauksia muiden kuntien osalta oli selkeästi vähemmän.

Kyselyyn vastanneen suunnittelijan mukaan Turun käsittelyajat ovat lyhentyneet reippaasti ja ovat nykyään kohtuullisia. Syyskuussa pidetyssä Turun kauppakamarin kiinteistö- ja rakennusalan sekä elinkeinopolitiikan valiokunnan yhteiskokouksessa Turun kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi kertoi, että usean vuoden ajalta kertynyt suuri rakennusluparuuhka on saatu purettua. Suman purkamisen mahdollistivat prosessien kehittäminen, rekrytoinnit ja vapaaehtoiset ylityöt. Tälle vuodelle asetetut rakennusvalvonnan palvelulupaukset lupahakemusten käsittelyajoista, joka kaikkien lupien osalta on 60 vuorokautta, ovat pääosin toteutumassa. Jonojen purkua ja käsittelyaikojen kohtuullistumista tulee tukemaan myös muutoin harmillinen rakennusalan matalasuhdanne.

–Nyt, kun lupavaiheen toiminnan kehittäminen on saatu hyvään malliin, voimme jatkaa yhteistyötä katselmustoiminnan parissa. Syyskuisen kyselyn vapaan palautteen osiossa nousi esiin muun muassa, että työmaavaiheessa on saatettu vaatia rakennusluvasta poikkeavia ratkaisuja, aiemmin tehtyjä päätöksiä pyörretään ja katselmusajan saaminen saattaa venyä jopa parin kuukauden päähän. Myös puhelinaikoja toivotaan lisää, jotta rakennusvalvonnasta olisi mahdollista saada tukea ja neuvontaa, eli asiakaspalvelua, toteaa Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen aluepäällikkö Katja Suovo.

Parhaimpaan suuntaan rakennusvalvontojen palvelun kehittyminen koettiin Raisiossa ja Naantalissa. Palvelualtteimpia oltiin Naantalissa. Käsittelyaikojen osalta tyytyväisimmät vastaajat olivat Naantalin ja Salon rakennusvalvontojen kanssa asioineet. Parhaat kokemukset sähköisten järjestelmien hyödyntämisestä oli Naantalissa. Vähiten byrokraattiseksi koettiin asiointi Uudessakaupungissa. Raisio ja Naantali saivat parhaat pisteet, kun arvioitiin viranomaisratkaisujen kohtuullisuutta ja yhdenvertaisuutta. Kohtuullisimpina lupamaksuja pidettiin Raisiossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluepäällikkö Katja Suovo, Talonrakennusteollisuus Lounais-Suomi, puh. 041 536 1300, katja.suovo@rt.fi

Toiminnanjohtaja Juuso Kallio, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, puh. 050 330 7749, juuso.kallio@kiinteistoliitto.fi

Toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun Kauppakamari, puh. 040 556 6697, kaisa.leiwo@kauppakamari.fi

Toimitusjohtaja Hanna Munter, Varsinais-Suomen Yrittäjät, puh. 044 296 9071, hanna.munter@yrittajat.fi

Kuvat

Parhaimpaan suuntaan rakennusvalvontojen palvelun kehittyminen koettiin Raisiossa ja Naantalissa. Kysely toteutettiin 1.−20.9. Vastauksia saatiin 210 kappaletta.
Parhaimpaan suuntaan rakennusvalvontojen palvelun kehittyminen koettiin Raisiossa ja Naantalissa. Kysely toteutettiin 1.−20.9. Vastauksia saatiin 210 kappaletta.
Lataa

Liitteet

Linkit

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaisia yrityksiä mukana valtakunnallisessa ilmasto-ohjelmassa22.2.2024 07:03:00 EET | Tiedote

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on vahva halu tehdä ilmastotoimia. Keskuskauppakamarin organisoimaan ja LähiTapiolan mahdollistamaan ilmasto-ohjelmaan haki 300 yritystä, joista noin 200 valittiin mukaan. Ilmasto-ohjelmaan osallistuvat yritykset saavat koulutusta, työkaluja ja asiantuntija-apua organisaation hiilijalanjäljen laskentaan sekä opastusta vaikuttavien päästövähennystoimien tekemiseen.

Turun kauppakamarin kysely: Epävarmuus yrityksissä vaivaa, mutta suunta on jo ylöspäin24.1.2024 07:06:00 EET | Tiedote

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat edelleen synkkiä, selviää vuoden ensimmäisestä kauppakamarien suhdannekyselystä. ”Hyvin epävarma olo kaikesta”, toteaa eräskin vastanneista Turun kauppakamarin jäsenistä. Taloutta ja suhdanteita kysyttiin 10.–12.1. ja siihen vastasi 125 Turun kauppakamarin jäsenyritystä Varsinais-Suomen alueelta. Eniten vastauksia saatiin palvelualalta.

Kysely: Varsinaissuomalaisista yrityksistä suurin osa haluaa hallituksen toteuttavan uudistukset työllisyystoimiin19.1.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Embargo 19.1. 2024 kello 07:00 // Turun kauppakamarin kaikista vastanneista jäsenyrityksistä 78 prosenttia sanoo, että hallituksen pitäisi toteuttaa suunnittelemansa työllisyystoimet sellaisenaan. Kyselystä selviää myös, että ammattiyhdistysliikkeen helmikuulle suunnittelemat lakot haittaisivat yli puolta (51 %) kyselyyn vastanneista yrityksistä. Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä Varsinais-Suomen alueelta vastasi 125 yrityksen toimitusjohtajaa. Kysely tehtiin 10.–12.1.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye